23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Kamea Winery – Rose Wine Expo 2024

Винарска изба Камея e малък семеен проект с 3 до 5 хиляди бутилки годишно производство. Стартирахме първата си кампания през 2016 г. с винифицирането на мерло и каберне, като през годините постепенно разширяваме асортимента си с рубин, сира и мавруд. Правенето на вино е голямата ни страст, както, разбира се, и споделянето му с ценители на божествената напитка.

Своето отношение към виното сме изразили и в красивото име на нашия проект – „Камея“ (накит с барелефи от скъпоценни или полускъпоценни камъни). Влагаме много всеотдайност и внимание към детайла, за да претворим гроздето в споделена наслада с всяка глътка от нашите лимитирани серии. За нас правенето на занаятчийско вино е начин да отдадем почит към предците си като продължим техните традиции във виноделието. За свой покровител сме избрали бога на виното – Дионис, чийто богат на символика жезъл, увенчан с шишарка, краси нашите етикети. С удоволствие ще ви разкажем за него на предстоящите дегустации.

Винифициране

Гроздето за вината на „Камея“ се подбира от стари лозови масиви край с. Червен, Брестник и Брестовица, Пловдивско с характерните за тези микро региони сортове. Винифицирането се извършва във Винарска къща „Бонини“ в с. Брестовица. Концепцията за вината на „Камея“ е насочена към производството на лимитирани серии с минимална намеса в естествените процеси на винификация:

  • ферментация само в малки съдове и с „потопена шапка“ за максимално извличане на полезните вещества, аромати, вкусове и багрила от кожиците на зърната
  • запазване на натуралния характер на вината без филтриране и стабилизиране
  • минимум 1 година в дъбови бъчви и около 2 години съзряване в бутилка (за отлежалите вина)

Стремежът на „Камея“ е с прилаганите занаятчийски практики да разкрием сортовите характеристики на типичните за региона български сортове и световни класики, както и да експериментираме с тяхното съчетаване.

Какво предлагаме?

Нашите лимитирани серии от реколта 2016 направиха премиерата си в София през декември 2019 г. и вече са оценени с 89, 90 и 91 точки от дегустаторите на DiVino и Sommelier.bg. През изминалите четири години потърсихме изява и в други сортове – рубин, мавруд, сира, врачански мискет. През 2021г. пуснахме на пазара нашия пръв мавруд и купаж от мерло и сира от реколта 2018, първото ни розе, направено от сира и мавруд реколта 2020, както и млада сира от реколта 2021. Надяваме се през 2022г. да зарадваме почитателите си и с първото бяло вино на „Камея“ от врачански мискет, отгледан в района на с. Брестовица.

Контакти

Тел.: 0895 410 373
E-mail: [email protected]
Web Site: kameawinery.com
Facebook: kameawinery
Instagram: kameawinery