15.04.2024
Без категория

Що е розе и има ли то почва у нас ?

Това вино все повече се пие – и по света, и  в България

За последните 10 години консумацията на вина розе във винарска страна като Франция се е утроила. Това е необичаен ръст на продажбите на определен тип вино. За 2013 г. близо една трета от вината, произведени във Франция, са били розе. Франция е родината на розето. Но днес то е завладяло света. Десетилетия наред португалски розета са изместили френските, както и много европейски вина, на пазара в Щатите. Сега розе се прави по цял свят, променят се стилове, вкусове.
По традиция ценителите на виното се отнасят с пренебрежение към розето. Който е познавач на червени вина, рядко посяга към розе. По света пък има цяла категория ценители, които твърдо се придържат към бялото вино. И розето изглежда сякаш е по средата като изоставено. Но търсенето расте неудържимо.
В България всяка година излизат нови и нови розета от всички винпроми, малки и големи изби.

Най-напред – що е розе и има ли то почва у нас?
Наивно мнозина смятат, че розето е някакво избелено червено вино или смес от бяло и червено.
Вино розе се прави от червени сортове грозде, но технологията не дава възможност виното да се оцвети достатъчно. Технологията в общи линии е като за бяло вино.
Има различни червени сортове, някои от тях съдържат багрила само в ципата на гроздовото зърно. От такива сортове може да се прави и бяло вино – гроздето се смачква, отделя бял (неоцветен) сок. Ако сокът престои с гроздето, ще се оцвети, от ципата ще се отделят багрила, танини. Ако се отдели веднага от гроздето, остава бяло вино. В България също се правят бели вина от червено грозде. Един от екзотичните примери е бял мавруд на изба „Загрей”.
С тази техника от всякакъв сорт червено грозде, дори със силно багрилно вещество в зърното, може да се направи вино розе.

Сравнение на цветове на розета от различни сортове. Илюстрация: Уайнфоли
Просто сокът престоява с гроздето (според вида му) от 2-3 часа до 2-3 дни. Срокът е много разтеглив, зависи от сорта грозде, от температурата (между 8-10 и 25-28 градуса) и други технологични тънкости.
Най-напред има различни видове преси за грозде, чрез които се отделя сокът. Някои техники използват минимално пресиране на гроздето, дори от собствената си тежест. Други го въртят в барабани, като по-високите обороти извличат повече сок. Има и механични преси, които смачкват старателно гроздето.
Червеното вино обичайно ферментира заедно с гроздето. При бялото гроздето се отделя бързо от сока, преди ферментацията. При розето виното се прави от червено грозде и сокът се отделя бързо, преди още да се е оцветил достатъчно, и след това ферментира.
Има една често използвана техника за качествени червени вина, при която, като се смачка гроздето, част от сока се отделя веднага. Другото остава да ферментира заедно с гроздето. Така се получава по-концентрирано червено вино. Но отделеният още в началото сок, може да се използва за вино розе. Всичко зависи колко ще престои сокът с гроздето.

Трите наградени неотдавна розета на „Домейн Бойар” на конкурса “Мондиал дю розе” в Кан: златен медал за Domaine Boyar Pink diamond Rose 2013 – каберне фран, сребърни медали за Deja vu – малбек Rose 2013 и Domaine Boyar Elements Earth 2013
Затова има различни видове розета – бледи, едва оцветени, бледо розови, наситено розови и в другата крайност са тъмни розета. Има и нюанси на цвета, много важни за ценителите на розето. Цветът може да варира от т. нар. корал – по-скоро кремав, отколкото розов, или цвят на сьомга, до ягодово и вишнево розов. Така нюансите на цвета са се превърнали в една от най-важните характеристики на вината тип розе.
Всичко зависи от сорта грозде, от времето на престой на сока със зърната, технология, температура. Розетата имат по-малко танини от червено вино и са подходящи за хора, на които стомахът не понася танини.
Освен особеностите на цвета, има различен стил розета като вкус. На единия полюс са киселите австрийски розета от местен полудив сорт, които си имат ревностни ценители. На другия полюс са полусухи и полусладки розета, каквито има по цял свят.
Подобно на белите вина има съвсем леки ефирни розета, има и наситени, с богат плодов вкус. Въпрос на избор и опитване. Всеки може да си намери нещо по вкуса.
Почти всички розета, повече или по-малко имат в аромата и вкуса нюанси на ягоди. Но има и изключения.
В България консумацията на розе расте бързо, макар да няма точни данни. Тук розето запълва липсата на леки вина. Единствените леки вина като сортове на пазара са памид и пино ноар. Вино памид почти никой не прави, 1-2 изби пускат от време на време. Пино ноар има доста, но е по-скъпо и не може да запълни липсата на леки вина. И така розето я запълва. Продава се и наливно розе в много магазини, съвсем нелошо, например на изба „Меди вали”, на избата в Панагюрище и др.
„Вила Любимец” пусна розе в кутии и т. н. Търсенето расте, затова излизат всякакви розета.
„Домейн Бойар” например изкара на пазара три различни розета от серията „Шансон” (Chanson) от сортовете каладок, марселан и пино ноар.
Различни изби предлагат розета от каберне совиньон, сира и различни купажи. Розето „Енира” на избата „Беса Вали” е купаж от пти вердо и сира и т. н.

Иван Бакалов

Източник: e-vestnik.bg