23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Мандра и Козеферма Бруков – Rose Wine Expo 2024

Учителите Ангел и Теменуга Ангелови от казанлъшкото село Ясеново отглеждат елитни животни.

Козеферма „Бруков“ е белязала не само съдбата на семейство Ангел и Теменуга Ангелови, но и на техните близки. Историята на фамилния бизнес разказа стопанинът, който по професия е гъдулар и преподаваMandra i Kozeferma Brukov музика в местното училище. Неговият баща дълги години отглежда местни породи кози и често изпитва затруднения да ги изхранва. Веднъж, когато се наложило да му помогне финансово, Ангел решава да промени цялостно концепцията за семейната ферма. Спира се на други породи, които са по-продуктивни – ББМ (българска бяла млечна) и на швейцарската Тогенбурска.Проучва, че комбинацията от двете поради създава високо качество на продукцията. ББМ е по-млечна – от нея се доят по 3,5-4 л дневно, швейцарската дава около половин-един литър по-малко, но пък млякото е с по-висока масленост.

От известно време стопаните са в процедура по изпълнение на Наредба 26 за производство на сирене и кашкавал. Над 40 000 лв. са вложили в реновиране на сградата, в която са създали и оборудвали цехче за преработка на продукцията.

– Купих мелница, която трябваше да приспособя в стопанска постройка – започна да разказва Ангел Ангелов. – И тогава започнаха една след друга трудностите. За да бъде пуснат ток до постройката трябваше да закупим терен от 1,5 дка до близкия трафопост. Разбира се, сделката се случва по-най-трудния начин – с решение на общинския съвет и по правилата на обявения търг. След това дойдоха и проблемите с включването в елпреносната мрежа. За целта трябваше да изпълним огромни изисквания и да осигурим голям брой документи, като за всеки се чакаше около 1 месец.

Близо две години се занимава с проектиране на елтрасето, проучване, като решението е да минава подземно. Паралелно вървят всевъзможни бюрократични спънки и допълнителни разходи, защото всяка стъпка се актува от местния парламент.

Mandra i Kozeferma BrukovПрез всички тези години семейството се разкъсва между фермата и учителстването, защото и съпругата Теменуга е преподавател – по английски език. Захващат се с животновъдство, за да „завържат семейния бюджет“.

Всяка година преминават през регистрация на животните и административни процедури, за да имат право на субсидиране. На „час по лъжичка“ влагат средства в ново оборудване – имат доилни апарати, вана за млякото. Включват се в Асоциацията на козевъдите в Русе и следят новостите в сектора.

Сега са ангажирани и в производството на сирене и кашкавал. В усилен труд минават годините една след друга, а все възникват някакви трудности. Да си фермер в България е изключително трудно – ниски са изкупните цени на млякото, няма работна ръка, подпомагането е символично.

– Като се замисля, покрай животните е минал живота на баща ми и немалка част от нашия – разсъждава Ангел Ангелов от село Ясеново.

Източник: Лилия Лозанова – agrovestnik.com

КОНТАКТИ 
село Ясеново – Община Казанлък
GSM: 089 982 3733