Libera Estate – Rose Wine Expo 2019

Либера Естейт е нов проект на винената карта на България. За пръв път вина с марката Либера се винифицират през 2013 година като се залага на предимно местни и малко международни сортове. Тази линия се запазва до началото на 2017 година, когато взехме решение да увеличим нашето портфолио с вина, което даде повод и за появата на нов бранд.

Целта пред нас е да покажем истинския облик на българското вино като съчетаем местните вековни традиции и съвременния поглед на нашия екип.

Лозята ни наброяват повече от 350 дка в землището на селата Хотово, Лозеница и Зорница. Намираме се на 9 км. от Сандански и на 6 км. от Мелник в район, който е пропит с много история и вино. Долината на река Струма е изключително интересен тероар, характерен с мека зима и горещо лято, а планините, които ни обгръщат са важен фактор и също обуславят характера на нашите вина.

Когато говорим за прословутите вина от Мелнишкия район, няма как да не споменем местните сортове, които можем да срещнем само и единствено тук – Мелник 55, Широка Мелнишка лоза, Мелник 82 и Сандански мискет. Те са и ще бъдат водещ мотив във вината на Либера естейт.

 

Към момента екипа е малък и сплотен, наброява няколко човека, които са специалисти в своята област и са отдали години от живота си на лозето или правенето на вино. Наясно сме, че хубавото вино тръгва от добре гледаното лозе, затова отделяме голямо внимание на този детайл. Благодарни сме на всички местни жители, които се включват в обработката на лозята и гроздобера.

Стоян Шмикеров – агроном в Либера Естейт

Живко Енчев – консултант и мениджър продажби

Лозя

Лозята са разположени в землището на селата Хотово, Лозеница и Зорница и наброяват повече от 350дка. Разполагаме с изключително сортово разнообразие. Важно място заемат местните български сортове като Мелник 55, Мелник 82, Широка Мелнишка лоза при червените и Сандански мискет и Димят при белите. От международните сортове с голяма любов отглеждаме каберне совиньон, мерло, и сира.

Горещото лято и мека зима, съчетано с почвените анализи в района дават добра предпоставка за правенето на отлични тероарни вина, а сравнението с Тоскана в Италия никак не е напразно.

Лозята са на възраст 25 години, което ги прави много устойчиви, а качествената реколта от тях всяка година превъплъщаваме в бутилка вино.

Контакти

Либера естейт ООД с. Хотово 

тел.: 02 8159611;  моб. : 0896 696 919

enchev@liberaestate.com

office@liberaestate.com

www.liberaestate.com

Facebook Libera Estate

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish