23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

HINAПSKA – Rose Wine Expo 2024

Градините с Хинап засадихме преди около 15 – 16 години в с. Гложене, област Ловеч. Интереса към плода на Хинапа се зароди след като попаднахме на този плод по черноморието и след среща и запознанство с един човек който отглеждаше хинап и който ни предостави първите фиданки които да засадим в Гложене.

Самите градините се намират в подножието на Гложенския Манастир Свети Георги Победоносец и са ясно видими от манастира. Именно това е и една от причините на етикета на Ликьора ни от Хинап да поместим изображения на Гложенския манастир с изписано на кирилица Гложене. Идеята ни е да покажем откъде тръгва всичко и че буквално това което правим се базира на Български хинап и идва от нашата земя.

История на продуктите:

Ще прескоча частта с разработването на безалкохолния ни сок от Хинап, който се получи супер но пандемията ни го отне поради ситуацията тогава. Но пък благодарения на пандемията разбрахме, че тогава наченатите проби за направата на ликьор е необходимо и се получават по добре при доста по продължително отлежаване от първоначално замисленото. В случая загубихме едно, но спечелихме друго много по ценно. 

Плода Хинап:

Като малко информация за плода Хинап бих искал да споделя, че това е плод който ние отглеждаме в близост до гр. Тетевен и по точно имаме градини в село Гложене. Хинапа е в категорията на т.нар. супер плодове и съдържа до 20 пъти повече Витамин Ц отколкото цитрусовите плодове и поради тази причина е познат и като Краля на Витамин Ц. Плодовете на Хинапа също са богати на желязо откъдето е познат и като Железния Хинап.

От 2017 година насам разработваме и произвеждаме в сътрудничество с нашият технолог г-н Николай Бакалов и Ракия Исперих – ХКК АД, алкохолните ни напитки от Хинап. Фактическото производство на продуктите извършваме в дестилерия Исперих, по изцяло наша технология и с изцяло предоставени от нас суровини и материали. Важно е да се отбележи, че продуктите ни са плод на изцяло ръчен труд и то буквално от началото до края за всяка една технологична операция и самото фактическо приготовления на крайния продукт готов за потребителя.   

НАТУРАЛЕН ЛИКЬОР ОТ ХИНАП – HINAПSKA

Ликьора притежава многопластов и наситен аромат и вкус. Аромата на хинапа се преплита с нотки на коняк, получени от продължителното отлежаване в Български дъбови бурета.

Натуралния ликьор от Хинап е разработен в България и също така се произвежда в България от изцяло Български продукти. Ликьора отлежава в Български дъбови бурета за период от поне шест месеца. Цялостното време за производство на една партида отнема поне една година а дори и много повече (Тук моля да отбележим, че в нашата технология процесите не се забързват а по скоро следват обратна тенденция на забавяне. За втората партида ни бяха необходими година и половина. Третата в момента се работи и може би ще се равнява с втората или твърде вероятно ще отнеме повече време преди да бъде напълно готова). За направата на ликьора се използват само най – добрите и ароматни плодове Хинап. Всяка една бутилка преминава през ръчна обработка, като започнем от поставянето на всеки един от трите етикета до затварянето на бутилките. За всяка произведена партида на гърления етикет е маркиран номера на съответната бутилка от общия брой произведени за партидата бутилки. С цел постигане на безкомпромисно качество ограничаваме произведените бутилки до максимален брой от 1000 броя за партида.

Външен вид: Интензивен златисто кафяв оттенък с медни отблясъци.

Нос: В началото носът е доста дискретен. Съсредоточен е около подправки и канела. Следват някои цитрусови и дъбови аромати, както и нотки на коняк и под тонове на карамел, които продължават през цялото време.

Вкус: Доста плътен и тежък на небцето; вкусовете са дискретни и интригуващи… Сладостта продължава да се усеща, последвана от някои интересни подправки, като карамел и може би кафе.

Цялостно впечатление: Притежава ароматната идентичност, но ароматите и вкусовете са

примамливи и балансирани.

Получени международни отличия през 2021г. и 2022г. и 2023г. и 2024г.:

 • Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles (2021) – Silver Medal
 • International Wine and Spirit Competition 2022 (IWSC) – London – Silver Medal
 • San Francisco World Spirits Competition 2022 (SFWSC) – Silver Medal
 • International Wine and Spirit Competition 2023 (IWSC) – London – Silver Medal
 • Международен Пловдивски Панаир 2024 – Изложение Винария 2024 – Отличие и победител в конкурс за иновации.

Допълнителна информация:

 • Ръчно селектирани плодове Хинап.
 • За направата на ликьора се използва пшеничен етилов алкохол от клас “Lux”.
 • Имаме солидна стъклена бутилка. Тапа с дървена глава и корк от “Extra” качество.
 • Обем на бутилките е 0.700 мл.
 • ABV 30 %
 • Моля отбележете, че от началото до края на подготовката и производството на ликьора всичко е плод на ръчна работа и много внимание към детайлите.

 

ДЗЕН ВЕРСИЯ НА ЛИКЬОРА НИ ОТ ХИНАП

След една може би щура на пръв поглед идея да развием ликьора, направихме един натурален екстракт, за чиито приготовления ни бяха необходими около 6 месеца. След добавяне на буквално една капка от този екстракт към ликьора ни от Хинап се роди и Дзен версията. А защо Дзен ли. Защото според нас ликьора ни се доразвива и получава една допълнителна нотка на екзотичност и пиперливост която ние асоциираме с дзен философията. Или в случая както обичаме да казваме ако ликьора е за бавно пиене то дзен е за още по бавно пиене или още ако ликьора е най-доброто то дзен версията е по-доброто от най-доброто. Всъщност това се потвърди от всички опитали дзен версията на изложенията на които участваме. Коментарите им бяха, че този дзен е една експлозия на вкусове и буквално побърква сетивата с много по цветущото си усещане за аромати и в същото време още по-голяма плътност на самата напитка.   

Сигурното при Дзен е едно. Всеки дзен е различени сам по себе си и буквално уникален защото за направата на всяка малка партида дзен работим с екстракт различен от предишния.

 

ВОДКА С ХИНАП – HINAПSKA

Интензивно усещане, с балансирани и естествени аромати на Хинап. Първата естествено ароматизирана водка с Хинап с алкохолно съдържание от 40 об.% алк.

Аромат: Много фин дискретен нос с плодови нотки на хинап. Леко се отваря след аериране, за да предложи балансирани естествени аромати на хинап и подправки.

Вкус: Усещането в устата е по-интензивно с балансирани и натурални аромати. Вкусът е мек и приятен без никаква парливост от спирта.

Цвят: Едва доловим сламен оттенък, който се получава от естественото съдържание на екстракт от хинап и може да се установи само ако бутилката се гледа отстрани през по-плътен слой течност.

Индивидуалност: Всяка произведена бутилка притежава уникален номер, изписан на задния етикет. Обемът на бутилката е 0.5 литра.

Получени международни отличия през 2022 г.: International Wine and Spirit Competition 2022 (IWSC) – London – Bronze Medal

Допълнителна информация:

 • За направата на водката се използва пшеничен етилов алкохол от клас “Lux”.
 • Използваме изцяло отгледани от нас плодове Хинап.
 • Брандирана тапа с надпис HINAПSKA. Главата е дървена и корк от най-високо качество „Extra”.
 • Обем на бутилките е 0.500мл.
 • ABV 40 %

Контакти:

Web Site: www.hinapska.com

ул. проф. Александър Фол 2, Sofia, Bulgaria, 1700
Моб.тел.: 088 644 5536
E-mail: [email protected]