18.07.2024
Жури

ДЕГУСТАЦИОННА КОМИСИЯ на IX –ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ВИНО РОЗЕ „ЗЛАТЕН КИЛИКС” 31ви МАЙ 2019

ROSE WINE EXPO 2019

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

1. доц.Д-р инж. ХРИСТО СПАСОВ-УХТ-ПЛОВДИВ -Катедрата по технология на виното и пивото  и член на СЪЮЗА на ЕНОЛОЗИТЕ в БЪЛГАРИЯ. Професионални и научни интереси: Изолиране, селекция и приложение на щамове винени дрожди за производство на регионални вина, биологична дестабилизация на напитки, ябълчено-млечнокисела ферментация на вина, органолептичен анализ на вина и високоалкохолни напитки, презентация на вина.

Магията на виното е отпечатък от реколтата на грозде и региона. Съвременното винопроизводство е амалгама от традиции и иновативност.”

ДЕВЕТА ДЕГУСТАЦИОННА КОМИСИЯ:

ЧЛЕНОВЕ:

2. ВИЛИ ГЪЛЪБОВА– винен консултант и член на дегустационните панели  на списание „Дивино”.Тя е от основателите на Българската винена академия.Специалист с международен опит, първата българка, обучавала се в най-престижната образователна винена институция в света –  INSTITUTE OF MASTERS OF WINE. Сертифициран международен винен съдия, Вили е в дегустационните панели на над 10 международни конкурса на 3 континента, сред които Mundus Vini Germany, IWSC UK, Vinitaly, Sélections Mondiales des Vins Canada, Michelangelo International Wine & Spirits Awards South Africa и много други.

Предполагам, че в моята винена кариера съм се самомотивирала, особено след като открих за себе си какъв свят на наука, знание, култура и изкуство се крие зад завесата на „простото“ вино”.

3. КАТЯ ЙОНЧЕВА– винен експерт, КА-половинката -издател на КА&ТА –Каталог на българското вино,магистър по икономика. Участва в множество международни винени изложения и майсторски класове. Притежател на WSET Advanced Certificate.

„Твърдо вярвам, че качеството на виното ще продължи да се подобрява, мечтата ми е нашата традиционна винена култура да бъде възстановена и все повече хора да избират виното за ежедневна напитка. Също така се надявам и мечтая за истински винен туризъм в България, който ще стане най-добрият промоутър на виното.”

  1. ЦВЕТА ТАНОВСКА– магистърска степен по икономика.След много специализирани курса за вино и редица образователни програми,става съавтор и издател –ТА половинката на КА&ТА –Каталог на българското вино .Цвета следи ревностно български и международни периодични издания за вино и има винени обиколки в почти всички винени региони по света. Виното е нейно хоби и страст.

„Влязох в света на виното, водена от собственото си любопитство.Светът на виното върви с познания за географията, историята, етнографията, дори психологията.”

5. МИХАИЛ МАРКОВСКИ– Председател на Асоциация на Сомелиерите в България – АСБ и Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери – БАПС.Член на многобройни винени конкурси.Всеотдайно работи с младите в различни обучителни нива.Сомелиерът на България с най-дългогодишна практика.

„Не е вярно твърдението, че хубавото вино е горчиво.Доброто вино е това, което ви радва, докато го пиете.Виното е вселена”.

6. КОСТА КАНАРИЕВ– Той е дегустатор и сомелиер с 30-годишен опит. Работил и като търговски директор на винарска изба, в ресторантьорството,работил е с вино и за виното в България и по света. Винен номад и ерудит.

„България е имала уникален генофонд от 1800 разновидности растения в лозарството – в Института по лозарство в Плевен .Това е една 5-томна ампелография, която обхваща българското лозарство, целия генофонд, цялата информация. Би трябвало всеки един от винопроизводителите да има от тази ампелография, това е историческо наследство на хората, които са се грижили толкова години. Започнали са да я събират 1946 г., старите професори.”