Orbelia Winery – Rose Wine Expo 2021

Орбелия е семейна винарна създадена от Костадин Чорбаджийски и неговото семейство. Разпожена е в подножието на планина Беласица, до с. Коларово, на 12 км. западно от гр. Петрич. Орбелия е древното тракийско име на планинския масив и в превод означава бяла, красива планина.

Винарната отваря врати през 2013 г. и разполага със съвременно технологично и лабораторно оборудване и предлага отлични условия за винен туризъм и дегустации. Част от вината отлежават във френски, български и американски дъбови бъчви тип барик.

Философия

Идеята ни е да създаваме висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде, като се опитваме да съхраним старите винени традиции в региона, които датират още от времето на траките.

За целта отделяме специално внимание на гроздето, което добиваме от собствени лозови масиви в района на Петрич и технологиите, по които произвеждаме нашите вина.

Местност Орбелия

Петричко–Санданското поле е най-слънчевият и топъл български край, с богата история и красива природа, регион в който лозарството е с хиладолетни традиции. Още от тракийска древност по тези земи е започнало култивирането на някои стари местни сортове като Широка мелнишка лоза, която и до днес е широко разпространена в този край.

Нашите лозови масиви са посадени върху канелени горски, делувиални и алувиално-ливадни почви, който дават чудесни условия за тяхното развитие. Разположени са в землищата на селата Митиново и Старчево.

Винарната

Винарната е разположена в подножието на планина Беласица в близост до селата Коларово и Беласица. Оборудвана е с модерно технологично оборудване, закупено от водещи производители от България и Италия. Съдовия ни капацитет е 100 000 л. вино,като имаме съдове с капацитет от 1000 л. до 10 000 л., което ни позволява да селектираме малки партиди висококачествени вина. Следим качеството на нашите вина в съвременно оборудвана лаборатория. Отлежаването им протича в дъбови барици от български, френски и американски дъб в специално помощение с постоянен контрол на температурата и влажността.

 

Гроздобер

Гроздоберът е едно от най-значимите събития в нашия район. Узряването на гроздето стриктно се следи от нашия екип от енолози и агрономи, като всеки отделен парцел се анализира самостоятелно и се изчаква достигане на оптимална зрялост. Цялото грозде се бере на ръка и в касетки, сортира се и се използват само здравите зърна. Смачква се много нежно, отделят се чепките и по гравитационен път се транспортира в съд, където се провежда алкохолна фермeнтация.

Ферментация

За охлаждане на гроздето преди ферментация се използват естествените планински температури или допълнително охлаждане на гроздовата каша в топлообменници. В съдовете за ферментация гроздето започва превръщането си във вино. За производството на качествени вина се използват ферментатори с устройство за разбиване и потапяне на шапката и обливане с помпа за осигуряване на благоприятни условия за протичане на ферментацията и ферментатори под налягане, където се избягва плътна шапка и се осъществява естесвено разбъркване. Избягва се механичното въздействие върху виното.

Отлежаване

След като завърши процесът на ферментация виното отлежава в български, френски, американски и унгарски дъбови 225 л. барици. Периодът на отлежаване се определя индивидуално за всяко вино от нашите енолози. През това време виното се развива и съзрява. След това настъпва и моментът на купажиране на част от вината, за да получим нашите купажни вина.

Дегустации

Винарна Орбелия Ви кани на едно незабравимо винено пътешествие във времето. Ние предлагаме на своите гости винен тур и дегустации на нашите вина, както за групови, така и за индивидуални посещения. По време на винения тур ще имате възможност да научите как се произвежда и съхранява виното, ще придобиете познания относно класифицирането на вината, тяхното разпознаване, правилното им съчетаване с храните и др.

Лозя

Винарна Орбелия разполага с повече от 100 декара собствени лозови масиви в района на селата Митино и Старчево в община Петрич. С любов и много внимание отглеждаме традиционните за региона червени сортове: Широка мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и бели сортове: Сандански Мискет, Шардоне,Мускат Отонел.

Лозята са засадени върху канелени горски, делувиални и алувиално-ливадни почви, които в съчитание с климатичните условия в нашия район създават идеални условия за развитие и узряване на нашето грозде.

Контакти

Винарна:

с. Коларово, община Петрич
Телефон : 0884 667793
Е-mail: wine@orbeliawinery.bg
GPS координати: 41°22’15.7″N 23°07’18.8″E
Винен тур или дегустация:
Телефон: 0886 939355
e-mail: winetour@orbeliawinery.bg

Търговски отдел:

гр. София
ул. Житница 24
Телефон: 0888 745593
e-mail: i.iliev@orbeliawinery.bg

 web страница

Фейсбук страница

 

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish