18.07.2024
Участници

NON-ACCIDENTAL PRESENCE of ROSE WINE EXPO 22

НЕСЛУЧАЙНО е ПРИСЪСТВИЕТО на голямата дама на Българската мода, единствения трикратен носител на Златната игла на Българската Академия за мода в три отделни категории – МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА,

в ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ КАЗАНЛЪК на 27 май 2022 г.

С  Мариела имаме прекрасни спомени от щуро детство на една провинциална уличка и дългогодишно приятелство.

С  авангардния  визуален артист в областта на пърформанса, изтъкнат преподавател в Катедра „Мода“ на Националната Художествена  академия  доц.д-р Мариела Гемишева, имам честта да ме свързва 7 годишна съвместна работа като почетен член на Бранд комисията , журираща за Националния конкурс за вино Розе „Златен Киликс“,чийто подбудител съм.

Изпитвам резонен респект и изумление всеки път,когато  имам възможността да споделя нейна нова модна провокация,защото тя не просто възкресява модната еклектика от утвърдени символи,а ги революционизира и те придобиват нова виталност.

Вълнението,което  винаги завихря Мариела Гемишева е заразно и енергизира модната сцена,вдигайки летвата на дизайнерската креативност и страст максимално високо.

Този път въвличането в провокация е взаимно,осъзнато и обосновано.

Кралски Дамски гамбит или  два Дебюта в едно след серия от непредсказуеми ходове!

Защо?

Защото SOS <Спасете нашите души>

Загубихме своята човешка идентичност в похабяващото безвремие на ограниченията и нищоправенето.

Задушихме се зад фалшивата маската на защитаващата ни меркантилност.

Нуждаем се от спешно спасяване от омерзяващата перфидност на спасяващите ни.

Защо тук? ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ КАЗАНЛЪК

Защото тук,където се срещат история и наследство,култура и изкуство,тук точно е пресечната точка,в която  можем да открием нашата загубена идентичност.

Тук е съхранена еманацията на духовния ни потенциал.

И кой друг,ако не три дами,като модерна парафраза на Библейската притча за тримата влъхви,ще орисат този акт на Сътворението и ще положат в нозете  на претворения  Аутфит своите дарове.

Една модна провокаторка,една модна икона и е една изкуствовед- куратор на съвременно изкуство.

Една Мариела и двете Марии.Събирачки на светове.

Със сигурност красотата ще спаси тези светове и …виното!

Розе!

Защото днес то е новия моден фетиш на съвременните градски културни номади.

То е крайъгълният камък,на който посядаме за да си споделим кои сме и за какво ни пука в този свят.

Виното е универсален преводач,разбива табута,скъсява дистанции.

То е изкуството да пренасяме вълнуващо сетивно изживяване ,като споделен дар от  природата, до изящните категории на човешката естетика.

Защото винената култура е цивилизационен камък в темелите на европейската историята,тя е култура на споделянето,на приемане на различното.

Култура на себепознаването и самоуважението.

Иначе казано,виноделието, като една от най-древните човешки практики ,е еволюирало от местна традиция  и  културен феномен до форма на изящно изкуство.

И като такова е новата Обетована земя за съвременното изкуство.

Анотация НЕСЛУЧАЙНО ПРИСЪСТВИЕ

Време е продуктовия дизайн на винените брандове ,като атрибути и  концепция, да напусне света на Комерса и да се пресели в Божиите селения на  модерната естетика.

И точно тук ще са ни крайно потребни дами като Мариела Гемишева, Мария Василева и Мария Силвестър за новата Бранд комисия на Националния Конкурс „Златен Киликс“ за да погледнат с други очи  на виното и да открият новите естетически критерии, на които да  отговаря истинската модна винена икона.

-„Най-важното нещо, на което ни учи съвременното изкуство, е как да отстояваме свободата си.“-казва Мария Василева

-„Изкуството ни дава усещане за свобода, а то е нужно, за да ни пречи да преминем през живота си, дремейки.“

Мария Василева е доктор по изкуствознание. Специализирала е в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (1998) и Университета в Рочестър, САЩ.

Един от създателите на Института за съвременно изкуство – София. Между 1999 и 2006 г. е куратор на женската група за действие в областта на изкуството –  8-ми март.

В по-голямата част от ХХI век Мария е главен уредник на Софийската градска художествена галерия. Там инициира основаването на отдел Съвременно изкуство и фотография, на дългосрочния проект за млади художници Място за срещи и на Наградата за съвременно изкуство БАЗА, чрез която вече 10 наградени съвременни, млади български художници са изпратени на 6-месечна творческа резиденция в Ню Йорк. Работи и като главен уредник на Националната галерия.

През 2010 г. основава и управлява Фондация “Едмонд Демирджиян”, създадена за изучаване и популяризиране творчеството на художника, но и за подпомагане и популяризиране на работата на млади таланти.

Куратор е на мащабни изложби като Изкуство за промяна 1985-2015 или пък Любов – в рамките на проекта Идея за дом на СБХ. Мария е и основният двигател на първата изложба на Кристо и Жан-Клод в България Кристо и Жан-Клод: Графики и обекти 1963-2014.

Накратко – Мария е изключително инициативен човек, с ярка обществена позиция и ключова роля в процеса на развитие на сцената на съвременното изкуство в България. 

Удивителни са усилията и да събира, менажира и подпомага различни жанрове и поколения артисти от художествения живот в България.

Галерия Структура е най-новата галерия в България и вероятно най-голямата частна галерия за съвременно изкуство. Мария е нейна създателка и директорка. Д-р Мария Василева  с право е наричана Настойникът на Българското Съвременно изкуство.