24.06.2024

Анонс

Фестивал На Виното Розе Rosé Wine Expo Kazanlak олицетворява виното, дава му човешко изражение. Защото анонимността е онова безразличие, от което виното винаги е бягало.

Ние срещаме обикновения българин и многобройните чуждестранни поклонници на красотата и богатството на земята ни с хората, които създават виното и с хората, които имат потенциала да го познават, оценяват и квалифицират. Също като Златният Киликс, който от сложната ритуална система на древните траки за разливане на вино, единствен е докосвал устните на Богоизбраните.

 Защото днес вече знаем, че Виноделието е изкуство и авторство.

Традициите съставляват оная хомогенна основа,върху която трябва да стъпва всеки нов градеж.

Ласкаем се от мисълта,че Фестивалът на виното Розе в Казанлък е неделима част от тези темели на Новото Българско вино .

Виното е култура и всяко представяне на виното трябва да възпитава ,да формира вкус,да очертава новите тенденции.А ние това го можем добре и го правим за Вас вече тринадесет години.

Празник на Розата и на Българското вино Розе

1 и 2 юни 2024 г

Зали и градина Народно Читалище „ИСКРА 1860“

ROSE WINE EXPO

КАЗАНЛЪК

Пролетта неудържимо нахлува и ни подканя да разтворим душите си и да проветрим съзнанието си. Защото днес  ни се налага да живеем в свят на ограничения и несигурност, в свят, който отново гради граници.Точно заради това сме длъжни да откриваме нови хоризонти!Да правим революции в главите си и да еволюираме в нови нравствени категории.

В света на виното също винаги са съществували много ограничения и догми. Но преди няколко години нахлу неудържимо една нова вълна и помете всичките ни винени представи. Розетата ни грабнаха и понесоха на крилата на ликуващия възторг от живота!

Припомниха ни забравената истина, че на виното трябва да  се гледа като на един от най-важните елементи на хедонизма и креативността. Както при модата, в света на виното има тенденции, които изведнъж помитат ограниченията, променят пейзажа, нагласите и предпочитанията. Виното вече не е запазена територия за богатите, сериозните и възрастните. Виното е територия на свободния дух!

 Интересът към Розето  отдавна не е  мода или дамски каприз, а  целенасочена  тенденция  за  нови изисквания към Виното. То е изборът на  непокорната рапър звезда, фешън иконата и борсовия играч.Избор на несъвместими крайности. Това никога преди не се беше случвало. С Розе смело можеш да заявиш виненото си предпочитание без риск да изглеждаш нелепо,на всяко място и по-всяко време. Истинска Розе революция!

Розетата са вина-хамелеони. Те за приказливи и подкупващи  компаньони  при всяка среща с храна или приятели, през различните части на денонощието.

С изящна лекота, чувствена сочност,палава  игривост или  изненадваща дълбочина,при контакта с дъб- single barrel, шумящи, on the rocks -аперитивни, полусладки или нискоалкохолни вина с добавен  плодов сок,spritz wine,fun wine в кен- розовото бъдеще на розетата е в тяхното  разнообразие. Розето е революция в стандартите. Розето е еволюция в съзнанието на потребителя,социален феномен!

Форум като ROSE WINE EXPO – KAZANLAK прави виното очарователно достъпно, отстранявайки всяка претенция или опит за представяне като нещо елитарно и ограничено за просветени.

Космополитният градски номад е най-новото потребителско поколение на винения пазар.Той не признава  граници и правила.Този модерен клиент налага нови схеми  на общуване и  търси различни вкусови хоризонти.

Виното е жив организъм, такова трябва да е и всяко негово представяне. ROSE WINE EXPO – KAZANLAK   е  динамична и самоопределяща се структура  от  равнопоставени партньори.

С уважение и респект към земята, човешкото съзидание и  култура,добрата воля и творческото вдъхновение, ROSE WINE EXPO – KAZANLAK се наложи като  най-големия  форум  в България и единствен на Балканите за Розови вина. Инициативата Национален конкурс за вино Розе „Златен Киликс“създава Златния стандарт  на Българското Розе .

Ние първи срещнахме обикновения българин и многобройните чуждестранни поклонници на красотата и богатството на земята ни  с хората,които създават виното и с хората,които  имат потенциала да го познават,оценяват и квалифицират.

Така Златният Киликс, който от сложната ритуална система на древните траки за разливане на вино,единствен се докосвал до устните на  Богоизбраните,пренася през хилядолетията славата на древните ни винарски традиции.

Фестивалът на виното Розе и  Националеният конкурс за вино Розе „Златен Киликс  са неделима част от Винената култура на България.