23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Dzhinvira Winery – Rose Wine Expo 2024

На 2 април 1940 г. прапрадядо на Георги Джингаров регистрира първата фирма с наименованието „Лоза” – Георги Джингаров. Началният капитал е 1 250 000 лева, а основен пазар е Германия. Изнасят се грозде, мармалад и вино. След прекъсване от повече от 50 години новата история започват да пишат Павел и Рени Джингарови, с един наследствен парцел от 6,3 дка, в последствие се включват и техните деца Георги (днес на 31г.)  и Таня (днес на 17г.). Така през 2018 г. отваря врати семейната изба със звучното име Джинвира, намиращата се в центъра на с. Брестовица, място известно с хилядолетните си традиции в лозарството.

Dzhinvira Winery

Лозята

Лозовите масиви са разположени в древнотракийско землище, в околностите на с. Брестовица, където природа, вековни лозарски традиции и мистична античност се сливат в неповторима атмосфера.

Местността

Местността, в която днес се отглеждат лозята, е била част от дъното на прадревен световен океан, известен на науката като ТЕТИС. Част от уникалността на тероара се дължи на факта, че тук е една от най-плодородните нанoсни почви на Балканския п-в. И никак не е случайно, че точно това място е избрано за отглеждане на лозови насаждения за добиване на вино от едни от най-прочутите древни винопийци – поклонниците на Дионис / Бакхус / Загрей / Сабазий – ТРАКИТЕ.

Гроздобер

Несъмнено най-специалният за нас момент в годината е гроздоберът. Гроздето, което подбираме за нашето вино, е изцяло от фамилните лозови масиви, то се бере ръчно в специално подготвен амбалаж, който не позволява смачкване, натъртване и нарушаване на целостта на зърното.

Малка част от тайната на виното се крие в организацията по прибирането на реколтата. За тях е изключително важно от момента на откъсване на чепката до момента на смилането му да не е изминал повече от един час! По този начин се стремят да запазят максимално от свежестта и вкусовите качества на гроздето, които в процеса на последваща обработка биват предавани и на виното.

Dzhinvira Winery

Избата

Сграда на избата и къщата към нея са построени през далечната 1926 г. Високите каменни дувари подсказват отдалече на случайния минувач своето предназначение. Мястото, в което са се помещавали няколко поколения лозари и винари, вече е почти напълно реставрирано и започва да изпълнява с пълна сила своето предназначение. Те не са просто наследници, но и правоприемници на техния завет, продължават да надграждат и поддържат започнатото от предците както в материален, така и в духовен план.

Виното

Днес избата произвежда девет вида вина под марката Thracian Rider, сред които невероятен Каберне Фран, Мавруд и Рубин от 50 годишно лозе.

ТHRACIAN RIDER е първото вино, създадено от винарната. Редкият за страната сорт „Александрийски мискет“ както и технологията по създаването му го правят значително отличаващо се от всичко познато и стандартно.

Виното, което създават, е своеобразно възраждане на онази високоразвита лозаро-винарска култура, битувала по нашите земи преди повече от две хилядолетия. Следвайки древните практики и завети, добавяйки и частица от нашето съвремие, ние създадохме неповторимия THRACIAN RIDER.

И днес остава загадка какъв точно е бил вкусът на някогашните вина, създадени от античните лозаро-винари. Дали са били възсладки и ароматни, или са били твърде гъсти и тръпчиви? Реконструирайки максимално точно всички известни ни условия – от начина за отглеждане на лозето, до правенето на виното, ние успяхме да вдъхнем нов живот за магичните вкусове, описвани в митове и легенди от времето на Орфей.

Мисията на ТHRACIAN RIDER е да пресъздаде правдиво усещането за автентичност, дори в най-дребните детайли. Всяка една отпита глътка от това вино сякаш ни единява с усещанията, изпитвани от онези древни хора, на които днес дължим всички свои знания и умения. Благодарение на приемствеността между поколенията в региона се хвърля невидим мост между дълбоката древност и нашата съвременност. Днес с гордост могат да се нарекат лозари и винари, почитайки с труда си някогашните майстори на този занаят. Това е начинът, по който изразяватнашата признателност, благодарност и уважение към тях.

Божествен е мигът, когато всеки изгрев и залез, всяка капка сутрешна роса, всеки трепет и надежда бъде вложен, изпитан и изживян, за да се Роди Виното.

Dzhinvira Winery Dzhinvira Winery Dzhinvira Winery

Dzhinvira Winery Dzhinvira Winery

Dzhinvira Winery Dzhinvira Winery

Контакти

с. Брестовица, община Родопи, област Пловдив ПК 4224
ул. Александър Стамболийски № 37
E-mail: [email protected]
Web site: https://dzhinvira-winery.bg
Facebook: https://www.facebook.com/DzhinviraFamilyWinery