23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Malkata Zvezda – Rose Wine Expo 2024

Винарска изба „Малката звезда“ е основана през 2005-та година на място носещо името „Малка звезда“ близо до град Харманли в югоизточна България от д-р Стефан Ангелов и неговите партньори.
„Звездата“ представлява античен търговски кръстопът свързан с търговията на вино в древността. Историческата харизма на местността инспирира идеята за винарна у д-р Ангелов. Неговото решение е затвърдено в разговори с колеги зъболекари относно тежката атмосфера на работното им място и пълния със стрес работен ден и как едно добро вино би било идеален лечебен еликсир за гилдията. Друг стимул за него са контактите с монасите от българския манастир в Атон,Света Гора, които споделят с него желанието си за едно „чисто българско вино“. Така историята започва…

Malkata Zvezda - Rose Wine Expo  

Днес винарната следва традицията на древните майстори на виното по българските земи. „Малката звезда“ разполага с подземна изба за отлежаване и стареене на виното, бутилираща линия, лаборатория и дегустационна, както и с уникална атмосфера за гостите желаещи да почустват „магията на виното“.

Избата е екипирана с модерна технология за производството на елитни чевени и бели вина притежаващи стил и префиненост, произвеждани при строг контрол върху качеството на гроздето. Капацитета на винарната е в рамките на – 220-230 тона грозде и продуцира 130-150 хиляди бутилки вино годишно. Подземната изба помещава 400 бурета от френски, български и американски фин дъб. Винарна „Малката звезда“ е фокусирана върху производството на лимитирани серии вина с високо качество.
И професионалните дегустатори и любителите на виното могат да усетят във винените серии на винарна „Малката звезда“ цялата магия на винената традиция достигнала през хилядолетията до наши дни. Посетителите на винарната могат да преминат през целия процес – от подземието с аромат на дъб и хармония до вкусовата вакханалия на нашите вина в дегустационната. Натуралната избена влага, редовете бурета, подземното ехо са само част от една запомняща се обиколка из нашата винарна.

Malkata Zvezda - Rose Wine Expo

Във Винарска изба „Малката звезда“ се практикува строг контрол върху беритбата на гроздето във всеки един лозов участък и във всеки един времеви отрязък, още от началото на месец август. Беритбеният календар е детерминиран една седмица преди началото на зреенето и ежедневно се нанасят поправки за да се осигури оптимално узряване. Цялата реколта се бере ръчно.

Malkata Zvezda - Rose Wine Expo

Процеса на стареене протича в рамките между 3 и 12 месеца оптимизиран спрямо сорта. Белите винени серии „Енигма“ престояват в дъбови бурета три месеца, поради чувствителността на белите вина към „пренатоварване“ с танини. Сериите „Енигма“ от червените винени сортове – каберне совиньон, мерло и мавруд контактуват с френски дъб в продължение на десет месеца. Елитните серии „Енигма Света Гора“, както и съставните партиди каберне и мерло за бленд-сериите имат честта да лежат в дъб една година. Чисто нови бурета – барик от френски дъб „приютяват“ избраните винени серии.

Malkata Zvezda - Rose Wine Expo Енолог на ВИ „Малката Звезда“  e Свилен Георгиев Енолог на ВИ „Малката Звезда“  e Свилен Георгиев – Енолог на ВИ „Малката Звезда“ – започва своето образование в УХТ– Пловдив през 2010 година – „любовта ми към виното идва от моите родители и от сремежа ми да разгадая загатката му, комплексността му ме привлича, това че всяка глъдка дава ново усещане е най-изумителното усещане“. През 2015 година се дипломира в магистърска степем в специалнсот „Технология на виното и пивото – профил вино и високоалкохолни напитки“ и започва работа като енолог във ВИ „Малката Звезда“ по време на обучението си има стажове във водещи изби в България. През 2017 година бе част от екипа на Stone Bridge Wines – Clare Valley, Australia.

 

Контакти

Изба Малката Зввезда
+359 893 39 25 73
Имейл: [email protected]

Търговски Мениджър
Ивайло Бакърджиев:
Телефон: +359 89675510
Имейл: [email protected]

Търговски представител Пловдив
Константин Ярославов:
Телефон: +359 894 543023
Имейл: [email protected]

Търговски Предтатвител София
Телефон: +359 894 54 30 24
Имейл: [email protected]

Търговски представител Стара Загора
Петър Иванов :+359 893 39 25 77
Имейл: [email protected]

Търговски представител Черноморие
Пенко Георгиев
+359 893 39 25 78
Имейл: [email protected]

Официална страница

Страница във Facebook