Warning: Creating default object from empty value in /home/rosewine/public_html/wp-content/plugins/spider-facebook/spider-facebook.php on line 66

Midalidare Estate – Rose Wine Expo 2019


Warning: Creating default object from empty value in /home/rosewine/public_html/wp-content/plugins/spider-facebook/spider-facebook.php on line 66

2013 ПРИЗ КАВАЛЕР НА РОЗАТА I- СТЕПЕН: НАГРАДА НА БАПС-CARPE DIEM ROSE 2012-1,5 л

 НАГРАДА ЗА ДЕБЮТ: МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТ  -ROSE DE MOURVEDRE 2012

 НАГРАДА ЗА ДИЗАЙН НА ЕТИКЕТ И ОБЩА ВИЗИЯ НА ТЪРГОВСКАТА МАРКА: CARPE DIEM ROSE 2012-1,5 Л.

За винарната

Мидалидаре Естейт е проект на казахстанския бизнесмен Евгений Юсупов. Самият той не живее в България, но любовта към историята, доброто вино и красивата природа го карат да инвестира в с.Могилово. След упорит труд, няколко години по-късно, Мидалидаре се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм. Първата изба Мидалидаре Естейт е построена през 2009г. Философията на избата е да произвежда вина в малки серии със силно изразен характер, като капацитетът и е 120 000 бутилки годишно. Проектът се оказва успешен, затова и през 2011г е открита втората винарна в с.Могилово, с капацитет 160 000 бутилки годишно. Мидалидаре разполага със 160 ха лозя, всичко в региона на с.Могилово, като най-отдалеченото лозе се намира на 5км от едната или другата винарна. Винопроизводството е с грозде от собствени масиви, като технологията е съобразена със съвременните разбирания за екологичен продукт.

entrance-of-winery-1-midalidare-estate-by-placescases-com1

2 3

Екип

alex

Александър Алексиев – технолог и управител

Александър Алексиев има интерес към винопроизводството още от съвсем малък. Години по-късно е завършил “Технология на виното” в Университета по Хранителни технологии в гр.Пловдив. Първо започва работа като винар в с.Оряховица. Има стаж повече от 14 години в България и чужбина. Работил е в Австралия, Нова Зеландия и Аржентина. Бил е част от екипа на Two Hands, Henschke, Monteviejo. Присъединиява се към Мидалидаре още през 2009г, когато заедно с Николай Катеров помагат за изграждането на избата. През 2013 г става управител на Мидалидаре, но продължава със същата страст работата си с вино. Знанията, които придобива във винарните по света, го карат да обича Совиньон блан и Сира.

nikolay-k

Николай Катеров – технолог

Николай Катеров е завършил “Технология на виното” в Университета по Хранителни Технологии в гр. Пловдив. Има дългогодишен опит във винарски изби в България и чужбина. Работил е в Австралия и Нова Зеландия, откъдето е и любовта му към винифициране на Совиньон блан. Става част от екипа на Мидалидаре още през 2009г. И участва в проектите за изграждането на двете винарни. Сега работи по проект за създаване на пенливо вино по класически метод, т.е вторична ферментация в бутилка, тъй като един от новите проекти на Мидалидаре е изграждане на нова изба.

 

Иван Колаксъзов – агроном, Марин Маринов – супервайзор, Николай Димитров – супервайзор, Бисер Димитров – Търговски директор, Ростислав Василев – Мениджър продажби Северна и Източна България, Десислава Стойчева – Маркетинг експерт, Марко Зизиоли – технолог ,Франческо Фоголин – агроном 

loze

Лозя

Климат

Неслучайно Мидалидаре Естейт се намира в с. Могилово. Тук климатът е умереноконтинентален, като слънцегреенето е повече от 2800 часа в годината, а ясните дни са повече от 100. Горещото лято с хладни нощи и меката зима с обилни снеговалежи са типични за микроклимата на региона.

Лозя

Нашите лозя наброяват 160 ха, което е неколкократно повече от необходимостта на Мидалидаре. Това е добра опция за нас, тъй като имаме възможност за запаси в лоши години – да подберем най-доброто грозде за създаване на нашите вина.

За правилното отглеждане на лозята и качеството на добива се грижат нашите агрономи Иван Колаксъзов и Франческо Фоголин. Много от операциите в лозарството при нас се правят ръчно, с изключително внимание към детайла. Тъй като за нас качеството стои на първо място, в началото на месец август провеждаме така нареченото прореждане или редуциране на добива. Процент от плода бива отстраняван от лозата с цел да получим по-малко, но по-качествено грозде. Винарната разполага с най-съвременни възможности за контрол при производството на всеки един етап. Лозовите масиви са снабдени с мониторингово наблюдение, което позволява правилен мениджмънт на лозята.

Лозята на Мидалидаре се намират в няколко местности /Дабовец, Шипка, Каралиец/, където почвите варират между канелени горски, алувиални, средно и силно глинести.

През 2015г. създадохме нови насаждения в местностите Шипката и частично Дабовец.

Дабовец е най-добрият парцел на Мидадалидаре с най-разнообразни почви, който е засаден с червените сортове Каберне фран, Малбек, Мурведър и Сира. Новият проект добавя 40 дка площ със сортовете  Малбек, Мьоние и Пино Ноар.

Шипката е с обща площ 403 дка изцяло нов проект със сортовете Вионие, Пти Вердо, Сира и Совиньон блан. По-голямата част е от това лозе е с предимно френски клонове Совиньон блан.

Сортове

За нас качеството е на първо място, затова след детайлно проучване на климата и почвения състав отглеждаме само сортове, чието развитие следим през годините с една единствена цел – да усвоим всички тънкости и да произведем вина с изключителен характер. От белите сортове отглеждаме Pinot Gris, Semillon, Riesling, Traminer, Chardonnay, Viognier и емблематичния ни Sauvignon Blanc. Червените сортове се представят от Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Mourvedre, Pinot Noir.

Винопроизводство

Гроздобер

Когато гроздето достигне оптимална зрялост, започва гроздоберът. Гроздето берем на ръка в  касетки от  10-12 кг., за да избегнем смачкване или нараняване на гроздовите зърна. Това, че избата е съвсем наблизо, е голямо предимство – набраното грозде веднага се охлажда в хладилна камера за 24 часа, след което ръчно се сортира зърно по зърно, пресова се много нежно, отделя се от чепките и по гравитационен път се транспортира в съд, където се провежда алкохолна фермeнтация.

Ферментация на бели вина

Набраното и селектирано бяло грозде постъпва в преса, в която престоява няколко часа (протича процес настойване), за да може в гроздовия сок да преминат аромати от ципата. След това се оцежда и нежно се пресова в неръждаем съд от 500 до 5000 л. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, като след това се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължада 15-25 дни в зависимост от сорта грозде. След приключване на ферментацията, виното се охлажда и престоява известно време върху утайката, като няколко пъти седмично се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва като виното се отделя от утайката. Следва филтрация и бутилиране.

Ферментация на червени вина

Гроздето постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма прилича на дървена каца и е проект на двамата енолози. Извършва се „мацерация“ (или настойване) при ниска температура между 10-20 дни, с цел максимално извличане на   багрилна материя и  плодови аромати. Следва загряване на гроздовата  каша, засяване с  дрожди и протичане на алкохолна ферментация, след което виното остава в контакт с ципите за определен период в зависимост от сорта грозде. Процесът се нарича постферментативна мацерация. След мацерацията виното се източва от ферментаторите и постъпва за съзряване в нови веднъж и два пъти ползвани френски бъчви.

Ферментация в бъчва

Една трета от ферментационния капацитет в двете изби са бъчви. За белите вина, които ферментират в бъчви в Мидалидаре Естейт, се използват винаги нови бъчви от френски дъб. Бъчвите за бяла ферментация са специално подбрани, според сорта грозде и стила вино. Червените вина от високия клас ферментират във ферментационни 400 литрови френски дъбови бъчви, чрез което се постига допълнителна концентрация на аромат, структура и потенциал за стареене. Бъчвите в Мидалидаре Естейт се използват до три пъти.

Отлежаване

Използваме само френски 225 л бъчви за съзряване на вината ни, които регулярно се доливат и анализират за качествените промени, настъпващи в тях, благодарение на контакта на виното с дъбовата дървесина. Използваме различни видове френски дъб, от няколко региона на Франция, с различно изпичане на дървесината. Вината от високия клас в по-голямата си част ферментират изцяло в бъчви. Всички червени вина на Мидалидаре съзряват в дъб. Енолозите определят кога едно вино ще бъде извадено от бъчвите. Следва груба филтрация и бутилиране. Вината в Мидалидаре Естейт не се обработват (всяка една обработка би повлияла на качеството на виното) и е възможно при процеса на стареене в бутилка да се образуват естествени утайки – малки бели „кристалчета“ при белите вина и багрилна материя при червените.

Midalidare_rose wine expo 01 Midalidare_rose wine expo 02 Midalidare_rose wine expo 03 Midalidare_rose wine expo 04

Контакти

Контакти винарна

www.midalidare.bg

Мидалидаре Естейт
6239 село Могилово, Община Чирпан

Тел: +359 889 217 413,
E-mail: office@midalidare.bg

За посещения:

Цветелина Коралова

Тел : +359 882 041 226
E-mail: cvetelina@midalidare.bg

Павлина Желева

Тел: + 359 894 321 282
Е-mail: pavlina@midalidare.bg

Онлайн магазин – Павлина Желева

Тел: + 359 894 321 282

Е-mail: pavlina@midalidare.bg

Контакти – офис София

Мидалидаре Естейт
гр. София, ул. А.П. Чехов № 43А

Тел: +359 882 258 446
E-mail: office-sofia@midalidare.bg

Търговски представители

Южен централен регион:
+359 882 258 449

Варна, Бургас:
+359 889 206 999, +359 882 010 411

Северен централен регион:
+359 889 039 708

София:
+359 889 218 090, +359 886 655 712

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish