23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Rosalea Wine – Rose Wine Expo 2024

Впечатлен от тероара и вината на Сакар, чешкият инвеститор Петър Белец осъществява идеята си да стане част от целия процес от раждането на гроздето до бутилката вино чрез създаването на Росалеа. Всичко започва през 2016 година със засаждане на лозето в с. Шишманово – не само като инвестиция, а като връзка с природата, с тероара, с хората на Сакар. Вдъхновена от римския празник Розáлия, съпругата на Петър, Сузане, дава името на Росалéа.

Rosalea Wine - Rose Wine Expo Rosalea Wine - Rose Wine Expo

Росалеа отглежда 100 декара лозя по нежните сакарски хълмове, недалеч от гр. Харманли, със сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Мавруд и Рубин. От 2017 година отговорна за грижите в лозята е агрономът Анелия Павлова. С постоянен малък екип от млади хора целогодишно се влагат отдаденост, прецизност и индивидуален подход, като, чрез грижата за подрастващите лози, всички заедно експериментират, съзряват и се учат на постоянство и търпение.

Rosalea Wine - Rose Wine Expo Rosalea Wine - Rose Wine Expo

През 2020 към екипа се присъединява опитният енолог Екатерина Гаргова. Това е и годината, в която тя прави първото вино от лозята на Росалеа.

Като продължение на страстта си и на стремежа за преоткриване, екипът на Рос алеа залага в плановете си отглеждане и винифициране на други български и балкански сортове.

Rosalea Wine - Rose Wine Expo Rosalea Wine - Rose Wine Expo

Всички в Росалеа вярват, че постоянството и търпението са важни за създаването на виното и стъпка по стъпка продължават напред. В първите години винопроизводството ще се организира в помещение под наем, а в това време предстои изграждане на собствена винарска изба.

Всяко вино има своя собствена история, която започва от тероара и се превръща в колекция от истории за растеж, трансформация и експерименти. Росалеа събира тези истории, вдъхновени от баланса между човека и природата, и виното, което ги свързва. От Росалеа искаме да разкажем пътя на създаването му – от лозето до бутилката. Нашата цел е да споделим опита си в тази древна традиция от региона Сакар и да развием общността. Всяко вино има история. Нека вдъхновим вашата.

Web site: rosaleawine.com

Facebook Rosalea Wine