10 нюанса РОЗОВО BY AMERICAN

1.Цвят на розе от Гренаш

 Стил: Fruity

Дегустационни бележки: Обикновено блестящ рубинено червен оттенък с нотки на узрели ягоди, портокал, хибискус, а понякога и с нотка на бахар.Вие ще откриете, че розето от Гренаш има умерено висока киселинност, но тъй като повечето такива розета имат доста блед цвят и фино тялото, вероятно вие ще предпочитате да го консумирате по-охладено, за да съхраните неговата пикантност.

Перфектният избор за това вино ще бъде в лятна вечер с готова храна: гръцки Gyros и Tzatziki с копър.

2. Цвят на розе от Санджовезе

 Стил: Fruity

Дегустационни бележки: Светло медено-червен цвят,който искри на светлината. Санджовезе изглежда като да е предопределен да бъде сорт за розе. Ароматните нюанси на пресни ягоди, зелен пъпеш, рози и жълта праскова са в унисон с изразената киселинност. Някои Санджовезе розета имат леко горчива нотка на финала, което прави виното да има приятно сух плодов вкус.

Определено ще си подхожда добре охладено във висока чаша за бяло вино с керамична купа, пълна с марокански кус – кус и ароматно пиле.

3. Цвят на розе от Темпранийо

 Стил: чубрица

Дегустационни бележки:  Темпранийо розето е с нарастващата популярност от региона Риоха и други части на Испания. От този стил розе можете да очаквате бледо розов оттенък и тревисти нотки на зелен пипер, диня, ягода и аромати на месо, напомнящи за пържено пиле. Много Темпранийо розета от тази област също се купажират с малко Graciano и Гренаш за да добавят флорални нотки в аромата.

Чаша розе от Риоха би ви отвела до най-близкия „Taco.Burger” на магистралата.

4. Цвят на розе от Сира

 Стил: чубрица

Дегустационни бележки: Американското розе от Сира обикновено се прави по“Saignée метод“, което обикновено означава, че ще има по-дълбоки цветове на рубин и нотки на бял пипер, зелена маслина, ягода, череша и обвивка на праскова Розетата от Сира са склонни да отиват към по-дръзкия край на вкусовия спектъра и се чувстват най-добре на по-топло – на рафта в хладилник, където държите обикновено бутилките с червено вино.

Това е изненадващо добро вино с пеперони пица или купа с чили.

5. Цвят на розе от Каберне Совиньон

 Стил: чушка

Дегустационни бележки: Този тип вино розе почти изцяло се прави по“Saignée метод“. Каберне розето е с дълбоко рубинено червения цвят с червеното вино, подобни аромати на зелена чушка, череша, касис и щипка черен пипер. Единствената голяма разлика е, че Каберне розовите вина обикновено са с завишена киселинност.

Няма да забележите как ще си поръчате с това вино от менюто всичко онова, което бихте избрали за каберне.

6. Цвят на розе от зинфандел (известен още като Белият зинфандел)

Стил: Sweet

Дегустационни бележки: Може би най-популярното Розе (по отношение на обема, но не е задължително за качество), продавани в САЩ, а също и 85% от производството на Зинфандел! Повечето „бели“ Зинфандели са направени умишлено в „изключено сух“ стил с около 3-5 грама остатъчна захар, което ги прави умерено сладки.Зинфанделът предлага аромати на ягода, захарен памук, лимон и зелен пъпеш с умерено висока киселинност.

Вие ще искате да го консумирате ледено студено с тайландска храна.

7. Цвят на Tavel Rosé (от Кот дьо Рон)

 Стил: чубрица и rich

Дегустационни бележки: Казват, че е едно от любимите на писателя Ърнест Хемингуей .Tavel е необичайно сухо розе. То има повече тяло и структура, отколкото повечето розови вина и се счита, че има всичко от характера на доброто червено вино,освен, малко по-малко цвят.То е направено, предимно, от Гренаш и Cinsault, но девет разновидности се допускат в купажите. Обикновено е с високо съдържание на алкохол и с ниско съдържание на киселини.

Розетата от Кот дю Рон са с бледорозов цвят и с нос от летни плодове .Те могат да се развиват към богати, вкусови хоризонти с течение на времето и спокойно можете да ги забравите за някоя и друга година на рафта. Ако ли пък не…

Хвърлете сочни свински гърди на барбекюто, вземете си джобното издание на „Старецът и морето“, изтегнете се удобно в хамака на патиото и се насладите на живота,отпивайки щедро от това интелигентно розе.

8. Цвят на Прованс Розе

Стил: Fruity и Lean

Дегустационни бележки: Розе от Прованс е „малката черна рокля”на розовите вина! Това вино е толкова у дома си във вътрешния Ви двор, колкото е и на Лазурния бряг.Неговият свеж, чист и сух стил е майсторски клас за почти всяко ястие от готварската Ви книга;дори превръща скучния телешки бургер в желан партньор. Гренаш, Cinsault, Сира и мурведър-всичко се използва за създаване на тази бледа, розова магия и като прибавим аромата на ягода, прясно нарязана диня и венчелистчета от бяла роза, финиширайки с отличително, солено minerality на небцето-магията се превръща в поезия!

9. Цвят на Провансалско Розе от мурведър

Стил: Fruity и Floral

Дегустационни бележки: Розето, направено от мурведър напомня винаги за Южна Франция и красивите вина на Бандол. Тези вина, често с бледо коралов оттенък, са по-кръгли и с по чувстенна плътност, отколкото много други розета. Мурведърът е флорален на нос, с нотки на теменужки и розови листенца. На небцето, този сорт грозде изненадва с червени сливи, череши, сушени билки, дим и дори месо.

 

Мурведър превръща в отлична всяка средиземноморска вечеря, кръжи с приятели в продължение на часове над скарата с прясно агнешко и домашна пита с черна маслина tapenade.

10. Цвят на Прованс Розе от Пино Ноар

Стил: Деликатно Fruity

Дегустационни бележки: Пино Ноар е примадоната на винените сортове. Плодът има непоносимост към всякакъв вид екстремни метеорологични условия и се счита за чувствителен и темпераментен, но никога не забравяйте, че става дума за най-добрия сорт, от който може да направите истински чувственно откровение в чашата за вино. В розето, Пино Ноарът доставя ярка киселинност и меки, фини аромати на Crabapple, диня, малини, ягоди, и мокър камък.Гроздето може да създава земни,но изумително елегантни вина, които са хладени, свежи и сухи, като кожата на току що излязла от морето русалка и само ако това не ви се струва много прозаично, би било чудесно да го отпивате с прясно козе сирене и салата или … празнична емисия раци на плажа и „Nel Blu Dipinto Di Blu“ (Volare)

  

 

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish