Prisoe Winery – Rose Wine Expo 2018

Семейна винарска изба „Присое“ и лозята ѝ се намират близо до местността Побити камъни, недалеч от град Варна.

Румен и Стефан Балтаджиеви са не само собственици на избата, като енолози по професия и призвание, те се грижат не само за технологичните процеси по създаването на вината, а и за подръжката и брането собствените лозя.  Избата разполага с 50дка лозя от класически сортове грозде – Шардоне, Мерло, Каберне Совиньон, Траминер.

 

ТЕРОАР
Почвите се особена симбиоза между финния бял пясък на някогашното морско дъно „Побити камъни“ и плодородния чернозем на Дунавската равнина. Тук на тази златна земя през горещото лято на 2005г. е направена първата копка на изба „Присое“. 

През 2007г. са засадени първите лозчки от сорта Шардоне, в последствие се засяват сортовете Каберне Совиньон и Мерло. Лозята се гледат и поддържат единствено и само от фамилията, с цел обърне специялно внимание на всяка лозичка, за да може да извлече най-доброто от нея. След четири години неуморен труд и старание първата реколта от собствени лозя е налице.

ТЕХНОЛОГИЯ

Идеята, зад която е направена избата, е да се запазят традициите и технологиите, по които са се правили вината от предците ни. За постигането на тази цел ферментацията на червената гроздова каша се извършва в дъбови каци като вече готовото вино старее в стари 500 л дъбови бъчви. 

Ширата от Шардонето се превръща във вино и отлежава в подобни бъчви. Спазването на тази технология води до получаването на специфични вина със собствен характер, способни да впечетляват.

КОНТАКТИ

тел.:  + 359 885 640 319

 тел.:  + 359 885 224 798

 mail: prisoe@mail.bg 

с. Страшимирово, в района на „Побити камъни“, област Варна.

Мария Балтаджиева – Кординатор Маркетинг и Продажби

тел.:  + 359 885 640 319

mail: mrbaltadjieva@gmail.com

 инж. Стефан Балтаджиев – Управител, Енолог, Ангроном

тел.:  + 359 885 224 798

 д-р инж. Румен Балтаджиев – Енолог, Ангроном

тел.:  + 359 885 640 319

Facebook страница

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish