Анонс

Непосилната лекота на Розето

Новото винено хилядолетие  преди повече от 12 години започна с едно недоразумение. Вавилон на виртуалните пари и Имотния балон предизвикаха кризата през 2008 до 2010 година. След световното финансово корабокрушение тежките сандъци с червените икони от Бордо бяха изхвърлени като баласт от сметката.

Тогава „винените шамани“, за отвличане на вниманието, избутаха под светлините на прожекторите недораслите розови и пенливи вина. Но както често става, лошите момичета нямат дневници, които да пишат, защото нямат време за това!
Тези неприемливи, дори за първата ни дегустационна комисия за Розе-Златен киликс, тези ситуационни и технологични вина, до толкова допаднаха на стресираната винена аудитория, че затанцуваха с лекота по небцата на всички и завъртяха шеметно Колелото на късмета.
Днес не си представяте винената листа без тях, нали?

А бяха приемани скептично, като красива метреса, от винените критици и капацитети, дълго отхвърляха узаконяване на връзката им с други винени емблеми.

Но палавите розета и пенливите братовчедки на великите вдовици от Шампан печелеха сърца, региони, финансови позиции. Нахлуха в модата, в бизнеса, станаха елемент от поведенческата култура, наложиха се във  взаимоотношенията между поколенията. Консумацията им днес е в безапелационен възход, макар градусите и захарното им съдържание да намаляват до изчезване почти.

Тези вина са истинските герои на своето време.

Защото, дори да не ви харесва, светът се променя по-бързо отколкото пеперуда маха с крила и някъде се заражда цунами.

Новите поколения винени консуматори-техни Величества купувачите, са деца на модерните технологии. Те са екологично осъзнати потребители с подчертана грижа за себе си и внимание към планетата Земя.

И макар да са финансово независими, на тях не им пука за Пуританската винена библия и Светата троица-Бордо, Бургундия, Лоара /за които винаги има новобогаташи /.

Новият клиент иска да дойде бос в лозята, иска да похапне накрак с работниците от избата и най-вече иска да го убедиш, че бутилката вино, която му предлагаш има възможно най-нисък въглероден отпечатък, че е може да се рециклира, че винопроизводството ти е устойчив процес и е „прозрачно“.

Днес купувачът иска да вижда кауза зад името на виното и на винарната.

Иска да му докажеш, че прилагаш устойчиви земеделски практики в лозята и те са максимално щадящи за земята, очаква от теб да си справедлив и отговорен работодател и търговец, а после ще потърси виното ти.

Новите винени консуматори не признават винени региони-аристократи, те са инфлуенсъри – номади, които обичат да откриват дивите прелести на забравени от бога места и да поставят на картата ново виртуално габърче.

Предпочитат устойчиви вина-натурални с минимална намеса, органика с биодинамика, вегански и без сулфити, мехурчета срещу скуката без захар или нетрадиционни винени коктейли. В най-добрият случай-сериозни сухи вина с минимална намеса или поне вина, създадени с традиционни методи без използване на пестициди. Нечервени, съчетаващи аромата на червените сортове със светло тяло.

Различните стилове вино от все по-странни места, с осезаемата промяна на климата ще са бъдещето и нека побързаме да разчупим схоластичните си винени представи. Розовата вълна заля последните години и бара на алкохолните шампиони-порозовяха, водки, джинове, ромове, бира и различни крафт напитки. Но една истина изплува на гребена на тази антидот вълна.

Традициите отстъпват пред планетарната грижа за спасяване на света.

За добро или лошо, но винаги, това, което ни се случва, ни възпитава и променя за добро, виното изсветля точно, когато трябваше!

И „прозрачността“ на Розето за първи път освети мръсните ъгли на избата.

Сега виждаме и знаем повече.

Светът се променя и ние трябва да се променяме с него, ако искаме да ни има.

Днес всичко, което правим и особено онова, което не правим е много важно и няма измъкване.

NO CULTURE, NO FUTURE – BE PINK!

Welcome to ROSE WINE EXPO Kazanlak – June 2-4, 2023

 

Пролетта неудържимо нахлува и ни подканя да разтворим душите си и да проветрим съзнанието си. Защото днес  ни се налага да живеем в свят на ограничения и несигурност, в свят, който отново гради граници.Точно заради това сме длъжни да откриваме нови хоризонти!Да правим революции в главите си и да еволюираме в нови нравствени категории.

В света на виното също винаги са съществували много ограничения и догми. Но преди няколко години нахлу неудържимо една нова вълна и помете всичките ни винени представи. Розетата ни грабнаха и понесоха на крилата на ликуващия възторг от живота!

Припомниха ни забравената истина, че на виното трябва да  се гледа като на един от най-важните елементи на хедонизма и креативността. Както при модата, в света на виното има тенденции, които изведнъж помитат ограниченията, променят пейзажа, нагласите и предпочитанията. Виното вече не е запазена територия за богатите, сериозните и възрастните. Виното е територия на свободния дух!

 Интересът към Розето  отдавна не е  мода или дамски каприз, а  целенасочена  тенденция  за  нови изисквания към Виното. То е изборът на  непокорната рапър звезда, фешън иконата и борсовия играч.Избор на несъвместими крайности. Това никога преди не се беше случвало. С Розе смело можеш да заявиш виненото си предпочитание без риск да изглеждаш нелепо,на всяко място и по-всяко време. Истинска Розе революция!

Розетата са вина-хамелеони. Те за приказливи и подкупващи  компаньони  при всяка среща с храна или приятели, през различните части на денонощието.

С изящна лекота, чувствена сочност,палава  игривост или  изненадваща дълбочина,при контакта с дъб- single barrel, шумящи, on the rocks -аперитивни, полусладки или нискоалкохолни вина с добавен  плодов сок,spritz wine,fun wine в кен- розовото бъдеще на розетата е в тяхното  разнообразие. Розето е революция в стандартите. Розето е еволюция в съзнанието на потребителя,социален феномен!

Форум като ROSE WINE EXPO – KAZANLAK прави виното очарователно достъпно, отстранявайки всяка претенция или опит за представяне като нещо елитарно и ограничено за просветени.

Космополитният градски номад е най-новото потребителско поколение на винения пазар.Той не признава  граници и правила.Този модерен клиент налага нови схеми  на общуване и  търси различни вкусови хоризонти.

Виното е жив организъм, такова трябва да е и всяко негово представяне. ROSE WINE EXPO – KAZANLAK   е  динамична и самоопределяща се структура  от  равнопоставени партньори.

С уважение и респект към земята, човешкото съзидание и  култура,добрата воля и творческото вдъхновение, ROSE WINE EXPO – KAZANLAK се наложи като  най-големия  форум  в България и единствен на Балканите за Розови вина. Инициативата Национален конкурс за вино Розе „Златен Киликс“създава Златния стандарт  на Българското Розе .

Ние първи срещнахме обикновения българин и многобройните чуждестранни поклонници на красотата и богатството на земята ни  с хората,които създават виното и с хората,които  имат потенциала да го познават,оценяват и квалифицират.

Така Златният Киликс, който от сложната ритуална система на древните траки за разливане на вино,единствен се докосвал до устните на  Богоизбраните,пренася през хилядолетията славата на древните ни винарски традиции.

Фестивалът на виното Розе и  Националеният конкурс за вино Розе „Златен Киликс  са неделима част от Винената култура на България.

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish