23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Dionis-Elena LTD- Rose Wine Expo 2024

ЛАБОРАТОРНА И ДЕКОРАТИВНА СТЪКЛАРИЯ,
УРЕДИ, АПАРАТИ И РЕАКТИВИ
 Фирмата е основана през 2005 г. в град Елена , но развива дейността си в град Русе. Дионис-Елена ООД е семейна фирма, която започва дейността си с двама служители. През последните 10 г. се налага на пазара и вече разширява дейността си на два отдела – технически и технологичен. Служителите на фирмата са тясно специализирани в бранша.

От създаването на фирмата специалистите работят усилено по разработването и усъвършенстването на нови апарати и уреди за лабораторни цели приложими във винарския бранш и в хранително-вкусовата промишленост.

През 2012 г. фирмата започва да създава нови съвременни технологии за производство на алкохолни напитки в домашни условия без да е необходимо закупуването на специално или допълнително оборудване. Упоритата работа на екипа води до създаването на комплектите за домашно производство на вино, ракия, бира, сайдер и медовина.

От 2013 г. фирмата започва работа с двете големи марки   и   , водещи във винарския бранш на световно ниво. С внасянето на тези енологични продукти фирмата започва да предлага на клиентите си продукти с немско качество и френски енологични традиции. Вината произведени с тези продукти се отличават на пазара у нас и в чужбина.

Dionis-Elena LTD- Rose Wine ExpoDionis-Elena LTD- Rose Wine Expo

През 2016 г. фирмата организира и провежда първият професионален конкурс за домашни вина в град Русе. Сега е ежегоден.През годините фирмата участва в различни събития и прояви в страната и Европа.

Абсолютен хит в момента е производството на домашна бира, което фирмата предлага. Идеята да се предлага комплект за домашно производство на пиво е на Цветанка Николова. Тя е възпитаник на университета в Брайтън, специалност „Технология на виното и пивото и агрономия“, и работи в семейната фирма „Дионис-Елена“..

В Англия има магазини, в които се предлагат съдове, ферментатори и бутилки за съхранение на бирата и това беше мотивът ми да направим наш, български комплект, разказва технологът Цвети.

Ето и рецептата: Изберете подходящ 19 литров съд за ферментация, добре е да е от 20-литра минерална вода, защото самата тя се използва. Водата трябва да е 17 литра.

Кутията с малцовия екстракт се затопля на водна баня, а след това се прехвърля в кофа със 7 литра от общото количество вода, която е предварително затоплена до не повече от 40˚С. 

Разтваря се 1 килограм бяла или кафява захар в останалото количество вода – 10 литра. Прехвърля се водата с малца и водата със захарта в съда за ферментация. Поръсете дрождите на повърхността на материала и ги оставете да плуват отгоре. Два дни след като сте вложили дрождите се добавя диамониев фосфат.

Първа ферментация

При производството на бира ферментацията трябва да протича на тъмно и хладно (16-20˚С). Трябва всеки ден да се следи как протича ферментацията и както

Втора ферментация

За разлика от първата ферментация, втората може да протече или в стъклени или полимерни бутилки за газирани напитки, или в съд под налягане (рециклиран или втора употреба кег) задължително далеч от пряка слънчева светлина и на хладно (16-20˚С). Бирата трябва да се декантира след първата ферментация – да бъде отделена от утайката.

Към така готовата бира се добавят 50 грама захар и екстрактът от хмел предварително разтворени в малко количество от бирата. Разбърква се добре всичко и се пълнят бутилките като се оставя празно място за отделения въглероден двуокис. Отново се оставя да ферментира на тъмно и хладно (12-20˚С). Втората ферментация протича по-бавно от първата за 5 до 10 дни.

  http://www.dionislab.bg/images/Beer_KLIENTI.pdf

КОНТАКТИ