15.04.2024
Без категория

Голямата тайна на Пиното

Пиното като сорт е малко неразбрано.  Последните открития ни показват, че всички сортове Пино не само са свързани, но са всъщност едно и също! Време е да стигнем до истинската историята на Пино,едно древно  грозде, което ни се изплъзва в продължение на векове.

Пино Ноар, Пино Блан и Пино Гри не са просто свързани, те са едни и същи. Всички  сортови вариагата  могат да бъдат групирани в едно  общо  разнообразие наречено просто „Пино“ като всеки вариант  може да се идентифицира  най-вече по своя  цвят.Тази новина може дори да промени начина, по който възприемаме някои винени региони, като Орегон, които се специализират в Пино Ноар и Пино Гри.

 Виненото  грозде с най-големи постижение

ДНК-тестовете  потвърждават, че Пино Ноар, Пино Гри, и Пино Блан са всъщност само мутации на  същия сорт.  Ампелографията познава  шест основни клонирани варианти:

 1. Пино Ноар: (известен още като Pinot Nero) гроздово зърно с черна кожа и със зелена плът, родом от Бургундия.
 2. Пино Гри: (известен още като Пино Гриджо) с розова кожа винено грозде, от което се произвеждат бели вина  с розов цвят
 3. Пино Блан: (известен още като Пино Бианко)с бяло зърно, често е бил объркван с Шардоне.
 4. Пино Meunier: с черна кожа гроздово зърно, узрява малко по-рано от Пино Ноар и се използва най-вече в Шампан.
 5. Пино Teinturier: с черна кожа грозде и червено месо, което се отглежда в лозята периодично през последните 100 години.
 6. Пино Ноар Précoce: Мутация на Пино Ноар, узрява 2 седмици по-рано от редовното Пино Ноар.

Пиното е много по-старо от Каберне Совиньон

Пиното се оказва много стар сорт, над 1000 години. И въпреки ,че изглежда странно, че Пино Ноар е такъв мутант грозде, било  е доказано, че в продължение на дълъг период от време тези неща просто се случват.  Всъщност, ако се вгледате в други наистина стари сортове грозде, като Мускат Блан (известен още като Moscato) , ще откриете, че има много вариации също.  Например, има един вариагат червен Мус кат

 Мутациите и кръстоските с други сортове грозде  не са лошо нещо, всъщност благодарение на това , днес имаме Каберне Совиньон , което е естествена кръстоска на Совиньон Блан и Каберне Фран, което се случи през 1700-те години.

 Има над 1000 регистрирани клонове на Пино

 Голямото объркване с Пино Ноара за първи път е документирано  в 1300-те години като породило  общата  неприязън на хората  заради останалите сортове грозде ,растящи в региона на Бургундия, Франция.  По това времето, лозята  се отглеждат в територията на Clos замъци като оградени лозя.  Предполага се, че Clos-овете са били построени за контрол на заболяванията и изолиране на лозята.  Тази теория има смисъл, защото това е времето на разгара на Черната чума.

 Едно от най-ранните споменавания на Пино Ноар е в оплакване за работници, когато не успяли да отделят  Пино Ноара от другите винени сортове  грозде по време на прибиране на реколтата.  Най-вероятно, работниците са били бити по гърба за това престъпление;  стандартната наказанието на ерата.

 

Различни Пино Ноар Клонинги

 Д-р Уилям Гафни от Рrince of pinot , документира как различните Пино Ноар клонинги се проявяват в тази снимка.

  Обърнете внимание на размера на чепките, размера на зърната и как са разположени  в чепката.  Разликите са от значение за  аромата на вината от Пино Ноар .

 Ние говорим много за клонова селекция, когато става въпрос за Пино Ноар. Това е така, защото винопроизводители са осъзнали, че различните клонове  водят в двете различни нива на качество и вкус на виното.  Някои клонове на Пино Ноар правят смели и стабилни вина, докато други са бледи на цвят, но предлагат най-невероятни флорални аромати.  Има над 40 различни клонове на Пино Ноар,документирани в Каталога на Grapevine сортовете, вписани са и около 15 от тези клонове като популярни в целия свят, заради техните качества.

Пино Блан

Пино Блан е може би виното, което ние си представяме ,че може да бъде страхотно: светлина в цвета, плодовост в аромата  и с много свежа киселинност.  Въпреки потенциала в това хубаво вино, този клон все още не е много популярен За щастие, за момента, това означава също така, че пино блан предлага едни от най-изключителните  стойности на всички Pinots.  Можете да намерите това вино предимно в Италия, Германия, Австрия и Франция.

 • В Италия, се нарича Пино Бианко или Weissburgunder и расте на север, особено в Южен Тирол, където прави изключителни отчетливи бели вина с нотки на лимон, пчелен восък и пчелна пита.
 • В Австрия, се нарича Weißburgunder и узрява много добре в континентален климат и може да се смесва с грозде като Шардоне, а понякога дори и отлежава в дъб да произвежда богати кремообразни аромати.
 • В Германия, пино блан се нарича Weißburgunder и тя расте добре в по-топлите райони, които не са подходящи за Ризлинг. Очаквайте леки, сухи, чисти вина, които ще превърнатт всеки горещ следобед в наслада.
 • Във Франция това е общата бяла комбинация от Елзас и въпреки ,че не е считана за един от най-големитебели блендове на Елзас, тя произвежда едва доловимо задимени вина с флорални Peachy аромати.

Пино Гри

 С розова гроздова кожа, има такъв голям  избор от потенциални вкусове. Вината,произведени от този клон,пословично са едни от най-трудните вина за сляпа дегустация в сомелиерските изпити . Пино Гри има история , тъй като са ползвани толкова много имена през последното хилядолетие.  Това, което знаем за него е, че плодовете на Пино Гри варират доста в цвят, от бледо розово до тъмно лилаво, подобен на Пино Ноар.Дори в автентични райони като Италианските Доломити,често последните долни зърна от чепките са разделени наполовина бело и червено по кожата.

Традиционно от  Пино Гри се прави бяло вино, но все пак, ако ви се налага да оставите кожите по време на ферментацията за известно време, ще се окажете с истинско вино розе.

Пино Гри има голям потенциал в модерния  винен свят, защото може да позволи  голямо разнообразие от стилове.

 

 3-ри основни стила на Пино Гри

 • Minerally & Dry
 • Fruity & Dry
 • Fruity & Sweet (Alsacian)

 Пино Гри и Пино Гриджо са взаимозаменяеми.  Въпреки, че е полезно да се знае, че Пино Гри предполага плодов „френски“ стил,а Пино Гриджо –изсушения „италиански“ стил.

 Minerally & Dry Pinot Grigio

 Този стил е най-известният от северните части на Италия и пресича подножието на Алпите почти целия път от Италия през Австрия и дори Румъния, Словения и Унгария.  Планините са мощна сила в селското стопанство, застраховане, че пазят тяхната висока киселинност.  Очаквайте изключително сухи бели  вина ,подхождащи си  перфектно с миди, пържени картофки в горещите летни дни.  Този стил е най-чист „Пино Гриджо,“ характерен  със своята простота, „липса на плодове“, кристална чистота на вкуса.

 Регионите с хладен  климат са склонни да произвеждат вина в този стил, включително:

Трентино-Южен Тирол, Италия , Венето и Ломбардия, Италия , Австрия, Унгария,  Словения ,

 Румъния, Pfalz, Rheinhessen и Рейнгау в Германия,Okanagan, Канада

 • Произвежда се в резервоари от неръждаема стомана
 • Не старее в дъб или „малолактична ферментация“
 • По-ниските нива на алкохол (10-12.5%)

 Винопроизводителите често избират думата Пино Гри, за да опишат този плод ов стил на Пино Гри.  Вие ще бъдете в състояние да доловите лимон, жълта ябълка и бяла праскова сред ароматите, които буквално ухаят.  Това присъствие на повече плодове в аромата ни казва, че гроздето за тези вина е отгледано  с повече слънце-в мек  климат.  Освен само на плодовите аромати, вината имат по-малко интензивна киселинност и повече от една „мазна“ текстурира като усещане в устата.  Това е така, защото винарите  често добавят специални бактерии Oenococcus oeni  след ферментацията,така  че острите  киселини да бъдат” изядени”.  Този процес се нарича Малолактичната Fermentataion – където суровата ябълчена киселина се превръща в по-гладката мазна  млечна киселина .

 Няколко от страните, които правят този стил са New World Wine региони :  Fruili-Венеция Джулия, Сицилия, Абруцо и Тоскана в Италия , Австралия ,Нова Зеландия ,Чили , Калифорния

 Oregon ,Вашингтон ,Аржентина

 • Произвежда се в резервоари от неръждаема стомана или „неутрални“ бъчви
 • Стареене на „винените утайки“
 • малолактична ферментация

Fruity & Sweet Pinot Grigio

Може би единственото място в света, което прави качествено сладък стил Пино Гри е Елзас, Франция.  В продължение на векове Елзас се опитва да пресъздаде много сладко бяло вино, наречено Tokaji ( „палеца Kye“) пито  от крале в Трансилвания, Османската империя , Унгария).  В действителност, до 2007 г., Елзас биха могли да използват думите „токайско вино d’Alsace“ на своите бутилки от Пино Гри!

 Днес, Елзас е един от малкото региони в света правят сладък стил на Пино Гри.  С вкус на сладък лимон бонбони, пчелна пита и мед ,хрупкави ябълки, винарите  прилагат много напреднали техники за производство на вино, за да се увеличат текстурата на вкусовото възприятие и използват късна реколта и благородното  гниене на  гроздетоBotrytis cinerea,

 за да се максимизира потенциала на вкус.

Розе Pinot Grigio нарича Ramato

Това може да Ви изненада, че има и Розе Пино Гриджо, което използва Бледолилавите  кожици на гроздето да се оцвети виното в бледо меден оттенък – за около 24 за 36 часа.  Ramato вина могат да бъдат намерени в Фриули, Италия.  В зависимост от производителя в Фриули Розето  може да предложи до нюанси на бяло малина, кожа, вишна и сушени червени боровинки за  сладост на финала.

Също така, има няколко винарни ,коитовсе още експериментират с Пино Гриджо и барел-стареене , често използвайки CHESNUT барел, което е често срещана по Friuli и Словения практика.

 

 Една невиждана загадка: едно „Ramato“ стил Пино Гри Розе от Орегон

 Special thanks to Dr. William Gaffney –Рrince of pinot.