Bononia Estate – Rose Wine Expo 2017

ИСТОРИЯ

Младата и бързоразвиваща се компания носи името на древна римска крепост, намираща се по поречието на река Дунав, Бонония (днешен Видин). През вековете Бонония смело е защитавала първоначално провинцията Горна Мизия, а впоследствие надградена и превърната в крепостта Баба Вида, тя гордо пазела северозападната граница на една от най-старите държави в Европа, не променила и до днес името си, България. Балканската държава е известна в региона, както с най-дългата си планинска верига дала името на полуострова, Балкан, така и като едно от местата, в които за първи път се е зародило винопроизводството на континента.

 1895 г.През 1895 година, пленен от красивата природа и меката вода на река Дунав, унгарецът Виктор Олингер създава една от най-старите пивоварни в България, в село Кошава.

1989 г.

След 1989 година тази част от страната сякаш е обречена на забрава. До 2010 година, когато запленени от екологичната местност, семейство Йотови решават да подпомогнат възобновяването на винарската индустрия в областта и да изградят цялостен производствен цикъл.

ИЗБАТА

През 2013 година са засадени първите 400 декара с млади лози, като към днешна дата лозовите масиви се простират на над 1100 дка. Желанието на собствениците е насажденията да достигнат до площ от 1500 дка, формирани по резитбата на д-р Гюйо, в които да се отглеждат различни по вид сортове като Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Вионие, Ризлинг, Мускат, Мускат Отонел, Пино ноар, Пино гри, Каберне Совиньон, Мерло, Сира и традиционната за региона българска Гъмза. Младите лози са прецизно подбрани от Италия и Франция, спрямо международното потребителско търсене.

2016 г.

През 2016г. Bononia Estate представя първите си вина– ISTAR, Ooh La la, Gomotartzi и Bononia Estate Reserve. 2017 година ще бъде завършен и строежът на избата в село Кошава, с хотелска част. При достигане на пълната родовитост на лозовите масиви ще се произвеждат над 600 хиляди бутилки вино.

 

 

 

ЕКСПЕРТИ

Бранислав Еленков 

Г-н Бранислав Еленков е един водещите специалисти в България в областта на растителната защита.

Роден в един от най-старите градове на света, Пловдив, г-н Бранислав Еленков е възпитан на патриотична любов към страната си и плодородната българска земя. През 1974 завършва Аграрния институт в родния си град с профил „Лозаро-градинарство“, а впоследствие специализира „Растителна защита” и „Прогноза и сигнализация”. Натрупал 20 години професионален трудов стаж, през 1996 година г-н Еленков създава собствена компания за дистрибуция и консултантска дейност, в областта на аграрната икономика. Благодарение на своя опит и умението точно да определя агротехническото, физиологично и здравно състояние на различните земеделски култури, през изминалите години г-н Еленков се утвърждава като водещ консултант в областта на растителната защита. С помощта на консултациите му, Bononia Estate успешно отглежда и развива своите лозови масиви.

Николай Далаков

Г-н Николай Далаков е един от доказаните мениджъри, подпомогнали развитието на редица български изби. Роден през 1968 година. След дипломирането си като магистър по „Международни икономически отношения“, г-н Далаков специализира в Париж „Маркетинг и мениджмънт на виното“. Отличен е от Тракийския университет с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“. Посвещава професионалния си път на икономиката, мениджмънта и ротарианството. През изминалите години, освен безценния международен и регионален опит, който придобива, г-н Далаков подпомага със знанията си редица български производители на вино и спиртни напитки. С неоспоримия си опит, той не само е незаменим консултант за Bononia Estate, но и пример за младите специалисти започващи кариерата си в индустрията, създаваща една от най-древните алкохолни напитки в света.

Контакти

Бул. Александър Стамболийски № 84, ет.11
София 1303, България
Teлефон: +359 2/ 421 76 46

Селскостопанска база
с. Гомотарци 3772, България
Teлефон: 0882 598 901
 
BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish