Du Chef Radichev – Rose Wine Expo 2022

Търновският главен готвач шеф Станимир Радичев – Du Chef Radichev е на крачка да патентова единственото у нас козе сирене с трюфели. В момента текат проучвания и експертиза и съвсем скоро марката Козе сирене с трюфели „На готвач Радичев“ /Du chef Radichev/ ще получи български патент.

Du Chef Radichev - Rose Wine Expo

Защо точно козе сирене и защо с трюфели? Може би си мислите, че рецептата е на някой изтънчен френски кулинар, но грешите.

Du Chef Radichev - Rose Wine Expo

Рецептата е на главния готвач на ресторант „Хаджи Николи“ Станимир Радичев. До пълното й изкусуряване стига едва на третия опит.

Идеята за това сирене се ражда спонтанно и не е плод на дългогодишна мечта.

„Историята е малко странна и се роди на маса. Преди време бях помолен от един приятел да му приготвя яре за курбан. След като го сготвих и започнахме да редим масата, същият този приятел, който отглежда кози в Севлиевско, извади козе сирене. Друг приятел, който гледа кучета, извади малко трюфели от Лудогорието. И тогава на мен ми хрумна и им предложих да направим козе сирене с трюфели“, разказва шеф Радичев.

Du Chef Radichev - Rose Wine Expo Du Chef Radichev - Rose Wine Expo

Приятелите му намират идеята за добра и предлагат да осигурят суровината за продукта – козе мляко и трюфели. И кулинарят се заема със задачата да измайстори рецептата. Първи опит, втори опит, трети опит и готово – налице е един уникален продукт, който няма еквивалент у нас. За производството му е нужно и търпение. За узряването на сиреното са нужни 33 дни.

Du Chef Radichev - Rose Wine Expo Du Chef Radichev - Rose Wine Expo

Оттам нататък следват разговори с няколко мандри, докато накрая от Млекопреработвателното предприятие в търговишкото село Давидово се съгласяват да произвеждат сиренето, но с уговорката, че бъде предоставяна суровината. Млякото се добива от 189-те кози на стадото на М. Георгиев от Ловни дол, Севлиевско. Трюфелите пък се събрират от гористите райони в Лудогорието.

Поради естеството си, вкусното сирене е квалитетен продукт, различен, скъп и ще може да се намери в бутикови вериги ресторанти и магазини. Това е истински неоткрит български вкус. Всички знаем за разнообразните здравословни качества на козето мляко, традиционен, но малко позабравен, млечен продукт за България. А ако си мислите, че трюфели има само във Франция, жестоко се лъжете. Малко известен факт е, че по българските земи виреят масово горските гъби.

Във Велико Търново може да пробвате козето сирене с трюфели „На готвач Радичев“ в магазините „Хляб и приятели“ и в ресторант „Хаджи Николи“.

Du Chef Radichev - Rose Wine Expo

Още продукти на Du Chef Radichev

Du Chef Radichev - Rose Wine Expo Du Chef Radichev - Rose Wine Expo Du Chef Radichev - Rose Wine Expo

Контакти

Велико Търново, Акация 15
Телефон: +359886453776

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish