24.06.2024
Участници Rose Wine Expo

Alexandra Winery & Vineyards – Rose Wine Expo 2024

Награди на Rose Wine Expo 2016

 Златен медал: Alexandra Rose мурведър, гренаш, 2015 Александра Естейт ООД

 Сребърен медал: St-Rose малбек,каберне совиньон, сира 2015 Александра Естейт ООД

Новаторство, стил и стремеж към най-доброто са в основата на проекта Alexandra Estate.

Началото е поставено през 2012 година със закупуването на 200 декара първокласни лозя в региона Сакар, доказал се като един от най-известните винарски региони в България.

Лозята на Alexandra Estate в село Орешец, Харманлийско са в първа година плододаване, когато привличат вниманието на експертите, а близостта им със 100 годишна дъбова гора и разположението им в подножието на Източните Родопи допринася още повече за избора им. Изложението на лозята е северно. Това дава възможност на гроздето да запази добри киселини дори в този регион с обичайно горещ климат.

Сортовете, които се включват във вината на имението са: Сира, Малбек, Каберне Фран, Пино Ноар, Мерло, Шардоне, Марсан, Русан, Семийон и Вионие.

През 2013 г. Alexandra Estate се разширява с още 100 дка лозя в село Ракитница, Старозагорско, разположени на 300 м надморска височина, а карбонатните им почви ще допринесат за отличното качество на гроздето, засадено върху тях. Каберне Фран, Сира, Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и Семийон ще дадат първия си плод през 2016 година. Това, което отличава Alexandra Estate при отглеждането на лозята, са принципите на органичното и биодинамичното земеделие.

 

През 2014г. Alexandra Estate ще произведе общо 30 000 бутилки вина: бели, розе и червени. През същата година ще започне и изграждането на винарна в село Ракитница, в която ще се произвеждат до 60 000 бутилки. На етап проектиране е и втората винарна на Alexandra Estate с по-големи възможности за производство в село Орешец.

2  5

За винификацията са използвани собствени френски бъчви с капацитет 225 литра и 300 литра. Всички вина, с изключение на ALEXANDRA SAUVIGNON BLANC 2013, са ферментирали и отлежавали в бъчви, като дори и розето е частично ферментирало във френски дъб. За Alexandra Estate работят доказани специалисти: отглеждането на лозята е поверено на Атанас Шидеров и Ерик Моро, а за винификацията и създаването на блендовете се грижат Александър Велянов и Тиери Хаберер.

Контакти

Телефон +359 887 595959

Facebook Alexandra Estate

 Web site Alexandra Estate