24.06.2024
Участници Rose Wine Expo

Двор#1 – Rose Wine Expo 2024

Винарска изба „Двор#1“ се намира в гр. Перущица, Стопански двор 1 и е започната през 2014 г. от група приятели като хоби и като амбиция. През 2019 г. Кирил Николов купува оформилото се предприятие и провежда първата пазарно ориентирана кампания. Той е завършил художествената гимназия в гр.Пловдив, а после право и 17 години работи като наказателен съдия. Сега е адвокат, рисува, пише, готви и е планински спасител.

Двор#1 - Rose Wine Expo Двор#1 - Rose Wine Expo Двор#1 - Rose Wine Expo

Винарска изба Двор#1 е регистрирана през 2019 година, когато е и първата й пазарно ориентирана кампания. Винарната има капацитет за около 30 тона вино – бяло, червено и розе като разполага с модерни винификатори и съдове за съхранение, както и с малко бъчвено отделение. Вината се предлагат в бутилки и боксове. Акцент на избата са къси серии бутилки от „вкусни“ млади и плодови червени вина като стремежът е този характер да се запази и в по – високия клас на отлежалите червени. Девизът на винарната е „Вино за нас“ и той синтезира разбирането за индивидуалност на нейния стил.

Двор#1 - Rose Wine Expo

Макар за краткото си съществуване, до момента множество вина на избата са получили награди и отличия в различни конкурси и изложения.

Слоганът на винарната е „Вино за нас“. Той синтезира разбирането ни, че правим вината такива, каквито харесваме ние и искаме да пием ние. Респективно, очакваме всеки, който споделя нашия вкус да стане част от нас, част от нашия „Двор“. Именно затова и логото изобразява квадрат, отворен отдолу – стилизиран двор с отворен вход, през който всеки може да влезе, разбира се и да излезе.

Двор#1 - Rose Wine Expo

Избата предлага слените актуални реколти:

Розе Сира,  реколта 2021 год.– Розето е от сорта Сира, като гроздето е от лозята на Санта Мария в с.Момково, Южен Сакар, чиято Сира е емблематична за района. Гроздоберът е в началото на м.септември, а технологичният подход е подчинен на идеята за меко, плодово и типично розе. Постигнахме елегантно и пивко вино.

DILETTANTE, реколта 2020 год. – /Каберне совиньон и Каберне фран – общо 70%, Мерло 20% и Марселан 10%/

Един атрактивен купаж, признание за чийто качества е и класирането му в Топ 50 на DiVino класацията за 2021 год. Кабернетата и Марселанът са добити от лозята на Санта Мария в с.Момково, Южен Сакар, а Мерлото е от лозята на Вила Юстина в с.Устина. Алкохолната ферментация на двете кабернета е протекла съвместно /сепаж/, а след приключването й към виното са добавени 20% Мерло и този купаж е преминал ЯМФ, като след нея е заложен за 11 месеца във френски дъбови бъчви. При органолептичната оценка, непосредствено преди бутилирането на виното, бе преценено, че 10% Марселан към него окончателно го изграждат без това да влияе на аромата и вкуса му. В резултат на целенасочените ни усилия в тази посока постигнахме едно хармонично и дълбоко вино с отлична структура и кадифени танини, което бе въодушевено прието сред широка аудитория. От него бяха произведени 2050 бутилки като понастоящем разполагаме с едва 300.

Двор#1 - Rose Wine Expo

Алиготе, реколта 2021год.

Решението да направим бяло вино от този сорт бе взето с оглед на факта, че в близкото минало той е бил изключително популярен в района на гр.Перущица, където се намира нашата изба, а днес е почти напълно забравен. Известно е, че Алиготе е френски сорт от семейството на шардонето, но съществува предубеждението, че то не притежава впечатляващи енологични качества. Предизвикани от това и от амбицията да дадем един модерен прочит на този сорт, ползвахме грозде от лозята на Вила Юстина /с.Устина е в района на гр.Перущица, а така опитваме да постигнем тероарност на виното/ и го винифицирахме по начин, разкриващ неговата плодовост с акцент върху екзотичните плодове. Добихме ароматно, обемно и меко вино с атрактивен зеленикав нюанс, като неговата умерена киселинност го направи подходящо за ежедневна консумация включително и без храна.

Коломбар, реколта 2021 год.

В нашата изба традиционно вече правим бяло вино от сорта Коломбар. Това е френски сорт от семейството на Совиньон блан като във Франция се използва за направата и на коняк. Предишните реколти на това вино бяха от с.Изворово, Сакар, но гроздето за последната кампания е добито от лозята на Вила Юстина в с.Устина. Винифицирано е с насока разкриване  типичната за сорта тревистост, цитрусови и тропически плодове. Виното е с елегантен жълто-зелен цвят, средно интензивен, но изключително типичен за сорта носов аромат, напълно подчертан от вкусовия аромат, сладост в атаката, обем и дълъг, свеж финал. С типичната за сорта Коломбар изключителна свежест /ТК 7 г/л/ и вкусовите си качества, това атрактивно вино е подходящо за широк диапазон от салати, предястия и основни храни с риба и бяло месо.

Мерло и Марселан, реколта 2021 год.

Този червен купаж е повторение на същия от реколта 2020 год. и има за цел да затвърди репутацията на ВИ Двор#1 като производител на атрактивни млади червени вина, чиято „вкусност“ е техният акцент. Мерлото е добито от лозята на Вила Юстина в с.Устина, а Марселанът е от лозята на Санта Мария в с.Момково, Южен Сакар. Мерлото в купажа е 70% като неговата голяма свежест, сортова плодовост и специфична тероарност с изразителни землисти нотки са балансирани от по-строгия и структурен марселан /30%/.  Резултатът е едно тъмночервено /почти непрогледно/ хармонично структурирано младо и свежо вино с пристрастяващ вкус.

Марселан и Каберне совиньон, реколта 2021 год.

Идеята за това вино се породи от убеждението ни, че двата сорта отлично импонират един на друг. Гроздето и от двата сорта е добито от лозята на Санта Мария в с.Момково, Южен Сакар и с това вино се стремим да изразим специфичния тероар на това специално място. И двете вина в купажа са винифицирани с едни и същи виноматериали и чрез една и съща технологична тактика, но след алкохолната ферментация Каберне совиньонът /който е 30% от виното/ бе оставен да се оформя и зрее в контакт с дъбова дървесина. Крайният резултат е пурпурно и непрогледно вино с изразителна носова и вкусова плодовост, подкрепена и допълнена с дъбов нюанс, добра структура, но меки танини – пивко и вкусно вино за всякаква храна.

Двор#1 - Rose Wine Expo Двор#1 - Rose Wine Expo Двор#1 - Rose Wine Expo Двор#1 - Rose Wine Expo Двор#1 - Rose Wine Expo Двор#1 - Rose Wine Expo

Контакти

Винарска изба Двор#1, гр. Перущица, Стопански двор 1
email: [email protected]
Web site Dvor#1
Facebook Dvor#1