Maryan Winery – Rose Wine Expo 2022

 2015 Специалната награда на семейство Дундакови за партньорство и подкрепа заслужи изба „Марян”.

През 2010 г. Илия и Светла – Иванови подтикнати от любовта си към виното и от сантименталност, породена от факта, че корените на Светла Иванова са в с. Марян решават да създадат Maryan Winery.

Maryan Winery - Rose Wine Expo 2022

Селото се намира на 40 км от гр.Велико Търново и на 8 км източно от гр. Елена.
Кръстили избата на село Мяран, там където с много отдаденост правят вината си, а историята на селото е свързана с легендата за красивата Кера Тамара – дъщеря на Цар Иван Александър и сестра на Цар Иван Шишман – последният Български владетел.

Maryan Winery - Rose Wine Expo 2022

Семейството проучило традициите и установило, че винопроизводството не е чужд поминък за този край.
Особеното климатично равновесие в Еленския балкан е подходящо за създаване на уникални вина. В с. Марян нощите са студени, а дните топли, което е енергийно добре и важно за ферментацията. Постоянните температури през зимата и пролетта осигуряват спокойно стареене и отлежаване на виното.
За вината си подбират най-доброто грозде от наблюдавани лозя.

Построена в пазвите на Стара Планина, избата съчетава най-добрите условия за създаване на уникални вина. Технологичното оборудване е произведено специално за избата в съответствие с класическата технология за червени и бели вина. Капацитетът е 60 000 бутилки годишно. Технологията предвижда купажиране на червените вина, и то така, че да се подчертае най-доброто за всеки сорт, и заедно с това сортовете да се допълват. Вината отлежават от 4 до 24 месеца в дъбови бъчви преди бутилиране.

Maryan Winery - Rose Wine Expo 2022

“Най-хубаво е продаденото вино според икономиста, а за винаря най-доброто вино е изпитото” – не пропуска да отбележи технологът на избата Стефан Чоранов, по чийто проекти са засадени много лозя у нас.

Две години по-късно екипът на избата постига чудесни резултати, които им показват, че вървят в правилната посока. Гордост за избата е розето Sense of Tears rose 2011, което им донесе Сребърен медал на Балканския Международен Винен Конкурс, София 2012 (BIWC2012)

 

Всички вина на Марян носят отпечатъка на славното Второ Българско Царство.

Maryan Winery - Rose Wine Expo 2022 Maryan Winery - Rose Wine Expo 2022

Maryan Winery - Rose Wine Expo 2022  Maryan Winery - Rose Wine Expo 2022

Легендата:

Кера Тамара била известна със своята хубост и благочестивост, както и с обичта на царя към нея. Именно затова султан Мурад поискал да му бъде дадена тя за жена в знак на примирие между двамата владетели.

Царят дълго отлагал тежкото решение, но накрая през 1378 г. Кера Тамара, която била наричана Мара, била принудена да замине при султана. Дълго се прощавала тя с любимите си места. Там, където стояла и плакала, от сълзите й поникнали лози и дали невероятно грозде.

Царкинята пътувала с група приближени и охрана, и пътят им минал през едно малко село в полите на Стара планина, където спрели да нощуват. Този манастир бил „Преображение на Св. Богородица“, и царкинята никак не бързала да тръгне от това място.

Когато все пак си тръгнала, оставила дарове и помолила : „Нека селото вземе моето име. Няма да я има вече Хубава Мара, друга ще бъда.“ От тогава селото се казва Марян, на името на една хубава и смела българка.

За контакти:

Винарска Изба Марян
5084 Марян, България

Светла Иванова – управител
Тел.: +359 888 794449
maryan.wines@gmail.com
office@maryanwinery.com

Петър Иванов – маркетинг
Тел.: +359 889 528635
p.ivanov@maryanwinery.com

Стефан Чоранов – технолог
Тел.: +359 876 201938

www.maryanwinery.com
Страница във Facebook

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish