Four Friends Winery – Rose Wine Expo 2019

 2016 Златен медал: Four friends Rose  каберне фран, каберне совиньон 2015

Винарска изба Four Friends разполага с над 40 хектара лозови насаждения в най-подходящия за отглеждане на грозде регион в България – Тракийската низина. Имението е сгушено в землището на  с.Горно Ботево, източно от град Стара Загора.

Four Friends 08

Изборът не е случаен – районът се слави с хилядолетни винарски традиции, които датират от 4000 години! Точно тези традиции желаят да възродят четирима ентусиазирани приятели, ценители на хубавото българско вино.

Първите лозови насаждения от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо  са засадени през 2006 година след внимателно проучване на терена, климата и почвените условия в региона.

Four Friends 09

Още от 2010 години всички лозови насаждения на избата са в плододаване, а гроздето се бере ръчно с особено внимание към гроздовете. Гроздовете се сортират на ръка, като само здравите и чисти гроздове поемат към винарната.

Four Friends 04

Вината във винарска изба „Four Friends“ се произвеждат по класически технологии с изключително много ръчен труд – това в голяма степен определя и качеството на виното. Общият капацитет на избата е 400 000 литра вино, с възможност за производство на 300 000 бутилки годишно.  Ферментаторите, които са използваме се от тип „каца“, които се използват във всички бутикови винарни за производство на висококачествени вина. Използваме ги и защото позволява изцяло ръчно контролиране на процеса на ферментация, който е много важен за постигане на мекия вкус и аромат на нашето вино.

Виното отлежава дъбови бъчви. Те регулярно се доливат и се следи за качествените промени, които настъпват, благодарение на контакта на виното с дъбовата дървесина. Избата разполага със съвременна, модерно оборудвана лаборатория. Ежедневно се следи за динамиката на развитие на гроздето чрез лабораторни анализи за захарното съдържание, титруеми киселини и pH.

Лозя

Ние вярваме, че собственото производство на грозде е ключът към създаването на хубавото вино. Опитът, който имаме в отглеждането на лозя доказва, че за правилното отглеждане на лозята и качествен добив са необходими много грижа и внимание. Всички лозя се наблюдават от опитен екип агрономи начело с Атанас Шидеров, които ръчно следят състоянията на масивите. Чрез постоянният контрол се предотвратява изсушаване или пренапояване на насажденията.

Отглеждане

Отглеждаме нашите лозя по специална технология, която съчетава съвременните лозарски практики и ръчна грижа, най-добрата формула за високо качество на виното. Практиките, които обуславят по-доброто плододаване включват зелена резитба, промушване и привързване на леторастите, отстраняване на част от листната маса, зелена бетитба и др. Винените сортове грозде изявяват най-добре своя биологичен потенциал на формировка средностълбен Мозер. Гроздето ферментира в специални ферментатори, които способстват за извличане на качествата му и след това отлежава в дъбови бъчви. Взаимодействието между виното и дъбовите бъчви допринася за нюансите във вкуса и аромата и пълно удоволствие на сетивата.

Климат

Природните условия са особено подходящи за отглеждане на сортовете грозде – мек, умереноконтинентален климат и много слънчеви дни ( над 3000 часа слънчево греене, над 120 дни в годината). Слънцето помага на нашето грозде да натрупа захарност, която в комбинация с ниска киселинност и багрилна материя създава идеалният баланс на уникалния вкус на нашето вино.

Сортове

Винарна Four Friends  има за цел да произвежда вина с изключителен характер. Това е причината да използваме само френски сортове. Фокусирали сме се върху следните сортове вина:

  • Мерло (Merlot)  –   висококачествен червен сорт, произхождащ от областта Бордо във Франция и е един от най-популярните червени винени сортове. От гроздето му се получават висококачествени тъмночервени трапезни вина, плодови и пищни, с интензивни плодови аромати, които напомнят подправки и череши,  и меки танини.  Плодово, хармонично, с меко тяло и копринена текстура. От него се правят вина с превъзходни качества
  • Каберне  Совиньон–  това е сортът на прочутите червени вина от френската област Бордо. Той е един от най-известните винени сортове грозде в света. Много специалисти го определят като Краля на червените сортове.  От него се правят качествени както трапезни, така и десертни вина. Вкусовите и ароматни качества на младите вина от Каберне Совиньон са с оттенък на малина, черница, аспержи и леки пикантни нотки. Танините са много наситени, което дава много добър стареещ потенциал, а в цветово отношение можем да отбележим, че яркият пурпурен цвят е особено привлекателен.
  • Каберне Фран –   Каберне Фран е сорт от изключителна важност за региона на Бордо.  Виното се отличава със средно наситен цвят, в букета се долавят нотки на малини, понякога виолетки. Каберне Фран е с прекрасни аромати, мекота и изключителна пивкост.
  • Пети Вердо – червен винен сорт грозде, отглеждан основно в района на Бордо, Франция. Вината направени от него са с висока плътност, изключително тъмен, дълбок цвят, високи танини и алкохол, както и специфичните за него пикантни тонове. Традиционно се използва за да придава по-добър цвят, аромат и танини към купажните вина на Бордо, но почти никога не участва с повече от 10% в купажа.

Вече сте сигурни, че отделяме огромно внимание на сортовете, с които правим виното Four Friends. Убедете се сами в превъзходния вкус като го опитате! Обещаваме, че ще останете очаровани!

Four Friends 06

Four Friends 01

Four Friends 02 Four Friends 05

Винарна

6053, с. Горно Ботево, община Стара Загора

e-mail: office@zitara.bg

Търговски офис и склад на едро

гр. София, бул. Брюксел № 1

e-mail: sales@zitara.bg

+359 89 554 10 36

Търговски представители

+359 893 39 16 16

+359 895 51 30 20

Официална страница: www.fourfriends.bg
Facebook : Four.Friends.Winery

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish