23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Kozya Gramada Winery – Rose Wine Expo 2024

История

Връх Кози грамади – тайната резиденция на одриските царе

Тайната укрепена резиденция на царете на одрисите се е простирала на площ от близо 10 дка, разположена в най-високата част на връх Кози грамади (1361 м). Векове наред върхът до хижа “Фенера”, който се намира на около 18 км от село Старосел и на 22 км от град Хисаря, крие огромна тайна, която светът разкрива едва през 2005 г., когато археолозите, водени от проф. д-р Иван Христов, попадат на уникален тракийски архитектурен комплекс, който кръщават на името на самия средногорски връх Кози Грамади. 

Вдъхновен от историята на региона, през 2010 г. Стоян Видолов създава малка бутикова изба която кръщава „Козя Грамада” в китното село Мътеница-Община Хисаря. След като завършва УХТ Пловдив се присъединява и неговия син Атанас Видолов, който в момента е технолог на избата.

Kozya Gramada Winery - Rose Wine Expo

Добрия климат на региона в подножието на планината позволяват отглеждането на 100 декара собствени лозовите насаждения от сортове: ркацители, совиньон блан, тамянка и червените, мерло и каберне совиньон. Продължавайки традициите на поколения винари там се обработват 24 тона грозде и се прави вино със специфични качества отлежавало в български дъбови бъчви.

Kozya Gramada Winery - Rose Wine Expo Kozya Gramada Winery - Rose Wine Expo Kozya Gramada Winery - Rose Wine Expo

на 12 април 2017 в Лондон на конкурс-сляпа дегустация на български вина от независими експерти London Experts in Wine Awards – The best of Bulgaria 2017. На масата на журито се поставят вината на 19 български винарни от общо поканени 100 производители. Виното Масон реколта 2015 на избата което е лимитирана серия печели голяма награда.

 Контакти

Facebook
Email: [email protected]