23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Villa Bassarea – Rose Wine Expo 2024

Villa Bassarea - Rose Wine ExpoVilla Bassarea - Rose Wine Expo

Вила Бассареа е бутикова винарна с различен подход към винопроизводството, ситуирана в южната част на лозаро-винарският район Тракийска низина, в град Харманли в непосредствена близост до ново-построената магистрала Марица и само на осем километра от древният римски път Виа Диагоналис.

Имат възможността да подбират най-доброто местно грозде, а лозята от които идва се поддържат от установени с опита си лозари – някои парцели са на над четиридесет години и осигуряват отличимият характер на нашето вино. Чрез строг надзор на всяка стъпка от производственият процес потвърждаваме, че всяко зрънце грозде, капка сок и нужна съставка са от най-добро качество.

Идеята зад проекта е да смесят познанието и процесите, дефинирани от модерните технологии, респектът към предците и стремежът да правят вълнуващо и забележително вино.

Villa Bassarea - Rose Wine Expo 

За нас

Вила Бассареа е малка винарска изба с общ капацитет 70 тона вино. Намира се в град Харманли, на изхода на града в посока Свиленград, само на 300 метра от автомагистрала Марица.

Идеята ни е да развиваме винен туризъм и за това лесният достъп до нашата винарна е нещо, на което обърнахме специално внимание.
В момента изграждаме в непосредствена близост до избата модерна дегустационна зала и магазин за вино. Там, освен нашите вина, ще се предлагат и вина от всички изби в региона.

Вината във винарска изба Вила Бассареа се произвеждат по класически технологии с изключително много ръчен труд. Целта ни е да се получат вина, които след минимална намеса в процеса на създаването им да разкриват максимално своя автентичен характер. Така, както са ги правили и древните Траки.

Други свързват името Басареус с дума на иврит, според която значението му би било същото като на гръцкото protrugês – предшественик на гроздобера. Върху някои от съдовете, открити в Южна Италия, Дионис е представен с дълга дреха, която често е смятана за тракийска басара.

Името Басареус се свързва с гръцкото (Kissos), означаващо едновременно „къща на гроздето“, „събирачът/повелителят на гроздобера“ и „обкръжаващият със стена“. Последното го идентифицира с египетското божество Озирис, „силният господар на сградите“, и с асирийският Белос, „който огражда Вавилон със стена“.

Една от теориите гласи, че Дионис е смеска между три божества:

  • Sabazius (sah-BAY-zee-us) от Phrygia
  • Zagreus (ZAA-groos) от Крит
  • Bassareus (buh-SAYR-ee-us) от Лидия

Възможно е множеството истории за Дионис да рефлектират на различните му произходи.

Връзката му с лидийското божество се дължи на спечелените от Дионис битки по време на пътешествията му. Басареус е бил войнствен, с много завоевания в района на Лидия, което води до извода, че може да е предхождал победите на Дионис.

 

Villa Bassarea - Rose Wine Expo

Тероар

Целта ни е да произведем вино, в което са вложени уважението към предците ни, познанията на модерната наука и желанието да предоставим на потребителите ни напитка, караща сетивата да трепнат. За да постигнем това се отнасяме безкомпромисно към качеството на всяко едно зрънце грозде, на което предстои да измине дългият и труден път на виното.

Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг, югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите. Продължителността на периода без валежи в региона е средно 210-240 дни. Климатът в региона е континентално-средиземноморски. Зимите са меки-абсолютните температури не падат под 0-5 С. Пролетта е топла, настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Общият сбор градуси за вегетационния период е относително висок – 4000-4200 С. Честотата на пролетните валежи е средно 5%. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 С, а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18 С. Средният абсолютен минимум е между 10 и 15 С и зимните застудявания обикновено не продължават повече от седмица. Почвите в региона са кафяви до кафяви-горски с ниско до средно съдържание на скала. Репродуктивния слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот, топъл, влагозадържащ и добре аериран. Всички тези фактори подпомагат отглеждането на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове, с характерно и експлозивно тяло, събрало в себе си ескпресивната природа на юга.

Villa Bassarea - Rose Wine Expo

Грозде
Сортът Мерло произлиза от областта Бордо във Франция. Гроздът е съставен от средно едри зърна с тънка люспа, синьо-виолетови до синьо-черни със сребрист налеп. Съдържанието на танини и пигменти е в рамката на средната извадка за червените винени сортове. Поради това вината от сорт Мерло съзряват в значително по-кратки срокове. Лозата Мерло изисква по-тежки, сравнително дълбоки и влагозапасени почви. Вината от сорт Мерло са плодови, кадифени и с деликатна танинова структура. Имат кристален рубинен цвят. Ароматната и вкусова хармония на вината Мерло е съвкупност от черна череша, къпина, боровинка, черница, смокиня, розмарин и мента, а при старите вина и слива. Отлежаването в дъб развива в Мерлото „отблясъци” на карамел, кафе, ванилия и пушек. Сортът Мерло е емблематичен за региона на с.Коларово. Климатичните и особено почвените условия в най-южната част от долината на река Марица са оптимални за експресирането на сортовите качества именно на сорт Мерло. Затова и вината Мерло са с най-висок процент сред виненият ни асортимент.
Villa Bassarea - Rose Wine Expo

Villa Bassarea - Rose Wine Expo

Villa Bassarea - Rose Wine Expo

Villa Bassarea - Rose Wine Expo Villa Bassarea - Rose Wine Expo

Контакти

ул. Коста Андреев 8, България, 6450 Харманли

тел.: +359 896 603 837
e-mail:
Координати: 41°55’34.1″N, 25°55’17.0″E
Технолог: Камен Коев
Дегустация и посещение на избата се предлагат след предварителна резервация.

Телефони за връзка:

+359 886 052535 – Камен Коев
+359 888 887934 – Тодор Братанов
+359 888 611062 – Кирил Братанов

www.bassarea.bg
Facebook