24.06.2024
Жури

Коста Канариев

Годината е 1987. Мястото – град Хихон, северна Испания; събитието – Semana negra или в превод “Черна седмица”, фестивал на крими писатели, романисти, режисьори на шпионски филми. За събралите се на кораба, на който работи и пътува Коста Канариев, организаторите доставят вино в такова изобилие, че тридесет годишният корабен инженер ще запомни завинаги този момент като първата си вълнуваща среща с виното. Тогава и мисъл не му минава, че някога ще се занимава с него професионално. Днес обаче, обръщайки се назад, той вижда този миг като кръстопът, на който е поел по пътеката към днешното си битие. 1994 г.отваря собствен магазин за вино. Всъщност не просто магазин, а клуб, място за разговори на чаша вино. “Не исках да допускам компромис с качеството на виното и затова сам го доставях от винарните до магазина. Оформи се кръг от журналисти, музиканти, политици, художници, които се интересуваха от вино и добра храна. Този период мен е прохождането на гурме културата в България. Взаимно се учехме…”

Година по-късно, той отваря ресторант в Созопол. Заедно с това прави вино и ракия от реституираните му няколко години по-рано лозя.

През 1996 година стартира с нов съвместен проект. Този път с италианеца МариоРало – великолепната Енотека Ла Гондола на бул. “Витоша” и ул. “Кърниградска”, първият български ресторант с над 130 вида вино.

1997 година влиза в ордена на рицарите Ротесъори и е един от малкото българи Мет’р ротесьор.

През 2002 година Коста Канариев приема предложение за работа в една от динамично развиващите се винени компании –винен холдинг Велики Преслав,като търговски и маркетинг директор на две от големите български изби: „Хан Крум“ и „Тера Антика“, През 1998 година компанията построява първата си винарска изба Странджа – Шато Росеново.  Следва купуването на избите Хан Крум, Велики Преслав, Нови Пазар, избата в град Стамболийски, винарската изба в град Варна. През 2006 година е завършено и красивото Шато Медово на 10 км от Слънчев бряг – комбинация от етнографски комплекс, винарска изба и място за винен туризъм.

Едни от най-известните и почитани български винени специалисти и сомелиери,член на БАСВ,председател на  професионалното жури на “Сомелиер на годината” 2016, учредител и зам.-председател на асоциация “Българско вино”.

„Сомелиерите са необходимост за всеки ресторант и всяка изба. Това е една абсолютно енциклопедична професия и тя заслужава много уважение“, казва Коста Канариев.

Енергичен, пълен с идеи, с умение да убеждава и гъвкав в решенията, Коста Канариев като че вече е доказал, че умее да оценява и улавя възможностите, които животът му предлага. Нещо повече – в състояние е да създаде и възможности, каквито животът не му предлага.