23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Chateau Copsa – Rose Wine Expo 2024

2011 ПРИЗ КАВАЛЕР НА РОЗАТА ПЪРВА СТЕПЕН: ЗЕЙЛА РОЗЕ 2009 ШАТО КОПСА

Chateau Copsa - Rose Wine Expo

Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения елексир. По време на религиозните церемонии то символизирало кръвта и било знак за божествено влияние. Напитката подобрявала настроението, увеличавала силата и водела до приятно опиянение.

Вдъхновени от историята на тези земи и заряда на Розовата долина, фамилната традиция, която води началото си от две поколения, продължава и днес. Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. собственикът на Шато КОПСА – Минко Минков – потомък на Иван Минков , дългогодишен специалист в производствoтo на винo и дългогодишен ръководител на ембелматичния в миналото Винпром “Розова Долина” – започва изкупуването на стари лозoви масиви и незасети земи за да създаде нови лозя с подходящи за тероара сортове.

Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в гр. Клисура. А през 2008г винарска изба Копса притежава шато, издигащо се на хълм сред лозята, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване.

Шато Копса е една от малкото новосъздадени фамилни изби в България, която обхваща изцяло процеса на правене на виното – отглежда гроздето за собственото си вино, произвежда в собствена винарна изба и бутилира в избата си. Това означава контрол и отговорност от създаването на изходната суровина – гроздето през всички етапи на производство на виното, лабораторните изследвания и бутилирането на готовия продукт.

Chateau Copsa - Rose Wine Expo

Лозята

Нашите лозя са петдесет хектара от шест сорта грозде – родният червен мискет, мускат отонел, шардоне, совиньон блан, мерло и каберне совиньон. Те са разположени в подножието на Стара планина, в сърцето на Розовата долина, на добре обработени почви. Повечето от лозята са на 30-годишна възраст.
Избата е на много близко разстояние от насажденията, което гарантира доброто качество и свежест на гроздето. Ферментацията на вината протича в барици от неръждаема стомана и във френски и американски бъчви. Ние извършваме всички процеси от гроздобера на реколтата до бутилирането и етикетирането.

Chateau Copsa - Rose Wine Expo

Chateau Copsa - Rose Wine Expo

Chateau Copsa - Rose Wine Expo

Контакти

Фамилна изба Шато Копса

гр. Карлово, ул. “Генерал Карцов” 34
0882 645 452

Офис София

За информация и координация:София 1700, кв. Витоша,

ул.”Емануил Попдимитров” 13

0884 543 082

Facebook