23.05.2024
Жури

EДИН АМЕРИКАНЕЦ в СТОЛИЦАТА на БЪЛГАРСКОТО РОЗЕ

Името на Даръл Джоузеф е добре познато на професионалистите в сферата на виното. Известният винен специалист  е  със седалище във Виена и започва да пише за вината от Централна, Източна и Югоизточна Европа през 1995 г.след като професионалния му  винен интерес е завладян  от унгарските Tokaji и австрийските Grüner Veltliner и Riesling. Оттогава неговите изследователски  търсения   и интереси се разширяват за да включат Хърватия, Словения и всички балкански винарски страни, плюс Грузия и Русия, както и гореспоменатите Австрия и Унгария.

Дарел е член на съдийската комисия на най-престижния конкурс за вино Decanter World Wine Awards и действащ  член на жури  в различни международни конкурси и изложения като Concours Mondial de Bruxelles, Asia Wine Trophy South Korea, Berlin Wine Trophy and Mundus Vini Germany, Austrian Wine Challenge (AWC Vienna), and Festiwine Croatia и Унгарския конкурс VinAgora. Той е член на дегустационното жури за виното в Gault & Millau в Австрия.

Автор е на няколко книги за унгарски и австрийски вина. Реално чрез прякото му участие унгарските вина Tokaji получиха световно признание.

Неговите  завладяващи статии редовно се публикуват от винени портали като Decanter,Wine Spectator, „Meininger’s Wine Business International“ и „Harpers Wine & Spirit“.

Като винен автор, Даръл Джоузеф допринесе много за харизматичното издание на „1001 вина, които непременно трябва да опитате” – на Нийл Бекет и Хю Джонсън, както и за „Най-доброто от Вината на Австрия” за Wein.pur и Професионално Ръководство за Grüner Veltliner .

Той е и редактор от английски език на книгата на Ласло Алкони ”Токай, Виното на свободата”.

Когато не пише, Джоузеф, като харизматичен лектор и медиатор, провежда професионални дегустации на вино и семинари в международен мащаб. Дарел провежда майсторски класове за винените райони на Централна ,Източна Европа и Кавказ на различни форуми за вина в Европа и Азия, както и на винарски клубове, винарски школи, фирми и частни клиенти в Европа. Той е член на Kръга на винопроизводителите във Великобритания.

Джоузеф е изтъкнат преводач на  широк спектър от винени текстове от немски на английски .

Никога не е посещавал България, макар да е дал най-високата  оценка за българско вино на Decanter World Wine Awards 2011.

С голям интерес и  споделена  емоция изтъкнатият международен винен специалист Даръл Джоузеф  прие  да журира най-добрите български розета на Осмия Национален конкурс за Вино Розе „Златен Киликс” 2018 в Казанлък.

Дали Розовите вина ще завладеят сърцето на Винения гуру и ще го превърнат в Посланник на Българското вино?!

Можем само да се надяваме, но едно е сигурно-лицето на нашето най-добро вино е румено като Казанлъшка роза!