23.05.2024
Участници Rose Wine Expo

Bogdaya Vineyard Estate – Rose Wine Expo 2024

Богдая Винярд Естейт е семейна винарна, стъпила върху плодородните земи на  поречието на река Струма. В пределите на нашите лозя, в село Смочево, са били отглеждани разнообразни сортове ароматно грозде от векове.
 
Тази традиция ни вдъхнови! Почувствахме благодатната почва под краката си, разбрахме, че тя е уникален къс земя, разположена на една и съща географска ширина с прочути винени области в Европа.
 
Подножието на Рила приюти лозята ни и се превърна в наш дом. Местността е хълмиста, огряна от слънчеви лъчи и жадна да облагороди чрез плодовете си, за усилията и обичта, с която семейството ни се грижи за нея.
 
Bogdaya Vineyard Estate - Rose Wine Expo Bogdaya Vineyard Estate - Rose Wine Expo
Лозята на винарна Богдая се простират в плодородната земя на югозападните поли на Рилският масив, в полупланинското селце – Смочево, сгушено в подножието на Поличките алпийски върхове. Все още, ако се заслушате в шепота на духащият ветрец, ще дочуете разказа на старите смочевски лозари, които разказват: „От кога се знае селото да съществува, от тогава е имало и лозя“Земята, огряна от ярките лъчи на слънцето, като че ли потопи семейството ни в тази приказка, наречена лозарство. Масивите, които засадихме се намират на 620 м.  надморска височина. Климатът е с ярко средиземноморско влияние, постоянен прохладен ветрец и неповторим полупланински характер. Интересен факт е, че земята по този край, се прекланя пред настроенията на времето – дъждовна пролет, жарки летни дни, със засушаване, бяла снежна покривка чак до месец март. Динамиката на дневните и нощни температури доказано подпомага лозите в техният растеж.
 
Засаждането на масива от лозя започна през 2017г. Винарна Богдая се простира на около 100 дка. Основен фокус сме поставили на белите сортове грозде, както и на традиционните Шардоне, Совиньон блан и Вионие. Гордеем се и с ароматния и не толкова разпространен сорт Тамянка. За производството на червеното ни вино и розето сме заложили на класическия червен винен сорт Пино ноар, любим на повечето сомелиери и винолюбители.
 
Едва ли можем с думи да опишем магията на мястото, лозята, винарната, страстта с която Винарна Богдая създава всяка бутилка вино. За това – заповядайте и Вие и се потопете в чара на този райски къс земя.

Bogdaya Vineyard Estate - Rose Wine Expo

Bogdaya Vineyard Estate - Rose Wine Expo Bogdaya Vineyard Estate - Rose Wine Expo

 
Контакти
с. Смочево, община Рила
Телефон за контакти: +359 888 654 246
Facebook: bogdaya.estate