Orbelia Winery – Rose Wine Expo 2022

Орбелия е семейна винарна създадена от Костадин Чорбаджийски и неговото семейство. Разпожена е в подножието на планина Беласица, до с. Коларово, на 12 км. западно от гр. Петрич. Орбелия е древното тракийско име на планинския масив и в превод означава бяла, красива планина.

Винарната отваря врати през 2013 г. и разполага със съвременно технологично и лабораторно оборудване и предлага отлични условия за винен туризъм и дегустации. Част от вината отлежават във френски, български и американски дъбови бъчви тип барик.

Философия

Идеята ни е да създаваме висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде, като се опитваме да съхраним старите винени традиции в региона, които датират още от времето на траките.

За целта отделяме специално внимание на гроздето, което добиваме от собствени лозови масиви в района на Петрич и технологиите, по които произвеждаме нашите вина.

Местност Орбелия

Петричко–Санданското поле е най-слънчевият и топъл български край, с богата история и красива природа, регион в който лозарството е с хиладолетни традиции. Още от тракийска древност по тези земи е започнало култивирането на някои стари местни сортове като Широка мелнишка лоза, която и до днес е широко разпространена в този край.

Нашите лозови масиви са посадени върху канелени горски, делувиални и алувиално-ливадни почви, който дават чудесни условия за тяхното развитие. Разположени са в землищата на селата Митиново и Старчево.

Винарната

Винарната е разположена в подножието на планина Беласица в близост до селата Коларово и Беласица. Оборудвана е с модерно технологично оборудване, закупено от водещи производители от България и Италия. Съдовия ни капацитет е 100 000 л. вино,като имаме съдове с капацитет от 1000 л. до 10 000 л., което ни позволява да селектираме малки партиди висококачествени вина. Следим качеството на нашите вина в съвременно оборудвана лаборатория. Отлежаването им протича в дъбови барици от български, френски и американски дъб в специално помощение с постоянен контрол на температурата и влажността.

  Orbelia Winery - Rose Wine Expo Orbelia Winery - Rose Wine Expo

Гроздобер

Гроздоберът е едно от най-значимите събития в нашия район. Узряването на гроздето стриктно се следи от нашия екип от енолози и агрономи, като всеки отделен парцел се анализира самостоятелно и се изчаква достигане на оптимална зрялост. Цялото грозде се бере на ръка и в касетки, сортира се и се използват само здравите зърна. Смачква се много нежно, отделят се чепките и по гравитационен път се транспортира в съд, където се провежда алкохолна фермeнтация.

Ферментация

За охлаждане на гроздето преди ферментация се използват естествените планински температури или допълнително охлаждане на гроздовата каша в топлообменници. В съдовете за ферментация гроздето започва превръщането си във вино. За производството на качествени вина се използват ферментатори с устройство за разбиване и потапяне на шапката и обливане с помпа за осигуряване на благоприятни условия за протичане на ферментацията и ферментатори под налягане, където се избягва плътна шапка и се осъществява естесвено разбъркване. Избягва се механичното въздействие върху виното.

Отлежаване

След като завърши процесът на ферментация виното отлежава в български, френски, американски и унгарски дъбови 225 л. барици. Периодът на отлежаване се определя индивидуално за всяко вино от нашите енолози. През това време виното се развива и съзрява. След това настъпва и моментът на купажиране на част от вината, за да получим нашите купажни вина.

Orbelia Winery - Rose Wine Expo Orbelia Winery - Rose Wine Expo Orbelia Winery - Rose Wine Expo

Дегустации

Винарна Орбелия Ви кани на едно незабравимо винено пътешествие във времето. Ние предлагаме на своите гости винен тур и дегустации на нашите вина, както за групови, така и за индивидуални посещения. По време на винения тур ще имате възможност да научите как се произвежда и съхранява виното, ще придобиете познания относно класифицирането на вината, тяхното разпознаване, правилното им съчетаване с храните и др.

Orbelia Winery - Rose Wine Expo Orbelia Winery - Rose Wine Expo

Orbelia Winery - Rose Wine Expo Orbelia Winery - Rose Wine Expo

Orbelia Winery - Rose Wine Expo Orbelia Winery - Rose Wine Expo

Лозя

Винарна Орбелия разполага с повече от 100 декара собствени лозови масиви в района на селата Митино и Старчево в община Петрич. С любов и много внимание отглеждаме традиционните за региона червени сортове: Широка мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и бели сортове: Сандански Мискет, Шардоне,Мускат Отонел.

Лозята са засадени върху канелени горски, делувиални и алувиално-ливадни почви, които в съчитание с климатичните условия в нашия район създават идеални условия за развитие и узряване на нашето грозде.

Orbelia Winery - Rose Wine Expo

Контакти

Винарна:

с. Коларово, община Петрич
Телефон : 0884 667793
Е-mail: wine@orbeliawinery.bg
GPS координати: 41°22’15.7″N 23°07’18.8″E
Винен тур или дегустация:
Телефон: 0886 939355
e-mail: winetour@orbeliawinery.bg

Търговски отдел:

гр. София
ул. Житница 24
Телефон: 0888 745593
e-mail: i.iliev@orbeliawinery.bg

 web страница

Facebook

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish