18.07.2024
Участници

ROSE CINEMA е най-новата рубрика от културния афиш на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2017

Съвместно с НОВИНАРСКИЯ ПОРТАЛ ”ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ”и известният писател и публицист ПЕТЪР МАРЧЕВ, автор на проекта, ПРЕДСТАВЯМЕ на Вашето внимание една позакъсняла премиера на документалния му филм „Незабрава“.

Този интригуващ проект стана възможен с изключителното любезно домакинство на Директора Добрина Матова и екипа на ЛХМ”Чудомир”Казанлък.

МЯСТО НА СЪБИТИЕТО:ЛХМ“ЧУДОМИР“КАЗАНЛЪК

ДАТА: 3 юни /събота/2017 г.

НАЧАЛО: 18:0 0ч.

ВХОД: СВОБОДЕН

In vino veritas или „Горчивото вино на „Незабрава“-та

Един разтърсващ филм за съдбата на забравените от България бесарабски българи.

Вместо розе мелодрама ще Ви провокираме с една сериозна документалистика,за да потвърдим, че търсим истината и само истината-във виното и в живота!

Откривайки тази ИСТИНА,независимо колко грозна и страшна да е тя,ние сме длъжни да я покажем,познаем и съпреживеем!За да има памет и поука от историята.За да има смисъл човешката саможертва.

В името на Истината!

„Лесно ли е да си българин на 700 км от България? Какво е да си поданик на чужда държава?Какво сънуват потомците на българите,изселени недоброволно преди 200 години в Бесарабия?

Документалният филм „Незабрава“ е съхранил автентични разкази на последните живи българи – свидетели на Сталиновите гладомори.Чрез умишлено предизвикан глад през 1932 – 1934 и 1946 – 1947 година болшевиките убиват над 6 милиона души- украинци,белоруси и молдовци.100 000 души от тях са българи,живеещи в Украйна и Молдова.

До днес Република България не е осъдила като геноцид жестоките издевателства на комунистическата диктатура на Сталин над бесарабските българи.Саможертвата им остава забравена.Страхът и раболепието пред Големия брат все още са живи…”

Подготвяйки разказа си за събитията на място, писателят се сблъсква с „потресаващи истории за канибали“, успява „и да съпреживее едно истинско чудо”. Не без помощта на Виното!

Петър Марчев е роден през 1960 г. в поповското село Гърчиново.,но отдавна живее в Казанлък и изкарва прехраната си като „драскач”.Крие в гардероба и инженерска диплома на химик. Автор е на романи, разкази, пиеси, киносценарии, рок-поезия,рок-опера, публицистика,кино и литературна критика. Първата му книга „Цигански роман“ (1993) е отличена с Голямата награда за дебют на „Южна пролет“.Романът „Страната на белите негърчета“ (2000) е издаден с конкурс на Сорос център, София.Следващата му книга е двойна – „Led Zepelin – романът“ / „Песнопойка за плешиви хипита“ (2004); направеният по нея сценарий е отличен с първа награда на Международния фестивал за православно кино „Покров 2006“ в Киев. „Идеалният роман или Невероятните приключения на д-р Охниминчев“ (2007) печели наградата за най-добър роман в конкурса „Фантастика през 100 очи“ на издателство „Аргус“.Автор е на интернет-романа „К@ниб@лите“ (2008). Книгата „Извънземното от Долна Митрополия“ е един драстичен опит в стотина страници да се направи римейк на цялата световна класика.

За себе си творецът казва, че обича компот от малини, мавруд, “Улица Консервна”, “Stairway to Heaven”, не харесва „чалга, тв-сапунки и да се поти”, а също не вярва, че пра-прадядо му е бил маймуна. Определя се като: „Аполитичен. Въздухар. Драскач. Неблагонадежден”.

 

Създател е на Гласът на България – национален новинарски портал. Специализира кинорежисура в НАТФИЗ при проф. Светослав Овчаров.

Големият му Дебют в игралното кино е като сценарист, режисьор и продуцент  на  пълнометражната лента “ Апокалипсис .-до поискване“ за нашумелите случаи с обгазяванията на Стара Загора и региона откъм секретния преди години армейски полигон „Змеево“.Вече е заснета по-голямата част от филма,който е нискобюджетен по проект на автора и няма да надхвърли 15-20 000 лв.