18.07.2024
Участници

Rose Fashion Art: МОДЕН ПЪРФОРМЪНС с ИНСТАЛАЦИЯ “РОЗИ, РОЗЕ И ПЪТЕШЕСТВИЯ В РОЗОВО” – Rose Wine Expo 2017

ROSE FASHION ART :МОДЕН ПЪРФОРМЪНС с ИНСТАЛАЦИЯ “РОЗИ, РОЗЕ И ПЪТЕШЕСТВИЯ В РОЗОВО”(модни аксесоари като винени фетиши)

Roses, Rose and a Voyage in Pink

(fashion accessories such as wine fetish)

03.06.2017- 03.07.2017

Дизайнерски проект на студентите: Божидара Каратерзиева, Теодора Стайкова, Йоана Шишкова, Пола Маринова, Мелинда Стоева

Асистент дизайнер: Джовани Дундаков 

Специалност: МОДА и ИНДУСТРИАЛЕН ДИЗАЙН на НХА СОФИЯ

Проектът е създаден и инсталиран специално за пространствата на единствения в България литературно – художествен музей “ЧУДОМИР” в родия град на авторите Казанлък.

Куратор: Доц.Д-р. МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА-Трикратен носител на ЗЛАТНА ИГЛА за МОДЕН ДИЗАЙНЕР на България.

МЯСТО НА СЪБИТИЕТО: ЛХМ “ЧУДОМИР “ КАЗАНЛЪК

ОТКРИВАНЕ: 3 юни/събота/ от 17:00 ч.

ВХОД СВОБОДЕН

Концептуалният експеримент на студентите провокира изследователското отношение,търсене и прилагане на съвременни визуални модели и техники в процеса на решаване на конкретен пластичен проблем и проблеми на специфичните форми в пространството на градска и социална среда като контекст.

Изкуството на специфичната среда, е създадено за да съществува на определено място.Обикновено артистът взема под внимание мястото, докато планира и създава произведението..  Действителният срок на съществуване на това произведение е предварително популяризиран и прецизиран.

Side-specific-art-projects или формирането на тематични среди се появява след модернистичните обекти като реакция на художниците към положението в света.

Модернистичните предмети на изкуството са транспортируеми, номадски, могат да съществуват само в музейното пространство и са обект на пазара и стокообразуване. От 1960 г. художниците се опитват да намерят изход от тази ситуация и по този начин привлекли вниманието към  специфичната среда и контекста около тази среда. Произведението на изкуството е създадено в специфична среда и може да съществува само и при такива обстоятелства – не може да бъде преместено или променено.

Side Specific е текущо местоположение,което се състои от уникална комбинация от физически елементи: дълбочина, дължина, тегло, височина, форма, стени, температура,други.

По-широк смисъл, терминът понякога се използва за всяка работа, която е (повече или по-малко) постоянно прикрепена към определено местоположение.В този смисъл сграда с интересна архитектура  и история,като ЛХМ ”Чудомир” Казанлък може да се счита за част от специфичната среда като обекта изкуство.

Идеята на проекта Rose Fashion Art: „Рози, Розе и пътешествия в розово” ”(модни аксесоари като винени фетиши) е да разкрие неограничените възможности на съвременните форми на изкуството в пространство на литературно-художествена среда. Специфичната атмосфера на помещенията, историческите наслоявания и символиката на пространството, преосмислени чрез средствата на съвременните визуални изкуства, са в основата на проекта. Необичайната среда, претворена от авторите, дава възможност за подсилване на внушенията и пряк контакт със зрителя. Променя се ролята на художника в творческия акт. Той става творец на идеи, а не само на материални продукти.

Авангардното изкуство на инсталациите поставя автора/твореца във фокуса на гледане и интерпретиране вместо творбата. Самият художник превръща себе си в творба и присъства тук-и-сега в акта на възприятието, на случването между гледащия и изразяващия.

Виното,като специфична напитка и предметите от всекидневието-бутилки,чаши са извадени от обичайния си контекст и по този начин биват концептуално пресътворени,фетишизирани. “Фетишът” (от португалската дума fetiço и френската fetiche – нещо омагьосано, създадено с чудодейство, свръхестествено) се отнася главно до неодушевени предмети – включително и такива, направени от човека, за които се смята, че имат свръхестествени свойства. Директните препратки,които правят младите творци от модения аксесоар до ритуалния винен фетиш имат своите дълбоки корени в Орфеевите мистерии и сакралната същност на виното,приемана не само от древните траки,но стояща и в основата на християнството.

Фетишизмът в модата несъмнено е пиршество за очите, което би развълнувало не само”закоравелите фетишисти”от всички възрасти и вкусове, но и творчески настроените умове. Да перифразираме едно популярно изказване на Мерилин Монро– не е ясно кой точно е измислил фетиша, но определено от съвременна гледна точка всички му дължим много.

От другата страна Виното Розе вече е издигнато високо на вкусовия пиедестал от младите потребители.То е модна икона и своеобразен дрескод на конкретен житейски избор.

Отъждествяването на елементи от модата с елементи от историята,философията и психоанализата е много смел и иновативен подход при подобни пърформънси и е истинско творческо постижение на студентите .

Водещият на проекта, куратор доц. Д-р. МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА, за пореден път успява да провокира авангардни творчески решения,които грабват вниманието и пораждат заслужени овации.

Този интригуващ проект стана възможен с изключителното любезно домакинство на Директора Добрина Матова и екипа на ЛХМ”Чудомир”Казанлък.

Посетете това място,подарете си тази емоция!

Очаквайте неочакваното!

Мариела Гемишева е български моден дизайнер и артист в областта на пърформанса. През 1992 година завършва магистратура по дизайн в Академията за архитектура, дизайн и изкуства, Прага. Специализира интериорен дизайн (1990) в студиото на архитект Борек Шипек в Амстердам. През 2007 г. получава докторска степен в дисциплина Визуални изкуства от НХА, София.

 

Мариела Гемишева е известна с нестандартните си експериментални решения в областта на модата и атрактивните си пърформанси. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм”. Провокацията е съществен елемент в нейните работи – според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”.

Мариела Гемишева е трикратен носител на наградата „Златна игла” (1996, 1998,2017) на Академия за българска мода, удостоена с приз за дизайнер на годината (2006). Номинирана  е за „Жена на годината” (2008 г.) от списание „Грация”. Номинирана е и за наградата за съвременно изкуство „Shortlist 2008” (GAUDENZ RUF AWARD).

Мариела Гемишева е член на Сьюз на бьлгарските худозници от 1995 на Института за съвременно изкуство – София от 2000 г. От 2003 година e преподавател в дисциплина моден проект в специалност МОДА в Национална Художествена Академия, София. Автор на ефектните костюми за операта Саломе по Рихард Щраус, които създава като модна колекция за постановката на Софийската опера и балет, сезон 2009-2010.

Образование :

2012 – Доцент, катедра „Мода“, НХА, София; дисциплина „Моден проект”

2007 – Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства

1992 – Академия за архитектура, дизайн и изкуства, Прага

От 2000 е член на Институт за съвременно изкуство, София

Специализации:

2013 – Aрт Програма, ArtsLink в Университета „Карнеги Мелън”, Питсбърг, САЩ

2009 – Арт програма на Гъоте институт, Берлин

2008 – Арт прoграма на Pro Helvetia, F+F Schule fur kunst und Mediendezign,Zurich

2007 – Арт прoграма, AiR program (MQ) Wien

1990 – Интериорен дизайн в студиото на архитект Борек Шипек, Амстердам

Награди:

2017 – Златна игла 2017, Трикратен носител на Златната игла и Дизайнер на годината на Академията за БГ мода

2008 – Жена на годината 2008, номинация на списание „Грация” Attika Media, България

2008 – Shortlist 2008, номинация за наградата за съвременно изкуство Гауденц Б. Руф           

2006 – Златна игла 2005, номинация, дизайнер на годината на Академията за  БГ мода

1998 – Златна игла 1998, награда за експериментална мода на Академията за БГ мода

1998 – 24 карата, награда на телевизионното предаване за мода „24 карата“ на БНТ

1997 – Златна игла 1996, награда за авангардна мода на Академията за БГ мода

В международните, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева  е работила  с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър  Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич и др.

Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

Доц. Мариела Гемишева е Почетен член на Художествената комисия за Продуктов Дизайн на Винен бранд -Национален конкурс за вино Розе”Златен Киликс” Казанлък  2015, 2016, 2017 г.