18.07.2024
Участници Rose Wine Expo

Домейн Менада – Rose Wine Expo 2024

 2016 Бронзов медал: TCHERGA – Rose каберне совиньон, каберене фран, малбек 2015

 2016 Бронзов медал: ARTISTIQUE – Rose каберне фран, каберне совиньон 2014

Домейн Менада е една от най-старите винарски изби. Създадена е през 1901 г. като кoоператив Лоза, а през 2002 г. става част от френския холдинг Белведере, който през 2015 г. се преименува на Marie Brizard Wine and Spirits.
Лозовите масиви, които се намират в подножието на Средна гора, в землищата на селата Елхово, Горно Ботево и Могилово, възлизат на 375 ха. Отглеждат се и се работи както с традиционни и познати сортове като рубин, мавруд и т.н., така и с интересните и популярни чужди сортове като пино ноар, каберне фран, мерло, шардоне, регент, вионие и др.
Мощностите за преработка на избата са над 8000 тона бяло и червено грозде, а капацитетът за производство е 20 млн. бутилки годишно.

Избата обръща особено внимание и грижа за лозята, оборудвана е с всичко необходимо за производство на качествени вина, част от които отлежават в нови френски дъбови бъчви най-висок клас.
Едни от най-разпознаваемите брандове на винарната са Tcherga, Tcherga 10 и Menada. През 2017 г. избата пусна на пазара лимитирана серия Barrique Point, обновена дизайнерска линия вина Artistique и специално създадена серия от потребители за потребители – вина InoVino.
Във високоалкохолните напитки избата произвежда познатата от миналото мастика и ликьор мента Заарска, като наскоро възобнови производството на гроздова ракия Дядова усуканица.

„Домейн Менада“ е един от най-големите винопроизводители в България и продължава да расте. Компанията разполага с повече от 426 хектара собствени лозя.

През 2004 г. винарната е модернизирана изцяло и днес тя включва изба за първично винопроизводство, цехове за стабилизиране, бутилиране и пакетиране на вино. Има и съвременна химическа лаборатория за анализ на произведените вина. Капацитетът на „Домейн Менада“ е 20 милиона бутилки годишно.

През последните години „Домейн Менада“ обновява досегашните си серии, залага на по-тясно сегментиране (дамски серии вина, серии за по-млади потребители и др.) и навлиза във високия сегмент с премиум вина.

През 2017 г. за първи път представя абсолютно нов бранд – Barrique Point.

„Домейн Менада“ участва в редица международни конкурси и печели много награди и признания за качеството на виното, което предлага.

Винарната е основана през 1901 г. като кооператив „Лоза“.
През 1947 г. двете големи кооперации „Лоза“ и „Сила“ се обединяват и се създава винопроизводителното предприятие в Стара Загора.
През 1994 г. избата е приватизирана – това е първото приватизирано предприятие във винарския бранш в България.
През 2002 г. става част от френския холдинг „Белведере“, който през 2015 г. е преименуван на Marie Brizard Wine and Spirits Bulgaria.През последните години продуктите на „Менада“ достигат до клиенти във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Канада, САЩ и др.

Повишава се потенциалът на пазара в Азия; компанията вече работи с Китай, Русия, Индия и Турция. Високото качество на виното и обновената визия на „Домейн Менада“ водят до развитие на експортните пазари и до популяризиране на българското вино в Европа и по света.

Domaine_Menada_02

Исторически традициите във винопроизводството в този район датират от дълбока древност. Районът около Стара Загора се счита от европейските археолози за люлка на човешката цивилизация. Доказателства за това датиращи от преди 8 000 години са открити при археологически разкопки в самия град където са намерени керамични съдове сред останките на две добре запазени неолитни жилища. При тези разкопки са намерени също така останки от семки от грозде датиращи от V век пр. Хр. Това се приема като доказателство,че още от тези времена гроздето се преработвало във вино.

Domaine_Menada_01От тракийско време са останали множество паметници с лозаро-винарски мотиви – оброчни плочи, съдове и апликации с Дионисиеви сцени. Уникална е откритата тук стъклена фиала с изображението на танцуваща фигура на менада. Това е персонаж от гръцката митология, който се грижи чашата на бог Дионисий да не остава празна. Тази находка е дала и името на Дружеството.
Районът се характеризира с умерен континентален климат. Уникална ценност тук е местното въздушно течение, което не позволява задържане на студовете през зимните месеци, поради което тук рядко има измръзвания. Температурите са благоприятни за натрупване на достатъчно количество захар и киселини, които придават хармония и мекота на виното.

Освен климата и канелено-горските почви са особено подходящи за сортовете грозде Мерло и Каберне Совиньон, които след 1970 год. започват масово да се засаждат в района на с.Оряховица, с.Дълбоки, с.Колена, с. Хрищени и други масиви по южните склонове на Сърнена Средна гора В момента около 80 % от лозовите масиви са засадени с тези сортове. Останалите 20 % са с белите сортове Димят, Алиготе, Ркацители.

Domaine_Menada_05
Винопроизводителното предприятие в Стара Загора е създадено през 1947 год. на базата на двете големи кооперации “Лоза” Стара Загора и “Сила” с. Оряховица и на още петдесетина дребни винарски складове, които е имало тогава в Стара Загора.

Domaine_Menada_03Данни за почвено – климатичните условия в региона: Почвите са канелено – горски, средно песъчливо – глинести; делувиално – каменисти и алувиално – делу- виално – леко песъчливо глинести.
Релефът на дадения район е пресечен, наклонен на юг. Наклонът се движи в границите от 30 до 60. Надморската височина е от 170 до 260 м.
Климатът е умерено континентален. Характерна особеност на температурния режим е бързото затопляне през пролетта и късното застудяване през есента.
Данни за лозята, от които избата винифицира грозде: Основните лозови масиви се намират в селo Eлхово и Могилово, на около 18 км от град Стара Загора. Отглеждат се следните бели сортове лозя – Совиньон Блан, Шардоне, Семийон, Мускадел и Вионие. От червените – Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Малбек и Пти Вердо.

Domaine_Menada_04

Основни асортименти: Най – висок клас вина са вината Черга, които са бяло, розе и червено. Те са купажни вина като идеята на виното е както е шарена българската черга, така обагрено и шарено да бъде и виното. Друг бранд са вината от серията Менада – Траминер, Мускат, Шардоне и Совиньон Блан, а от червените – Мерло, Каберне совиньон, Мавруд
Серията Дамена – много модерен дизайн с винтова капачка – Дамена Мускат, Траминер, Шардоне, Мавруд, Мерло, Каберне совиньон и Мерло х Малбек .

През годините „Домейн Менада” ЕООД участва в редица международни конкурси и печели много награди и признания за качеството на виното, което предлага. Най-голямото признание, обаче идва от консуматорите, които се наслаждават на нашите вина вече над 60 години.

Контакти:

ул. „Хаджи Димитър Асенов“ 1, Стара Загора, България
Тел. 02 489 9450

Уеб сайт: www.menada-winery.com