24.06.2024
Участници Rose Wine Expo

Minkov Brothers – Rose Wine Expo 2024

Търсейки баланс между традиции и съвременни технологии във винопроизводството, съчетахме 135-годишен опит, благодатни почви, подходящ климат и винарска страст, и продължихме пътя, завещан ни от братя Минкови.

Използвахме традиционни винарски практики и добавихме към тях нови идеи и технологии. Избраният тероар осигурява отличен ароматен и вкусов профил на вината ни. Отглежданите от нас сортове разгръщат огромен потенциал в създаването на качествени, експресивни и атрактивни вина. Вдъхновени от стила „Нов свят“, възстановихме винарска изба „БРАТЯ МИНКОВИ – традиция от 1875″ с мисията да се превърнем в синоним на високо качество и собствена идентичност.

Винарска изба Братя Минкови - Rose Wine Expo

 

На 10-15 км западно от Карнобат, по пътя Бургас – София, на хълм, обграден с великолепни лозя, кокетно се издига винарска изба „Братя Минкови“. Архитектурата й грабва окото от пръв поглед – елегантен ретро-стил, смекчен от някои модерни елементи, загатващи за комфорта и дискретния лукс отвътре.

 Винарска изба Братя Минкови - Rose Wine Expo

Избата е разположена на мястото, където са се отглеждали най-старите и най-хубавите лозя в Карнобатския край. Тя възражда славата на прочутите винари братя Минкови, донесли в края на 19 в. на страната най-престижното за онова време международно отличие от винено изложение. През далечната 1875 г, посвещавайки се на голямата си страст – винарството, Иван, Васил и Никифор Минкови основали изба в търговско-занаятчийския център на Карнобат – Черковната махала. Изключителните вина на братята и винарските традиции на Карнобатския край дали висок резултат. След златния медал от Брюкселското винено изложение от 1894 г. последвали награди от елитния конкурс за вина в Лондон и Международния панаир в Пловдив. Век по-късно възродената изба „Братя Минкови“ отново е носител на престижни международни и национални награди.

Избата притежава две музейни части – едната е посветена на винарската фамилия и съдържа автентични предмети, принадлежали на семейство Минкови, а другата разказва за хилядолетната история на винопроизводството в региона.

Винарска изба Братя Минкови - Rose Wine Expo Винарска изба Братя Минкови - Rose Wine Expo

Гостите на избата ще имат възможност да проследят пътя на виното – от гроздобера, до стареенето в дъбовите барици, разположение в подземните тунели. Те могат да се насладят на любимите си вина пред камината, сред бъчвите или наслаждавайки се на красивата гледка от височината на кулата.

Винарска изба Братя Минкови - Rose Wine Expo Винарска изба Братя Минкови - Rose Wine Expo

Комбинацията от висококачествени вина, прекрасна гледка, уют, и подбрани ястия, съобразени с характеристиките на всяко вино, прави посещението запомнящо се и оставя усещане за елегантност и стил.

Гостите на избата могат да опитат очарованието на висококачествените вина, които тя предлага. Ако сезонът позволява, те ще могат да проследят целия път на винопроизводството – от гроздобера до стареенето в дъбовите бъчви в подземните тунели. Комбинацията от прекрасна гледка, уют и селектирани вина прави посещението наистина запомнящо се.

Винарска изба Братя Минкови - Rose Wine Expo

За посетителите, които искат да научат повече за интригуващия свят на виното, в магазин-дегустационната на избата могат да намерят специализирана литература. Всеки ще има възможността да закупи своите любими вина, както и стилни винени аксесоари.

Винарска изба Братя Минкови - Rose Wine Expo

Тероар

Близостта на Черно море на изток и Средиземно и Егейско море на юг допринасят за благоприятния климат в региона. Дневните и нощните морски бризове се срещат с два местни вятъра – Горнякът и Долнякът. Горнякът духа в следобедните часове и привечер, от високите към ниските места, за да разхлади нагрятата земя. Долнякът духа предимно сутрин и отдолу нагоре, за да вдигне сутрешната роса и ободри лозите. В резултат на тези влияния зимата в котловината е по-мека, есента – продължителна и топла, пролетта – прохладна, а лятото – не горещо.

Контакти

с. Венец, 8473
общ. Карнобат, обл. Бургас
e-mail: [email protected]
[email protected]
тел.: 0882 15 15 00

Официална страница

Facebook Minkov Brothers