23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Bratanov Winery – Rose Wine Expo 2024

 2016 Специална награда за подкрепа и сътрудничество: Винарска изба Братанов. Избата участва на всички издания на Roze Wine Expo.

 2016 Бронзов медал: Symbiose Rose мерло, сира 2015

 2013 НАГРАДА ЗА ДЕБЮТ: ВИНАРСКА ИЗБА БРАТАНОВИ-ROSE SYMBIOSE 2012

BRATANOV family winery & vineyards е резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове, поели своята достойна мисия да възстановят семейната винена традиция след прекъсване от 50 години. Собствените 24 ха лозя са разположени върху слънчевите хълмове на Южен Сакар край с. Шишманово, Харманли. Тази мистична планина в Югоизточна България е един от най-добрите тероари в Европа за червени винени сортове.

Bratanov Winery - Rose Wine Expo Bratanov Winery - Rose Wine Expo

Bratanov Winery - Rose Wine Expo

Проникващите по долината на река Марица ветрове от Егейско море, заедно с щедрото слънцегреене и песъкливо-глинестите почви, осигуряват перфектните условия за отглеждане на висококачествено грозде.

Bratanov Winery - Rose Wine Expo

След внимателен анализ на почвено-климатичните характеристики са засадени международните соротове мерло, сира, каберне фран и шардоне, а от местните – рубин и тамянка. В собствената винарна, открита за първата реколта през есента на 2010 г., вината се произвеждат в лимитирани партиди и с минимална технологична намеса. По този начин е осигурен контрола върху целия процес на винопроизводство – от гроздето до бутилката.

Bratanov Winery - Rose Wine Expo

Силните симбиотични връзки между земята и гроздето, между различните сортове в купажите, а не на последно място и между различните поколения, дават идея за името на първата серия купажни вина – “Symbiose” (Симбиоза). А като израз на вярата, че следващото поколение ще продължи винената традиция, се раждат вината от серията „The Successors“ (Наследниците). Всяко от тях отразява характера и предпочитанията на детето, чието име носи – Сира Елица, Шардоне Белослава и Розе Мария. Именно Сира Елица 2011 носи първите официални награди за избата – тя се нарежда сред Топ 50 български вина за 2013 на списание ДиВино, а през юни 2014 е отличена с бронзов медал от престижния медународен конкурс на Декантер.

Bratanov Winery - Rose Wine Expo Bratanov Winery - Rose Wine Expo

Bratanov Winery - Rose Wine Expo Bratanov Winery - Rose Wine Expo Bratanov Winery - Rose Wine Expo

От 2014 се предлагат и първите вина от серията “Single Vineyard”, направени от най-доброто грозде от определени парцели – Тамянка и Мавруд. В началото на юни Тамянка Сингъл Винярд 2013, създадена с помощта на на новозеландския енолог Джес Уивър и колегата й от Унгария Ричард Лабанц, е отличена от международното жури на Балканския Винен Конкурс 2014 със златен медал. Само за ценители, ресторанти и специализирани магазини се бутилират и лимитирани партиди вина “Single Barrel”, отлежали само в една бъчва. Бъдещите планове на Братанови включват и изграждане на дегустационна зала, но дори и сега винарната е отворена за посещения след предварителна заявка. Предлага се и разходка из лозята си с пикник и дегустация на вина, участие в гроздобер и др. Винарна БРАТАНОВИ e сред членовете-учредители на Българска Асоциация на на Независимите Лозаро-винари (www.baiw.org) – „новата вълна“ български винопроизводители, които поставят акцент върху изразяването на тероара и прилагането на „занаятчийски“ методи за винификация.

Bratanov Winery - Rose Wine Expo

Bratanov Winery - Rose Wine Expo

изтеглен файл

Контакти

Винарна Братанови ООД

град Харманли, 6450

ул. „Янко Сакъзов“ №15 (офис)

ЕИК 200 587 304

Регион Южен САКАР

0889 00 88 60 – Мениджър продажби

0887 615 767 – Продажби – зона София

0888 559 092 – Продажби – зона Черноморие

0885 180 806 – Счетоводство

[email protected]

GPS Directions

N 41 55′ 49,9″

E 25 53′ 56,9″

Страница във Facebook