24.06.2024
Участници Rose Wine Expo

Gorun Winery – Rose Wine Expo 2024

Винарска изба Горун е с мисията да съхрани традициите на регион Северозапад и да покаже, че в България може да се прави вино на световно ниво. 

По предания на местни жители град Искър възниква в началото на XVII в. Първите заселници идват от съседните села и се заселват в около 20 къщи близо до реката. Поради малкия брой жители селището е наречено Махалата, а по-късно – Горум махала и Писаревска махала. В края на града някъде към началото на Втората световна война германците построяват ветеринарна лечебница, която трябва да поддържа мобилността на региона, осигурявана от конската езда. 

Лозята, засадени през 2015 г., са разположени на ветровитите хълмове над река Искър, а избата, основана през 2019, е сгушена в долината й, където се намира и едноименният град, възникнал навремето като Горун (вид дъб), заради вековните дъбове в околността. Четири години по-късно, през 2019-та изниква и кокетната изба, сгушена в долината на реката, където е и едноименният град.

Днес това място е дом на Винарска изба Горун – една от най-младите изби на пазара. Приоритет са местните сортове грозде – Гъмза, Кайлъшки рубин, Кайлъшки мискет, но също и световните класики като Каберне фран, Каберне совиньон, Сира и Пино ноар и тяхната интересна изява в тероара на плодородната Мизия.
Главен технолог на избата е Светослав Кръстев, талантлив енолог с богат международен опит, който умело съчетава класическите и иновативните стилове във виноделието от Новия и Стария свят.

Контакти

Източник: seewines.com и supervino.bg