Rose Personas 2017- за технолог Деляна Симова и Черноморско злато – Поморие

Черноморско злато е една изключителна винарна, разположена в района на Поморие, която се слави с бурна история и забележителни винени традиции.

Легендата разказва как вина от Поморие са били поднасяни на царските трапези на древна Троя, а през Средновековието същите вина са радвали ценителите на виното от Геноа и Венеция. На основата на тази добре запазена традиция през 20-ти век се слага началото на модерна частна изба, която под влияние на предприемаческия дух и любовта към виното на хората от региона, постепенно придобива истинския облик на винарна с огромен потенциал.

Черноморско Злато притежава повече от 600 хектара собствени лозя от най-известните международни сортове. Това което ги прави уникални е тяхното разположение или – както французите го наричат – тероар. Лозята им в Разбойна, Аспарухово и Трояново са разположени върху места с проветриви почви от които се получават вина със забележителна елегантност и финес.

Белите вина се съхраняват при ниска температура и се бутилират рано, за да запазят естествената си свежест и плод. При създаването на нашите нови вина сме използвали опита на водещите консултанти от Франция Франсоа Бутон и Жан Франсоа Шове

Гроздето се бере на ръка в специални малки касетки в ранните хладни часове на утрото. Нежно се пресова, за да се запази деликатният му характер. Ферментира при ниска температура в съдове от неръждаема стомана, за да се запазят богатите плодови аромати и минералният характер.

Вината на Черноморско Злато Поморие:

-Колекционни вина

-Купажни вина „Солени Хълмове” -Поморие е необикновено място, където лозята носят солената целувка на морето. „Солените Хълмове” гордо напомня за минералната чистота, която гроздето може да придобие само в района на Поморие. Всички вина от серията са изцяло ръчно направени в микро винарната на Черноморско Злато.

Серия вина Златен Ритъм

-Отличителна серия вина специална резерва с Печат включва две изключителни вина: Каберне Совиньон и Мерло. Каберне Совиньона предлага усещане за сочни горски плодове с пикантна нотка на препечен дъб. Вкусът моментално ви привлича с нюанси на подправки, зрели сини сливи, ядки и ванила, придобита от отлежаването за дванадесет месеца във френски дъбови бъчви. Плодът в Мерлото е богат и кадифен с нотки на малини и сочни сини сливи, а нежните танини придават заобленост на богатия финал.

 

Вила Понте Ръчно направени купажни вина, създадени с помощта на консултанти от Италия- г-н Фредерико ричи и от Франция- г-н Андре фустер

-Ликьорни вина и аперитиви,

-Серия вина Вила Марвела

-Серия Пентаграм включва ръчно правени вина, които притежават комплексността и минералния финес на Поморийския тероар. Изцяло направена от грозде от собствени лозя.

Вината от серията Раковина нежно напомнят за близостта на морето и начина, по който то формира характера на нашите вина. Белите вина Шардоне и Мускат изпъкват с елегантна свежест и нюанси на зряла смокиня, тропически плодове и прясно окосена трева. Червените вина Мерло и Каберне Совиньон са добре структурирани с приятна загладеност.

Деляна Симова е инженер-технолог в Черноморско злато Поморие от 2005 г. Понастоящем работи в Избата в производствената база и се занимава по-конкретно с производството на вино розе.

Г-жа Симова бе така любезна да отговори на нашите Розе въпроси.

1. Вашата първа среща с виното беше…Честно казано, нямам първа среща с виното или поне спомен за такава. Просто вечеря или празник , виното е присъствало винаги на масата в семейство ми.

2. За Вас виното е…То е начин на живот, страст, дух, култура…

3. Вино Розе и има ли то почва у нас…Ако говорим за преди около 10 години, розето заемаше доста малък пазарен дял у нас. През последните няколко години ситуацията се промени и розето заема значително по- голяма част от винения пазар. Но тази тенденция се наблюдава и на световния пазар на вино. Така, че – да. Защо не?! – розето се възприема доста добре и в България.

4. Българското вино е красива легенда или …

Вино на нашите земи се прави още от векове. Траките са смятани за едни от най- добрите винари през Античността. Българското вино е не само красива легенда, но и много добре продължена и развита традиция. През последните години се инвестира много в лозарството, винарството и винения туризъм. Българските вина са качествени и световно конкурентноспособни.

5. Цената на златото от наградите е …

Наградите са гордост, лично удовлетворение, доказателство за добре свършена работа и разбира се голяма отговорност. Правейки нещо с любов, страст и емоция – не може да поставиш цена.

6. С чаша вино Розе обичате…

Чаша вино Розе е повод за среща с приятели, разговор с колеги и защо не – прекрасен завършек на деня!

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish