23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Sarandiev Winery – Rose Wine Expo 2024

Да сбъднеш една мечта?

Винарна „Сарандиев“ е създадена през лятото на 2020 год., като от последващата реколта се ражда първата „Сълза“ от прекрасното ни мерло. Разположена е в село Димитровче, община Свиленград, което се слави в цяла България с прекрасното и качествено грозде. Капацитета на винарната ни е 10 000 л. вино.

Винарната носи името на баща ми Саранди, който е създателя на част от лозовите масиви, от които произвеждаме нашите вина. Той /баща ми/ след като реализирахме проект по засаждане на нови лозя през 2017 година се размечта – „колко добре ще бъде сега да си построим и една малка винарна!“. И така започна историята със сбъдването на една мечта. Мечтата на един човек, който не спираше да мечтае и да сбъдва мечти.

Sarandiev Winery - Rose Wine ExpoSarandiev Winery - Rose Wine ExpoSarandiev Winery - Rose Wine Expo

Лозя и винарна

Лозята ни се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите. Продължителността на периода без валежи в региона е средно и целодневно слънцегреене е 290-300 дни.

Нашата винарна е разположена в най-ниската част на южните склонове на Сакар планина, в непосредствена близост до меандрите на река Марица.

По склоновете на планината се отглеждат много лозя, орехи, бадеми, тютюн, череши, лавандула и други растителни видове.  Малката надморска височина /само около 45-50 м/, мекият кимат и свежата растителност придават особено очарование и прелест на планината.

Винарната притежава 100 декара собствени, отлично поддържани лозови масиви, от сортовете Мерло, Димят, Совиньон блан, Шардоне и Хамбургски мискет.

Sarandiev Winery - Rose Wine Expo

Sarandiev Winery - Rose Wine Expo

Лозята на винарната се намират в землището на село Димитровче, община Свиленград. Позицията им е на юг – север. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите. Продължителността на периода без валежи в региона е средно 240-250 дни. Климатът в региона е континентално-средиземноморски. Зимите са меки-абсолютните температури не падат под 0-5 °C. Пролетта е топла, настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Общият сбор градуси за вегетационния период е относително висок – 4000 – 4200 °C. Честотата на пролетните валежи е средно 5%. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 °C, а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18°C. Средният абсолютен минимум е между 10 и 15 °C и зимните застудявания обикновено не продължават повече от седмица.

Репродуктивният слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот – топъл, влагозадържащ и много добре аериран. Тези предпоставки, както и факта, че в района липсват каквито и да е замърсители, създават отлични условия за отглеждане на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове, с характерно и експлозивно тяло, събрало в себе си експресивната природа на юга.

Sarandiev Winery - Rose Wine Expo  Sarandiev Winery - Rose Wine Expo

Регион

Регионът е известен, както с прекрасната си природа, така и със своята особена загадъчност.

В района на с. Михалич /20 км./ се намира скалната църква „Свети Пантелеймон“, която е паметник на културата от национално значение, издълбана във варовикова скала. Тя е единствената в страната с уникална триконхална форма. Датирана е от 10 век и вероятно е използвана от монаси и отшелници последователи на различни ереси.

Другата подобна забележителност е Маточинската крепост Букелон, разположена върху плато на високо издигнат от низината на река Тунджа рид, в близост до село Маточина. От възвишението на кулата се открива чудесна панорама към планините Сакар и Странджа, към долината на р. Тунджа и към турската граница и равнината на гр. Одрин.

Мезек е дистинацията с най-много артефакти. Там се намира тракийската куполна гробница от 4 век преди новата ера и е една от най-големите запазени подобни гробници на Балканския полуостров.

Другият интересен за посещение обект в село Мезек е средновековната крепост. Крепостта има важно стратегическо положение – тя е пазила старинния град Адрианопол (днешен Одрин) от варварските нашествия от север. Крепостта е построена през 11-и век. Смята се също, че е използвана интензивно до падането на района под турско робство.

Sarandiev Winery - Rose Wine Expo

Контакти

Винарна „Сарандиев“ с. Димитровче, общ. Свиленград
Email: [email protected]
Facebook Sarandiev Winery
www.sarandiev.eu
Тел.: +359 88 846 61 73

Sarandiev Winery - Rose Wine Expo