Azteca Cigar Review или изкуството да съблазняваш – Rose Wine Expo 2019

Специфичното при ръчните пури, това, което ги отличава от всички останали тютюневи продукти, е обработката на самия тютюнев лист. Ферментацията е биологичен процес, при който, благодарение на специфичните природни дадености, като целогодишна температура над 23 градуса, влажност около 75% и др., хлорофилните клетки започват да се хранят със соковете в тях, в конкретния случай с катрана. Всяка ферментация отнема средно около 3 години период на отлежаване на листата, а всяка пура, дори най-ниският клас, е направена от тютюн, преминал през поне 2 ферментации, което прави около 6 години подготовка на самия тютюн.

При Мадуро, за да се достигне по-тъмния цвят и по-акцентен привкус, има още една допълнителна ферментация.

Ферментиралият вече тютюн, фин като пергаментов лист, бива селектиран по реколти и райони, от които е добит. Специалист-селекционер подбира подходящите смески, които да запазят вкусовата характеристика на съответната марка пура.

В същността си всяка ръчна пура се състои от 3 основни части- -сърцевина, която дава силата, букет от табакоси, който дава плътността и аромата, и обвивна кора, която дава необходимото темпо на горене. Подготвените от селекционера смески отиват в ръцете на опитни торседорси-майстори, ръчно свиващи пури.

Вече готовата пура преминава през контролна проверка, която замерва дали плътността и пропускливостта отговарят на необходимите норми, което ще гарантира всеки формат да носи нужният заряд аромат, характерен за него.

Така изцяло с натурални природни съставки и благодарение на прецизен ръчен труд, до нас достига цялото това разнообразие на формати и вкус.

Пурите са жив продукт. При правилно съхранение, в специални овлажнителни кутии (хюмидори), при влажност 65- 75%, можете да съхранявате пури в неограничен срок. При изваждането на пурата от хюмидора, тя трябва да се изпуши в рамките на 1-2 дни.

Ритуал по отрязване и разпалване на пурата

Има 3 типа рязане, които биха могли да променят дори самия вкус на пурата:

  1. Отрязване с прав нож или гилотина – отрязва се капачето на пурата на дълбочина до 2,5 мм и така се освобождава целият свитък като широчина. Димът е плътен, гъст и овкусява устата ви буквално като гъста плътна течност. Пурата изгаря по-бързо, но една част от аромата се губи при активното горене.
  2. Рязане с пънч-пънч – специфичен нож, който отрязва само малък отвор на върха на капачето и така горенето на пурата се концентрира изцяло през сърцевината. Пурата започва да гори по-бавно и става малко по-силна. По време на горенето, поради компактното отрязване, тютюневите листа няма да се ронят на дребни частички в устата ви и ще можете по-дълго време да се наслаждавате на любимата си пура.
  3. V-образно рязане.Препоръчва се за фигурални пури. Концентрира горенето, както пънча, но при пирамидалните-фигурални пури не може да се ползва пънч.

След като сме си отрязали пурата е ред да я разпалим.

Важен момент. В зависимост от това как сме си разпалили пурата, зависи дали ще върви равномерно през цялото време и естествено какъв букет ще освобождава.

Добре е да разпалим пурата с кедрова клечка или кедров кибрит, така кедърът ще допълни още една нотка към ароматния букет.

Познанието на пурите е удоволствие и култура. Пушенето на пура е наслада за ума и сетивата. Визуално възприемаме външния й вид, усещаме на допир, отрязваме, разпалваме, помирисваме и накрая вкусваме. Рецепторите ни се насищат и потапят в наслада. За това и димът на пурата не се поглъща-вкусовите рецептори са разположени само в устата, не и в гърлото.

Изборът на пура зависи от момента, в който мислите да й се насладите и естествено от бюджета, който можете да отделите. На пазара можете да намерите различни марки и формати пури. За да откриете вашата, ако до този момент не сте пушили, е добре да се консултирате с продавачите в магазина, за да ви помогнат да намерите вашата пура. Добре е да направите аналог с любими ваши храни или напитки. Примерно, на любителите на бели вина, леки храни-риба,салати и др., се препоръчват по-леки пури.

Лимитираните селекции пури, естествено са едни от най-скъпите, заради специалните селекции тютюни и определената произведена бройка. Най-скъпи за момента са лимитирани селекции от преди 10-15 години. Тези пури се продават на специални търгове или чрез списания, специализирани по темата пури, като Сигарафисонадо, Сигарклан и др.

В България културата, свързана с пурите е сравнително нова. Може би тоталитарното време и порядки бяха обезценили лукса и лайфстайлния модела на пурите. За никой не е тайна, че българският износ на стоки от леката промишленост за Куба по това време беше погасяван с бартер-пури.

Пурата е луксозен продукт, в който ръчната технология на производство е съхранила традиция и култура на цял един етнос-индианския.

Ръчната пура символизира социална принадлежност, култура и уважение към нас самите.

Правилният подбор на формат и комбинирането със съответното питие, може да ви потопи в един от най-прекрасните моменти от деня ви – момент на отмора и наслада.

Пурата е букет от натурални съставки и като такъв се допълва с всяко натурално овкусено питие-уиски, коняк, вино, коктейл, дори капучино или шоколад.

Източник: http://bg.tilllate.com                                                            

Снимки: shutterstock

ИЗТОЧНИК: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=2505

През 1994 г. започва „Златната епоха” за доминиканските пури. През същата тази година ръчно изработените пури от тази страна достигат първо място по износ с 90 милиона пури, в сравнение с 55 милиона пури, изнесени от Куба. Постижението е повече от впечатляващо, при условие че 30 години по-рано за износ на доминикански пури даже не се е говорело.
Климатичните условия на Доминиканската република и Куба, страната с най-популярни пури в света, са необикновено близки. И двете държави тютюневата промишленост има вековни традиции – още в доколумбово време. И нещо повече – първите испански тютюневи плантации в Доминиканската република се появяват около половин век преди тези в Куба.
Сортовете, които се отглеждат в Доминиканската република са разнообразни. За по-меките и леки пури се използва местният сорт olor dominicano. Сортът piloto cubano, идващ от Куба, е с богат аромат и силен вкус, а третият особено популярен сорт е san vicente, който е разновидност на piloto cubano.
В болшинството от случаите доминиканските производители внасят увивния лист от Никарагуа, Еквадор, Хондурас, Мексико и др. Счита се, че едни от най-хубавите увивни листове се произвеждат в Суматра и Камерун. Някои специални доминиканки пури са с изискан конячен аромат.

За да се насладите на истинските пури посетете градината на ROSE WINE EXPO 2019

Там ще Ви очаква щандът на Azteca Cigar Review.

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish