24.06.2024
Участници Rose Wine Expo

Zlaten Rozhen – Rose Wine Expo 2024

Историята на винарска изба Златен Рожен започва през 2009г. със закупуването на няколко малки лозови масива. Първите вина, получени от тях, собствениците Теодор и Маруся споделят с приятели. Бързо се влюбват във вкуса на местното вино и красотата на Долината на Струма. Откриват малък бутиков хотел в село Рожен, купуват още лозя и не след дълго започва и изграждането на модерна винарска изба. През 2014г. са бутилирани първите вина в собствената база в село Капатово, а през 2018г. е открита и дегустационна зала, която посреща целогодишно любители на виното.

 

С бавни, но и обмислени и последователни стъпки, както при правенето на хубаво вино, семейство Осиковски достигат до момента, в който днес могат да се похвалят с модерна производствена база, отлично обгрижваните лозя, доверен екип и стремежи, които надхрърлят личния успех. Вината, който се правят в Златен рожен, с уважение към земята, познаване на местния тероар, и в търсене на уникалния му почерк, целят да представят България и Долината на Струма по най-добрия начин.

Днес собствените лозови масиви на Златен Рожен са вече 800 декара разпределени в два големи масива. Край село Капатово се отглеждат Сира, МерлоКаберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, Широка Мелнишка лоза.  По склоновете край село Левуново зреят сортовете Пети Вердо, Каберне Фран, Санджовезе, Широка Мелнишка лоза и отново Сира, Каберне Совиньон и Мерло.

През 2018 са засадени Сандански мискет, Мускат, Вионие и Марселан, чийто плодове се очакват след няколко години.

 

 

Дегустации

Винарска изба Златен Рожен предлага на своите гости възможност за професионални винени дегустации. Посетителите ще имат уникалния шанс да проследят всички етапи от производството на вино в избата. Започвайки от гроздобера, проследявайки процеса на винификация, до стареенето в дъбови бъчви и бутилирането.
В магазина към винарната могат да се закупят на преференциални цени както традиционните и вече утвърдени на пазара, така и лимитирани серии от богатата селекция вина на бранда Златен Рожен.
В модерната и просторна дегустационна зала ще имате възможност да опитате всички наши вина, да научите любопитни факти за историята на Мелнишкия край и да получите интересна и полезна информация за местните и нови винени сортове, докато се наслаждавате на невероятна панорамна гледка в уютна атмосфера.
Изба Златен Рожен ви предлага винен тур, който не е просто тестване на вино – той е приключение в света на винената култура и традиции, което ще промени завинаги вашата представа и отношение към напитката на боговете.

Контакти

Резервации за винени дегустации
тел.: 0888 402 666
[email protected]

Димитър Петков – технолог
тел.: 0884 998 709
[email protected]

Официална страница: Винарска изба Златен Рожен
Официална страница: Хотел Златен Рожен
Facebook Zlaten Rozhen
Istagram Zlaten Rozhen Winery