15.04.2024
Жури

Непосилната лекота на Златния киликс за Българското розе

На 27 май 2023 г. в Галерия „Моменти“ в Казанлък  се проведе оценяването на розетата за Дванадесетия Национален конкурс за розе „Златен киликс“2023 година, който е специалното събитие на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2023.

Предоставените за оценяване розета са реколта 2022, тихи, сухи, моносортови – 24 бр. от 20 изби с предпочетени сортове за 6 проби-каб.совиньон, за по 3 проби от марселан, мавруд, пино ноар и рубин, за 2 проби от сира и гренаш, единични са пробите от каб.фран, памид и каладок.

Двусортовите са 17 проби, като при двойните купажи каб.франа е съчетан с мавруд, сира, мерло и гренаш, а мерлото с пино ноар,каб.совиньон и каб.фран. Интересни двойки са гъмзата с рубин, марселан с гренаш, пино ноар с мелник и мерло с червен мискет.

За актуалната реколта 2022 се представиха 6 бр. проби с тройни купажи от каб.фран, сира и гренаш ,букет, мелник и мавруд, както и рубин, памид и каб.совиньон. Проби от Пуркари, Молдова, представени от българската страна Ейнджълс Естейт на новото обединение, изявиха сортове в троен купаж от каб.совиньон, мерло и много интересния рара ниегра.

Четирисортовите мощни купажи бяха в 4 проби, като най-интересните сватби са: каб.совиньон Х широка мелнишка лоза Х мерло Х пино ноар, каб.фран Х каб.совиньон Х сира Х рубин и мерло Хкаб.совиньон Х мурведър Х сира.

Реколта 2021, тихи, сухи розета са моносортови и двусортови -5 бр и 1бр. полусладко, както и финалните  естествено пенливи розета 2 бр.

Общо 56 проби от 46 изби.

36 от тези проби са със Защитено географско указание в България,две са със Защитено наименование за произхода, а две розета са със ЗГУ в Молдова.

Пет проби са представители на Био и органика розета от сортовете: каб.совиньон, мавруд, широка мелнишка лоза и букет.

За съжаление, някои проби показаха технологични дефекти, които говорят за проблеми в избата.

 

Закритата дегустация по специален регламент, одобрен от организаторите и носителите на патентните права, започна в 11:00 ч. и с две почивки приключи в 16:30 ч. Председател на Дванадесетата Дегустационна комисия беше г-жа Вили Гълабова и членове: доц. Благоева и г-жа Гергана Тодорова, които вече представихме в отделна публикация.

Среброто тази година изискваше точки над 85,50 /по 100 точковата система за оценяване на вина на Международната Европейска организация по лозата и виното OIV. До тези точки се добраха 14 розета.

Най-високо оценените със злато са с точки 87 и са 6 на брой.

Единствената проба розе, която имаше точки над 87,66 получава голямата награда Златен Киликс. Наградените вина ще бъдат обявени на специална церемония на 3 юни 2023 в 12:00 ч. на изложението в присъствието на официални лица. Специален гост е Негово превъзходителство НАРАХИРА Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България

Представените розета от най-новата реколта, които бяха журирани, са с алкохолно съдържание, вариращо между 13 до 14% в преобладаващата си част, което продължава да е по-високо от налагащите се международни винени розе тенденции.

Десетина проби розе демонстрираха новия европейски стил „Испания“, а аз бих го нарекла „Средиземноморско кларе“ с доста по-наситен цвят и интензитет, ферментиране на отделения самоток след настойване на гроздовата каша/сок с твърдите частици/ в неръждаем съд- „нещо по-сочно и наситено в чашите за лятото“.

Но преобладаващият тук стил продължава да е позастиналия във времето и региона белезникав блъш и много светъл Прованс-цвят люспа от лук или сьомга, макар ситуацията от миналата година да е далеч по-обнадеждаваща!

Трябва доста бързо винопроизводителите на вино розе да се ориентират в модата на международната сцена за да са haute couture.

Успехът спохожда находчивите, актуалните и предприемчивите днес, защото света вече се върти на много бързи обороти и няма намерение да изчаква никой.

One thought on “Непосилната лекота на Златния киликс за Българското розе

Коментарите са затворени.