15.04.2024
Жури

ДЕГУСТАЦИОННА КОМИСИЯ на VII –ми НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РОЗЕ „ЗЛАТЕН КИЛИКС”-КАЗАНЛЪК- 2 ЮНИ 2017

ПЪРВА ДЕГУСТАЦИОННА КОМИСИЯ:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОЦ. ХРИСТО СПАСОВ-УХТ ПЛОВДИВ

Доцент д-р инж. Христо Спасов Спасов – ръководител катедра „Технология на виното и пивото“

Университет по Хранителни Технологии– Пловдив, 

1982-1987 Висш институт по хранителна и вкусова промишленост–Пловдив, специалност „Технология на микробиологичните и ферментационни продукти“, инженер-технолог.

1989-1992 Висш институт по хранителна и вкусова промишленост–Пловдив, Научна специалност:Доктор по „Технология на алкохолните и безалкохолни напитки.

 1987-1989 – Инженер-технолог във „Винпром Чирпан”, Биохимично отделение за производство на бели ЕПВ

 1989-1992 – Редовен докторант – Висш институт по хранителна и вкусова промишленост–Пловдив, научна специалност „Технология на алкохолните и безалкохолни напитки “, катедра „Технология на виното и ВАН”

 1992-1994 – Хоноруван асистент, катедра „Технология на виното и ВАН”, ВИХВП – Пловдив

1994-1996  – Асистент, катедра „Технология на виното и ВАН”

 1996-1998 – Старши  асистент, катедра „Технология на виното и ВАН “

 1998-2006 – Главен асистент, катедра „Технология на виното и пивото“

 От 2006 до сега – Доцент, катедра „Технология на виното и пивото” (Микробиология на виното и пивото)

Член  на Съюз на енолозите в България и  ФНТС в България.

Почетен председател на Дегустационната комисия на Националния Конкурс за Розе „Златен Киликс” Казанлък 2012,2013,2014,2015,2016,2017 г.

ЧЛЕНОВЕ:

ВЕСЕЛИНА МАРИНОВА -ГЛ. РЕДАКТОР на сп. ”МЕНЮ” и menumag.bg АВТОР за DiVino

Неподправеният интерес и емоционалното отношение на Еси към добрата храна, както и оригиналният й стил на писане не допускат позицията на главен редактор на списание „Меню” и menumag.bg да е скучновата длъжност с административен уклон, а я правят истински вдъхновяваща работа. Веселина Маринова е нов член на Дегустационната комисия за Националния конкурс за Розе „Златен киликс” Казанлък 2017 г.

 

КОСТА КАНАРИЕВ -БАСВ

Годината е 1987. Мястото – град Хихон, северна Испания; събитието – Semana negra или в превод „Черна седмица“, фестивал на крими писатели, романисти, режисьори на шпионски филми. За събралите се на кораба, на който работи и пътува Коста Канариев, организаторите доставят вино в такова изобилие, че тридесет годишният корабен инженер ще запомни завинаги този момент като първата си вълнуваща среща с виното. Тогава и мисъл не му минава, че някога ще се занимава с него професионално. Днес обаче, обръщайки се назад, той вижда този миг като кръстопът, на който е поел по пътеката към днешното си битие. 1994 г.отваря собствен магазин за вино. Всъщност не просто магазин, а клуб, място за разговори на чаша вино. „Не исках да допускам компромис с качеството на виното и затова сам го доставях от винарните до магазина. Оформи се кръг от журналисти, музиканти, политици, художници, които се интересуваха от вино и добра храна. Този период мен е прохождането на гурме културата в България. Взаимно се учехме…“

Година по-късно, той отваря ресторант в Созопол. Заедно с това прави вино и ракия от реституираните му няколко години по-рано лозя.

През 1996 година стартира с нов съвместен проект. Този път с италианеца МариоРало – великолепната Енотека Ла Гондола на бул. „Витоша“ и ул. „Кърниградска“, първият български ресторант с над 130 вида вино.

1997 година влиза в ордена на рицарите Ротесъори и е един от малкото българи Мет’р ротесьор.

През 2002 година Коста Канариев приема предложение за работа в една от динамично развиващите се винени компании –винен холдинг Велики Преслав,като търговски и маркетинг директор на две от големите български изби: „Хан Крум“ и „Тера Антика“, През 1998 година компанията построява първата си винарска изба Странджа – Шато Росеново.  Следва купуването на избите Хан Крум, Велики Преслав, Нови Пазар, избата в град Стамболийски, винарската изба в град Варна. През 2006 година е завършено и красивото Шато Медово на 10 км от Слънчев бряг – комбинация от етнографски комплекс, винарска изба и място за винен туризъм.

Едни от най-известните и почитани български винени специалисти и сомелиери,член на БАСВ,председател на  професионалното жури на „Сомелиер на годината“ 2016, учредител и зам.-председател на асоциация „Българско вино“.

„Сомелиерите са необходимост за всеки ресторант и всяка изба. Това е една абсолютно енциклопедична професия и тя заслужава много уважение“, казва Коста Канариев.

Енергичен, пълен с идеи, с умение да убеждава и гъвкав в решенията, Коста Канариев като че вече е доказал, че умее да оценява и улавя възможностите, които животът му предлага. Нещо повече – в състояние е да създаде и възможности, каквито животът не му предлага

Коста Канариев е член на Дегустационната комисия на Националния Конкурс за Розе „Златен Киликс” Казанлък 2016 ,2017 г.

ТЕХНИЧЕСКИ СЕКРЕТАР: АНЕЛИЯ  ХАДЖИЕВА-СЧЕТОВОДИТЕЛ

ТЕХНИЧЕСКИ СЪТРУДНИК:  ИВЕЛИНА  ДЕРМЕНДЖИЕВА-ИКОНОМИСТ


ВТОРА  ДЕГУСТАЦИОННА КОМИСИЯ:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИХАИЛ МАРКОВСКИ– председател на БАПС

Михаил Марковски- Председател на Българската асоциация на професионалните сомелиери – БАПС.

Марковски  е завършил  Университет за национално и световно стопанство, София, специалност Международен Туризъм.

Професионална кариера: Шератон София Хотел Балкан; Хотел “Феста Барсело Премиум София”. Сомелиер на 2001 година за България.

Той е първият български кандидат в международен конкурс за титла ”Най-добър сомелиер на света”, Атина 2004. Вицепрезидент на Българската асоциация на сомелиерите до юни 2007. Марковски е преподавател по сервиране и технология на напитките в “Швейцарски колеж за хотелиерски мениджмент” и в “Европейски колеж за хотелиерски мениджмент”, София.Той е преподавател в курсове по сомелиерство към Българската асоциация на сомелиерите. Преподавател в курсове по сервиране и предлагане на вино и спиртни напитки към Асоциация на професионалните гимназии в България и в различни образователни проекти. Преподавател в курсове по сомелиерство към Българската асоциация на професионалните сомелиери – БАПС. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЖУРИТО и организатор на Националния конкурс  SOMMELIER OF THE YEAR 2016-„Сомелиер на годината 2016 г.

Мишо  харесва виното. Той обича виното. Той разбира от вино и знае какво да търси в него. Виното му носи щастие, работа  и удоволствие. Доволен е, когато виното го среща с някой друг.

„Сомелиерството е тест за доверие, а виното – за любов”.

„Ако имате една ягода и шампанско, и ако сдъвчете двете, то киселинността на ягодата и тази на шампанското са несъвместими. Трябва да предложите сладко вино, за да го комбинирате с киселината на този плод. Човек различава 4000 аромата, но за съжаление има само четири вкуса, които оценява.”

Почетен член на Дегустационната комисия за Националния конкурс за Розе „Златен киликс”Казанлък 2012, 2013, 2014 ,2015, 2016, 2017 г.

ЧЛЕНОВЕ:

 

ЖИВКО ЕНЧЕВ – Сомелиер на годината 2017

„България трябва да извърви своя път на развитие в сомелиерството, но това което виждам в последните години, ми дава кураж и криле да се отдам на професията си“, казва Живко Енчев.

– Всяка година има нещо иновативно в конкурса. Тази година наистина организаторите успяха да ни изненадат с този вид задача, но искам да ги поздравя за направения избор, защото задачите бяха изцяло сомелиерски. Трудностите, които видях бяха от към термини и храни от японската кухня, защото тези, които ме познават, знаят, че моите познания са съсредоточени в италианската кухня.

Енчев  е и вносител на вина в България.  Две от тях France  М. Chapoutier – La Combe Pilate Bio Viognier (Cotes du Rhone) 2015 и Australia М. Chapoutier – Domaine Tournon Mathilda Rose (Victoria) 2015) спечилиха приза “Вино на годината”.

-Имаме страхотни заведения за хранене, вино барове и автентични кръчми. Кулинарията се развива с часове буквално, особено в София. Все по-интересни концепции се наблюдават на пазара.

Живко Енчев  е нов член на Дегустационната комисия за Националния конкурс за Розе „Златен киликс” Казанлък 2017 г.

ТЕХНИЧЕСКИ СЕКРЕТАР: ЦВЕТАНА ПОПКРЪСТЕВА  – СЧЕТОВОДИТЕЛ

ТЕХНИЧЕСКИ СЪТРУДНИК : ДЕНИЦА АСТАХОВА – ФИЛОЛОГ

ВОДЕЩ  ДЕГУСТАЦИЯТА: МИРОСЛАВ ДУНДАКОВ-ОРГАНИЗАТОР АБСОЛЮТ ЕООД

ДАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ: 2  ЮНИ 2017

НАЧАЛЕН ЧАС: 11:00 ч.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ : Р-Т  СТАРАТА КЪЩА С. ЕНИНА  – 6 км. от гр. КАЗАНЛЪК