24.06.2024
Участници Rose Wine Expo

Rupel Winery – Rose Wine Expo 2024

РУПЕЛСКОТО дефиле е живописен пролом на река Струма между склоновете на планината Беласица и Сенгелска планина, свързващ Марикостинско поле в България със Серско поле в Гърция. Точно там, срещу асиметричните полегати и стръмни долинни склонове на пролома, оформящи главен въздушен коридор за топлите беломорски течения, се намира винарска изба РУПЕЛ със собствени лозови насаждения.

Мястото е село Долно Спанчево, разположено на изток от град Петрич. С древното име „Спанча”, това селище все още носи духа на обитавалите го народи – траки, македонци, римляни, славяни, испански кръстоносци. Векове наред тук е имало грозде и вино, а по-късно районът се е оформил като естествен винен център в България, от който се е разпространявало виното към Горна Джумая, София, Гърция, Македония. Захранвани са пазарите в Драма, Берово, Пехчево, Солун, Серес, Демирхисар, и много други.

Вдъхновени от мястото, събрало в себе си традиции, факти, историческо минало, народи, империи, вдъхновени от тази бунтовна земя, на Спартак и Самуиловите войни, ние следваме една тенденция с духа и заложеното в гените отношение към виното още от древни времена – да създаваме добри вина, с модерен стил и сетивно въздействие. 

В този край рубиненият еликсир винаги е бил в изобилие, като и до днес се смята, че носи здраве и дълголетие. Ние помним дядовците си, ръцете ни познават силата на земята, вкусът на виното от онова време, огромните дъбови бъчви и линове, историите за създаването на виното. А характерът на виното не зависи само от природните дадености, но и от начина на живот на хората, екологията, и от развитието на цивилизацията. Важно е разбирането за равновесието в природата, за това че трябва да щадим  земята и да я подхранваме по подходящия начин, че трябва да сме отговорни и последователни в начинанието.

ИСТОРИЯ

 Лозовите масиви на винарна „Рупел“ са разположени в най-югозападните части на България по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево /Санданско-Петричка котловина/.

Началото на възникване на селата Хърсово и Долно Спанчево е от 10 век. Още по това време в землището на селата се отглеждат към 1200 декара лозя – предимно памид и широка мелнишка лоза, а виното, добивано от тях, от хилядолетия разнася славата на региона по света. Тук са идвали търговци още преди 13 век от Дубровник. Известността на виното стигнала и до видния политик Уинстън Чърчил, който също си поръчвал от този местен винен еликсир.

През 1913 година по време на Междусъюзническата война селата в района са завзети от гръцката армия и много къщи са опожарени, а една голяма част от лозята – изоставени.

По това време се появява и „вносна” болест по лозята, т.н. филоксера причинена от биологически вредители.

Но традиционното за района отглеждане на грозде се съхранява през годините!

Днес, носейки топлината на земята в душите си и вкуса на виното в сърцето си, постигнахме окрупняване земята на дедите си и възстановяване на лозовите масиви. Лозята се засаждат през 2006 г. Посадъчният материал пристига селектиран от френската пипенерия «ГИОН» и «ТРОАНТ» Италия.

Лозарството и винарството са традиционни за региона, а съвременните проучвания показват, че тероарът на региона е уникален за България и е подходящ за отглеждане предимно на червени сортове грозде. Лозовият масив е защитен от всички страни с планински възвишения – Пирин, Беласица, Малешево и Огражден.
Мекият и сух климат, близостта на Бяло море осигуряват идеални условия за отглеждане на грозде.

„При гроздето и виното почвите и климатът решават ако не всичко, то почти всичко! Останалото е въпрос на труд и познания!”

ТЕРОАР

Направени проучвания на тероара и изследванията на почвите определиха мястото на лозовите масиви в землищата на с. Долно Спанчево в община Петрич, на 2 км. от границата с Гърция. Климатът е изключително подходящ: сухо и горещо лято, продължителна и влажна есен, изключително рядко задържане на снежна покривка, плодородни почви, формирани от речни наноси и примесени с вулканични отлагания от изгасналия в региона вулкан „Кожух“. Наличието на бигур в почвите, който задържа влагата и беломорския вятър, пронизващ се през Рупелския прелом, подсигуряват благоприятна среда за развиване на лозовите насаждения дори и в най-горещите летни месеци. Така тероарните особености, в съчетание с красотата на заобикалящите ни планини Беласица, Пирин, Огражден, Али Ботуш, полегати хълмове, долини и неповторимите очертания  на Рупелския пролом, станаха предпоставка за изграждане на лозята и избата в с. Долно Спанчево.

ВИНАРНА 

През 2015 г. отваря врати собствената модерна технологична база, изградена в близост до лозята – предимство от гледна точка бързо, без стрес и качествено транспортиране на гроздето, с възможност за преработка на около 250 тона грозде и съдов капацитет 500 хиляди литра. Оборудването е италианско, големите иноксови съдове са произведени в България. Дъбовите бъчви за отлежаване на качествени вина са френски.

Всички съдове са оборудвани с охладителна  система.  Може да се охлажда или затопля, част от резервоарите могат да се загреят едновременно с охлаждането на други, всичко се контролира от управляващ панел.

Гроздето пристига в перфектно състояние и се изсипва в  бункер, създаден специално за тази изба. От него, по гравитачен път гроздето попада в комбинираната машина за ронкане и мачкане. При нея всички настройки са регулируеми –  скоростта на ронкане, степента на мачкане на зърната. Така операторът регулира обработката в зависимост от сорта и зрелостта, от там кашата се прехвърля към ферментаторите, като преди това преминава през топлообменник, така че температурата да се поддържа достатъчно ниска. Прави се настройване в продължение на няколко дни, след което се провежда ферментацията при контролирана температура, за да се получат в крайна сметка добри плодови нотки и аромати.

След като са направени всички рутинни операции: стабилизация, избистряне, филтриране и т.н.  бялото вино, розето  и младото червено вино са готови за консумация. Най-добрите партиди от  червените сортови вина като Мерло, Каберне Совиньон, Санджовезе и Мелник се оставят да стареят във френски дъбови бъчви, с различна степен на печене и структура, за средно дълги периоди от време, което варира в зависимост от характеристиките на отделните видове вина.

Бутилиращата линия е от няколко части: сегмент за измиване, пълначна с дозатор, затапваща част пригодена за работа както с коркови, така и с винтови капачки, капсулираща част работеща с полиамидни и PVC капсули и етикетираща машина. Също така избата разполага и с машина за пълнене на бекинбокс с различни капацитети. Бутилираното вино преминава  период на стареене в бутилка преди да бъде пуснато на пазара.

Избата е оборудвана с инсталация за производство на азот и всички съдове са свързани с нея, така че да се осигури защита от окисляване по време на всички етапи на процеса, включително и бутилирането.

Предвид важността на хигиената в тази област, винарната е оборудвана с рециркулационни системи за миене на съдовете,  подовете са покрити със специална смола и оборудвани с канали, които позволяват поддържането на  изключителна чистота, което е още едно важно условие за производство на качествени вина.

Избата разполага и със собствена лаборатория за извършване на важни и рутинни анализи.

В избата  философията на производство е същата като на лозето, което означава, че „натуралното “ е на първо място, с минимални допълнения на сулфити, безупречна  хигиена, произвеждане на вино по естествен начин.  А високото съдържание на полифеноли, които имат вината е от  важна терапевтична значимост.

  

ВИНЕНИ ДЕГУСТАЦИИ

КОНТАКТИ 

Мелник 2004 ЕООД

Винарска Изба Рупел

с. Долно Спанчево п.к.2869

тел: +359 2 87 32 480

моб. +359 887 612 578

Работно време: 9.00 до 17.00

от понеделник до петък.

Събота и неделя с

предварителна заявка.

GPS координати:

41°25`18,62 N

23°22`42,41 E

[email protected]

www.rupel-wine.com

Страница във Facebook

Складова база вина „Рупел“
гр. София 1756
бул.“Климент Охридски“№65
моб. +359 887 612 578

Онлай магазин на Rupel Winery
www.shop.rupel-wine.com
моб.+359 884 005 439
Винотека „Рупел“ 2, гр. София
Вход Женски пазар
от страна на ул.“Екзарх Йосиф“
моб. +359 877 876 645