Rose Personas 2017: за технолог Камен Коев и изба Бассареа

Tази година Фестивалът на Виното Розе – Rose Wine Expo 2017 става на 7 години и като истински първолак започва да си пише домашните.

Новата ни рубрика „ROSE Personas” –„Розе личности”, стартира с първите осем статии, посветени на личностите, които стоят зад. 

  1. Винопроизводителното предприятие, вината на което са носители на Първия 2011 г/Les Nuits Blanches Rose 2010/ и поредния Шести 2016г. „Златен Киликс”/ Contemplations Rose2015 / на Катаржина Естейт”
  2. Винопроизводителното предприятие, вината на което са носители на

Втория 2012г/Quantum Rose 2011/ и Третия 2013г. „Златен Киликс”/Elements Rose 2012/ на ”Домейн Бойар”/

  1. Винопроизводителното предприятие, вината на което са носители на

Четвъртия 2014 г./Golden Rhythm Rose 2013/ и Петия 2015 г.  „Златен Киликс”/Salty Hills Rose 2014/на ”Черноморско злато”-Поморие

4. и 5. Дебютни розови вина и нови изби:

Bassarea Rosé of Merlot 2015-Вила Бассареа Харманли

Кор Кароли Розе каберне совиньон 2015-Винарска изба”Афузов”Сливен

6. Наградени графични дизайнери и Розе винени брандове.

Terra Tangra Rose 2015-Тера Тангра Харманли

Lava Rose 2015–Дамяница

CARPE DIEM Rоse 2012-Мидалидаре Естейт

Задаваме шест стандартни въпроса към Всеки номиниран и имаме желанието и надеждата да ни отговорят подробно и откровено.

Така, както ни учи виното-на искреност и отдаденост.

Запознайте се днес с Вила Бассареа, нейното Розе и Камен Коев.

Вила Бассареа е амбициозен проект, стартирал през 2014 г.на бутикова винарна с различен подход към винопроизводството, ситуирана в южната част на лозаро-винарският район Тракийска низина, в град Харманли в непосредствена близост до ново-построената магистрала Марица и само на осем километра от древният римски път Виа Диагоналис.

Любовта към виното води много хора в Сакар. Малката планина между долините на Марица и Тунджа е събирала вдъхновението на много винари.Такъв е случая с технологът на избата  Камен Коев,който се озовал се в Сакар преди десетина години от Търговище, воден от любопитство към перфектните тероари. Неусетно се влюбил и останал. Не само във виното, но и в съпругата си Илияна,която също е технолог.

Създава изба Бассареа заедно със своя приятел Тодор Братанов.Проектът си наричат „Тракийско вино”.

Годишния капацитет на избата е 60 000 л. вино от сортовете Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Димят и Юни Блан. Лозята се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Масивите, от които се изкупува грозде, са по-стари от 40 години и са разположени в землищата на селата Райкова могила и Маточина за белите сортове и Българин и Коларово за червените. Климатичните и особено почвените условия са оптимални за експресирането на сортовите качества именно на сорт Мерло. Сортът Мерло е емблематичен за региона на с.Коларово. Планира се засаждането и на собствени масиви, с което да се обогати портфолиото на избата със Сира, Шардоне и Вионие. Всички фактори на тероара подпомагат отглеждането на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове, с характерно и експлозивно тяло.

-„Нарекохме компанията така, за да отдадем почит на древните Траки. Другата причина да изберем тази насока е да припомним на съвременниците, че тракийските вина са били прославени в целия античен свят, за което пишат много гръцки и римски автори.”-казва Камен .

Съдружниците са запалени по тракийската история, колекционират дребни артефакти, залагат много и на качествените местни храни в комбинация с техните вина. Очевидно умеят да се радват на живота, независимо от интензивната си работа.

За вината на Вила Бассареа :

Cherry Single Barrel – Черешката!

Ексклузивно за отлежаването на това необикновено вино бе изработена 300-литрова бъчва от черешово дърво, придавайки му своите влиятелни дървесни нюанси.Отличителният му плодов аромат идва от висококачественото грозде от сорта Каберне Совиньон, използвано за производството на виното, както и от внимателно контролираната му винификация. Бутилирано е без допълнителни обработки, за да се запазят напълно плодовите вкусове и аромати.

 Колекцията Image Reserva изобразява имиджът на компанията .Вината от тази серия са меки и деликатни, с изобилие от аромати и вкусове, получени от благородните сортове,получени от няколко подбрани лозя.Тези плодове са предназначени за серията, а комбинацията от тях се превъплъщава в ексклузивни, уникални, интригуващи елексири в прецизният бленд от вина,отлежали в дъбови бъчви.

IMAGE Reserva Red

Внимателно подбран бленд от най-добрите вина за реколта 2014, с щипка от личния резерв Каберне Фран 2013 на Камен, това изключително вино отлежава 18 месеца въс френски и български дъбови бъчви, формиращи комплексният му, добре балансиран вкус. За са се запази идентичността му, на това вино не са извършвани допълнителни обработки. Възможна е появата на благородна утайка.

 

 

AGE Reserva White

Комбинацията от тези 2 сорта грозде е мека, но все така изпълнена с вкусове и плодови нотки. Танцуващите цветни аромати на цитрус и парфюмени нюанси се смесват чрез отлежаването в чисто нова 300-литрова френска дъбова бъчва, което комбинирано с щадящата обработка, през която преминава това вино, цели да запази автентичния му характер.

Bassarea Chardonnay

Много блед златист цвят с гланц. Носът е свеж и чист с нотки на сочен жълт плод, кайсия, бяла череша, елегантен минерален тон и свежи растителни акценти. Средно, елегантно и живо в устата с много добра, мека свежест и дължина. Щадящите обработки на виното са наравени с цел максимално запазване на неговата идентичност.

 

И най-накрая дойде време за Дебютното Розе!

Bassarea Rosé of Merlot

Елегантно и добре балансирано тяло с минерални нотки, деликатен цвят и запомнящ се плодов финал. Направено от емблематичния за региона сорт Мерло с най-високо качество, това вино напълно уверено развива потенциала си!

 

 

Г-н Камен Коев беше така любезен да отговори на нашите шест Розе въпроси:

  1. Вашата първа среща с виното беше…

Първата ми среща с виното беше още в ранна детска възраст. Налагаше се понякога да ходя с баба ми за една специална бяла пръст. Тази пръст се разтваряше с вода и се слагаше в бялото вино. След време то ставаше много бистро и с искрящ златист цвят. Години по-късно, когато започнах да уча в Университета по хранителни технологии в Пловдив изучих процеса на избистрянето в много повече подробности и разбрах, че тази бяла пръст е била т.нар. бентонит, открит през 19 век. Сега си мисля, че нашите предци са знаели за този метод за избистряне хиляди години преди той да стане световна практика.

  1. За Вас виното е…

За мен виното е моето ежедневие. На работа то е основната ми грижа, а и прибера ли се вкъщи продължаваме да говорим за вино. През всичките години след завършване на института не съм правил друго освен вино.То е спомогнало не само за професионалното ми, но и за личностното ми развитие и това, което съм в момента е благодарение на виното. Виното е и предизвикателство и стремеж за усъвършенстване, уважение към земята и към прадедите ни. То е и вдъхновение да търсим онзи баланс не само във виното, но и в живота. 

  1. Вино розе и има ли то почва у нас…

Факта, че всяка винарна в България прави розе до голяма степен отговаря на въпроса. Успеха на този стил в последните години и у нас е положителна тенденция. Според мен този стил отваря вратите към света на виното и на хора, които не са посягали към тази напитка с голям интерес преди. И неговата роля в този смисъл е много важна, защото виното, и не само розето, по-този начин достига до една нова публика. А това е добре за целия бранш.

  1. Българското вино е красива легенда или…

За българското вино не знам, но тракийското вино е било известно в целия познат античен свят със своите качества. Древните траки са произвеждали много вино, като една част са консумирали, а друга част са продавали. По описания на гръцки и римски автори то е било ценено далеч от пределите на Тракия. Историята ни е богата по отношение на виното, имаме и много красиви легенди, но разбира се не бива изцяло да се осланяме на славното ни минало. За щастие в бранша се случват много положителни промени, качеството на виното става все по-добро, обръща се все повече внимание на винените региони и дестинации. Ако преди време красивите легенди са били основен повод за гордост, то с актуалните постижения на бранша те придават още по-голяма стойност на миналото и на настоящето.

  1. Цената на златото от наградите е…

Цената на златото от наградите за мен не е много висока. Ние сме малка винарна и начина, по който достигаме до клиентите си често е личният контакт. Повече се радвам, когато дадено вино е продадено и клиентите са останали доволни.

  1. С чаша вино розе обичате…

С чаша вино Розе обичам да започвам дадено мероприятие, а понякога предпочитам и да го завърша с чаша Розе.

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish