24.06.2024
Участници Rose Wine Expo

Bononia Estate – Rose Wine Expo 2024

ВИНАРСКА ИЗБА С ДУХ И ТРАДИЦИИ

Впуснете се в едно пътешествие във времето, което започва още в далечните времена на великата Римска империя и по-конкретно – от древната римска крепост Бонония, чието име днес носи нашата винарска изба – Bononia Estate.На нейно място, в края на XIX в., се е намирала една от първите пивоварни, а по-късно и винарна, в страната, но с времето тя потънала в забрава. През 2013 г., обаче, двойка пламенни предприемачи, влюбени в авиацията и в България, решават в духа на мечтите и традициите да възобновят старата винарна и да я превърнат в модерна винарска изба с внедрени съвременни технологии за винопроизводство.Традиционни вина със ЗГУ Дунавска равнина от водещ винопроизводител – Северозападна България

През 2017 г., благодарение на неустоимите вина със ЗГУ Дунавска равнина, Bononia Estate печели приза за любима марка на българите и по този начин се утвърждава като водещ винопроизводител – Северозападна България. Визията за бъдещето на Bononia Estate е не само да се наложим като една от най-добрите изби в Източна Европа, но и да затвърдим позициите на България като едно от местата, в които за първи път се е зародило винопроизводството на континента.

ИСТОРИЯ

В края на XIX в. на мястото на Bononia Estate e създадена една от първите пивоварни в страната, но в годините на прехода тя потъва в забрава. През 2013 г., във вече модерна България, предприятието започва да се възражда като винарна с внедрени актуални технологии, от семейство, което обича страната си, и е решено да развива бизнес в нея. Хора, влюбени в авиацията, и водени от вярата, че трябва да оставиш своя дух да полети, за да сбъднеш мечтите си.

Младата и бързоразвиваща се компания носи името на древна римска крепост, намираща се по поречието на река Дунав, Бонония (днешен Видин). През вековете Бонония смело е защитавала първоначално провинцията Горна Мизия, а впоследствие надградена и превърната в крепостта Баба Вида, тя гордо пазела северозападната граница на една от най-старите държави в Европа, не променила и до днес името си, България. Балканската държава е известна в региона, както с най-дългата си планинска верига, дала името на полуострова, Балкан, така и като едно от местата, в които за първи път се е зародило винопроизводството на континента.

 1895 г.
През 1895 година, пленен от красивата природа и меката вода на река Дунав, унгарецът Виктор Олингер създава една от най-старите пивоварни в България, в село Кошава.

1989 г.
След 1989 година тази част от страната сякаш е обречена на забрава. До 2010 година, когато запленени от екологичната местност, семейство Йотови решават да подпомогнат възобновяването на винарската индустрия в областта и да изградят цялостен производствен цикъл.

2013 г.
През 2013 година са засадени първите 400 декара с млади лози, като към днешна дата лозовите масиви се простират на над 1300 дка. Желанието на собствениците е насажденията да достигнат до площ от 1500 дка, формирани по резитбата на д-р Гюйо, в които да се отглеждат различни по вид сортове като Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Вионие, Ризлинг, Мускат Отонел, Пино ноар, Пино гри, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира и традиционната за региона българска Гъмза. Младите лози са прецизно подбрани от Италия и Франция, спрямо международното потребителско търсене.

2016 г.
През 2016 г. Bononia Estate представя първите си вина – ISTAR, Ooh La la, Gomotartzi и Bononia Estate Reserve.

2022 г.
През 2022 год. като допълнение към избата, бе открита бутикова хотелска част, която включва 22 хотелски стаи, ресторант, СПА зона, различни дегустационни помещения, зала за конференции и събития, външен басейн и др. Освен напълно затворен производствен цикъл, който ще гарантира 100% контрол на качеството, Bononia Estate Winery & Resort ще допринесе към българския винен туризъм и ще цели да се превърне в предпочитана винена дестинация.

ИЗБАТА

През 2013 година са засадени първите 400 декара с млади лози, като към днешна дата лозовите масиви се простират на над 1100 дка. Желанието на собствениците е насажденията да достигнат до площ от 1500 дка, формирани по резитбата на д-р Гюйо, в които да се отглеждат различни по вид сортове като Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Вионие, Ризлинг, Мускат, Мускат Отонел, Пино ноар, Пино гри, Каберне Совиньон, Мерло, Сира и традиционната за региона българска Гъмза. Младите лози са прецизно подбрани от Италия и Франция, спрямо международното потребителско търсене.

2016 г.

През 2016г. Bononia Estate представя първите си вина– ISTAR, Ooh La la, Gomotartzi и Bononia Estate Reserve. 2017 година ще бъде завършен и строежът на избата в село Кошава, с хотелска част. При достигане на пълната родовитост на лозовите масиви ще се произвеждат над 600 хиляди бутилки вино.

Контакти

АДРЕС

Бонония Естейт ООД

Централен офис:
бул. Александър Стамболийски № 84, ет. 11
София 1303, България

Търговски офис:
ул. Средна Гора 27-Б, партер
район Възраждане
София 1000, България

ТЕЛЕФОН

АДРЕС

Винарска изба Бонония Естейт

с. Кошава 3771, България

ТЕЛЕФОН