Les Apretes Vigneron Debutant Lavaud – Rose Wine Expo 2019

Savinien Hercule Cyrano de Bergerac или Савиниен Еркюл Сирано дьо Бержерак e известния  френски драматург, сатирик и военен,който с дългия си нос и хапливо  перо се опитва да направи френската област Бержерак по-известна с него,отколкото с  виното.Но винените традиции тук са още от времето на Римската империя.

Хенри Милър нарича тучния зелен департамент Дордон „страна на вълшебството“. Пазарните градове-крепости – Дом, Брантом, Сарлат и Рокамадур – са сред най-живописните във Франция. Хълмист, но не и планински,регионът на Бержерак е много красив с меандрите на река Дордона, с редуващите се поля и хълмове, с пътищата, които се вият покрай лозовите масиви и старинните замъци.Един от известните е замъка Монбазияк,изграден през 1550 г. Там се произвежда  изключителното десертно бяло вино с контролиран географски произход. Вината „Монбазияк“ са изключително интересен купаж от три сорта – семийон, совиньон блан и местния мускадел.

Вината на Бержерак са бели,червени и розе и са много популярни не само във Франция, но и по света. Гаяк, Фронтоне, Мидиран несъмнено щяха станат известени винени дестинации  не по-малко от техните бордо и бургундски конкуренти, ако винопроизводителите и търговците от Бордо не бяха  монополизирали търговията по море с Холандия и Англия в края на 18-ти век.  

Към виното в Бержерак предлагат типичното за областта Перигор „мезе“ – зелена салата с пилешки воденички или патешко магре, защото с червеното вино върви по-мазна храна. В менюто винаги присъства франзелата задължително в комбинация с прочутия местен фоа гра. А след ястията се изнася подносът със сирената – най-вкусни са пресните кози сирена от местните ферми.

Община Gageac-et-Rouillac(Гаяк де Руеляк) е с надморска височина от 29м до 146м, площ13,99 km²,население от 440 жители и плътност 31 жители / км² и също има своя замък Château de Gageac , 12 – ти век.

Този замък е един от най-важните от Южния Бержерак , на винения маршрут на 18 километра от Бержерак и на 12 километра от Сент-Фой-ла-Гранде . Той доминира в долината на Дордон в средата на лозе с международна известност,произвеждащо сухи бели и червени вина само от висококачествени категории. Заслужено свързван с добрата храна, например ястия от патица и прочутия гъши дроб (foiegras), тъмночервено вино „Каор“ (Cahors), трюфели и диворастящи бели гъби, този живописен кът на Франция е богат и на застлани с цветя долини, църкви в римски стил и средновековни селца.

Префектура Перигор.Тук живеят и развиват земеделие и търговия с акациеви колове, дъбови бурета и дървени аксесоари за винарската промишленост поколения от фамилия Лаво.Бизнес интересите ги отвеждат още преди много  години до България,която е сред най-големите производители на дървени елементи от акация. Запознават се и с известните бъчварски фамилии от Врачеш.

Единствената разлика е,че френският селянин живее в провинцията  и се радва на живота и труда си,и нито за миг не си пожелава да я напусне и да емигрира някъде,работейки какво да е.

А българският селянин е тъжен и унил.  «Като няма прокопсия плюл съм в тази орисия».Той иска да живее в апартамент в града и пак да е тъжен и унил,защото природата ще му липсва.

Иначе между хората от провинцията на България и на Франция няма никаква разлика.Те харесват спокойния и съзидателен живот,свързан с кръговрата на сезоните и с простите човешки радости.Отнасят се с уважение и респект към земята си и своите предци,обожават природата. Френският селянин е щастлив да е такъв и е горд,че е такъв.И винаги е готов да приема предизвикателства.Сигурно точно такъв  е бил и прадядото на българския селянин,но правнуците му са забравили произхода си.

Дърво без корен са те,но не им пука вече.

Днес младият френски провенциален наследник Себастиен Лаво и неговата очарователна  половинка Изабел,искат се представят като Лозаро-винари дебютанти „Лаво”.Поддържат семейния бизнес,живеят си щастливи и честити в Гаяк де Руеляк,но познават България и имат огромното желание точно тук да покажат своите винени дебюти.Насред полетата с рози и тракийски гробници,в  сърцето на древните винени земи на траките.

Свързват се съвсем правилно с Българската Асоциация на Независимите Лозаро-винари(Bulgarian Association of Independent Winegrowers), в която към момента членуват 30 изби, представлява и защитава интересите на независимите лозаро-винари в България, включително на ниво европейски парламент, посредством членството си в Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари CEVI, промотира качествотото и автентичността на българското вино, произведено „от тероара“. Всяка година асоциацията участва с дейности,свързани с лозаро-винарската политика и съдейства на своите членове при организиране на участия в местни и международни изложения.

Терминът независим лозаро-винар е приет като дефиниция от CEVI (http://www.cevi-eciw.eu) – Confédération Européenne des Vignerons Indépendants и означава: “малки винопрозводители (често семейни изби), които гледат своето грозде, правят вино със собствена марка и го продават.“

Малките, занаятчийски изби са неделима част от големия бранд “Българско Вино”. Така те разработват автентични, персонализирани и тероарни вина, които предлагат сами на пазара. По този начин избягват индустриалния подход, без да се изгнорират новите технологии.

-«Случва се, че в бутилката, освен вино, има и душа; едва тогава това наистина може да се нарече занаятчийско вино. Когато лозарят придружава продукта от полето до масата, се случва магията.

„Ние не сме лозаро-винарска индустрия – ние не следваме режима. Нашият продукт е лична интерпретация, със силна териториална характеристика.

Бизнес стратегии често се обсъждат на масата с членовете на семейството. Ние сме занаятчиите на виното с голямо желание да предложим и да се представим като алтернативен модел за лозарската индустрия ”

От самото  начало преди девет години, ROSE WINE EXPO KAZANLAK  си партнира с БАНЛВ и подкрепя малките семейни изби с техните първи вина.На изложението в Казанлък,през годините са дебютирали повечето от  утвърдените днес имена на винопроизводители от България.Дойде време да подкрепим и винените дебютанти от Бержерак.Добре са ни дошли!

ROSE WINE EXPO KAZANLAK винаги  е бил Балът на Дебютните вина,като истинска Наташа Ростова те танцуват за първи път по небцето на своите почитатели и се ражда любовта от пръв поглед!

За себе си Себастиен и Изабел Лаво ,скромно,но забележете колко поетично ще разкажат:

-«В долината на Дордона, на хълмове,вперили поглед в Бержерак, в само сърце на Пурпурния Перигор, преди няколко години ние насадихме нашето малко първо лозе: Мерло, Каберне Фран и Каберне совиньон,Малбек. Ние сме начинаещи -дебютанти сме.”Учащи сме”,защото все още чиракуваме във винарството.„Ле-з-Арпет”

(Les Arpètes )е думата,с която се наричат учещите се на занаят.

Работим си лозето сами. Обработваме почвата (без хербициди) и използваме органично подхранване.

Берем гроздето на ръка, при оптимална зрялост, за да можем да извлечем най-доброто от плода.Прилагаме щадящи винификационни практики.Искаме вкуса и ароматите да останат автентични.

Винифицираме и бутилираме една само част от продукцията ни.

Позволете ни да Ви представим своя ДЕБЮТ:

нашето полу-сухото розе „Ле-з-Арпет”( Les Arpètes ), реколта 2018.

Сортов състав: бленд на Мерло, Каберне Фран и Малбек

Почви:  наносни глинено-песъчливи

Алкохол: 12.5 °

Цвят:  розово бонбонен

Аромат: сочно-плодова нотка на червени плодове

Вкусова атака: Все така лакомо-плодов вкус както и при ароматите J, плодово, сочно…

Да се пие младо и охладено.»

Вино за удоволствие, да се отваря при всякакви поводи

Винените дебютанти Себастиен и Изабел от Бержерак,Франция Ви очакват на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2019 за да опитате вината им,да ги подкрепите и заедно да възкликнете:Ce la Vie! La Vie En Rose!

 

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish