18.07.2024
Без категория

Знаете ли, че…. Розе

Розе
Розето е било любимата напитка на крал Филип IV, харесвало се много във Версай и особено на Луи XIV!

В края на 70-те години „розовото безумие“ завладяло и Съединените щати. Американците били обсебени от виното „Blush” То било с бледо розов цвят и се правело от червения сорт зинфандел.

В последните години и в България розовото вино набира голяма популярност и е едно от най-продаваните вина в страната. С всяка година се разширява гамата на произвежданите розета..

Какво е характерно за розето и защо е толкова популярно?
Розето представлява леко, слабо таниново вино, произведено от червени сортове, но по технологията за получаване на бяло вино. Прекрасният розов цвят се получава от настойване на ципите на червено грозде само за няколко часа, а след това следва технологията за направа на бели вина. За това кратко време се извличат достатъчно аромати, в същото време танините са с по-ниско съдържание отколкото при червените. Обикновена практика е да се прави в метални съдове и рядко да отлежава в контакт с дъб. Ето защо тези вина са деликатни, свежи и в същото време с наситен плодов вкус.

Розето произхожда от южните, по-топли райони на Франция, в отговор на търсенето на сухи вина, достатъчно освежаващи, за да се пият в горещи летни дни и да имат връзка с червеното вино, което, както е известно, е на особена почит сред французите. Provance е може би най-известната област, свързана с производство на розе.

Особено известни са и розовите вина от долината на Лоара. Характерни са с наситения си плодов вкус на череша, с приятна киселинност и това, че са доста пивки.

Как да изберем „нашето“ Розе?
Когато дегустирате розе или ако сте решили да си купите добро розово вино не бива да го сравнявате нито с бяло, нито с червено, а още по-малко пък с оценките на такива вина. То наистина е отделна категория.

Добре охладеното сухо розе е прекрасен комплимент на обяд в летните дни и внася допълнителна романтика през топлите вечери. Розетата варират от много деликатни и фини вина до по-плътни, с приятно наситен плодов вкус.

Цветовете варират от бледорозов, тип „сьомга“, до ягодов и малинов. Особено модерни напоследък са и тези в леко оранжеви, карамелови тонове.

Розето чудесно допълва или се допълва с много храни. То е превъзходно в комбинация с неизброимите вариации от средиземноморски стил ястия, съдържащи маслини, зехтин, чесън, сушени домати, бял риган и зелени люти чушки. Идеално е съчетанието му с традиционните италиански пасти с доматен сос и морски дарове. Класическа комбинация е добре охладено сухо розе в компанията на задушена в зехтин и шафран риба, панирана със сушени портокалови стърготини, сервирана с крутони, залети с чеснова майонеза и подправени с черен пипер. Прелестни са съчетанията му и с опушена шунка или със свежо агнешко месо.

И не забравяйте, че поднасянето и консумирането на розе носи специфична романтика и усещането за естетика и индивидуалност.

Това е вино, което изненадващо добре се комбинира с повечето ястия.

А нежният розов цвят изглежда така изкусителен в чашата!!!

Източник: enjoywine.bg