Розе енциклопедия – Част IV

Френски розета и региони

Много от най-ранните червени вина, произведени в тези забележителни винени региони като Бордо, Бургундия и Шампан са „розе стил“ вина, произведени от сок, който е  имал само кратки периоди на контакт с кожата по време на производството на вино. Но дори и тенденцията  в тези региони да еволюирала  към по-модерни идеи на „червените  вина“, розетата  все още се държат на видно място в много от големите  винарски региони.  Днес розе се произвежда във Франция от по-хладните „шампанско” климатични райони и Долината на Лоара към топлия средиземноморски повлиян  климат на Прованс и южната долината на Рона.

boeger-vineyards1-fall-colors-07-nov

 Provence

 Розе от Бандол

Розетата  съставляват голяма част от производството на вино в  Provence, вариращи от половин до почти две трети от всички вина, произведени в региона. Розетата на Прованс са често известни със своята обвързаност с храната от местната средиземноморската кухня на региона , по-специално чесновите сосове и Bouillabaisse яхнии, които са отличителен белег на провансалски ястия .

Големият Кот де Прованс САО включва 85 общини, между градовете Ница и Марсилия и е отговорен  за това,всички провансалски вина да са само розета, съставляващи 75% от общата цифра.  Гренаш е доминиращия сорт грозде от региона, включващ  най-малко 60% от розетата,а  в смесването със Syrah , Cinsault , мурведър , Tibouren , Carignan и Каберне Совиньон играе поддържаща роля.

The Coteaux d’Екс-ан-Прованс AOC е вторият по големина САО в Прованс, която обхваща 50 общини в западната и северозападната част на региона.  Тук цифрите се повишиха за около 85% от производството на Гренаш, Cinsault и мурведър, като доминиращи сортове и Counoise, Carignan, Сира и Каберне Совиньон,като усъвършенстване в купажите.

Произхождащите  от  хълмистия  централен район на Прованс, розета представляват почти две трети от производството в АОС Coteaux Varois .  Тук вината са купаж от Гренаш, Сира и мурведър, които представляват най-малко 80% от виното с Cinsault, Каберне Совиньон и Carignan, позволен да попълни останалото процентно съотношение.

 В САО Бандол в югозападната част на Прованс е доминиран от къснозреещ  мурведър ,който се произвежда във  варовиково и силициево  богати каменисти почви в региона.  Докато САО произвежда предимно червени вина, най-малко 33% от годишната мупродукция се състои от розови вина с Гренаш, Cinsault, Сира и Carignan, който играе поддържаща роля за мурведър. 

Около град Ница в Югоизточен  Provence е Bellet AOC където горещите лета са смекчени от охлаждащия от морето  бриз от Средиземноморието.  Тук розето  се прави в приблизително равни пропорции с червените вина, произведени от Braquet , Folle Noire , Гренаш и Cinsault.

Tavel розе

Докато по-голямата част  от южната долина  на Рона е доминирана от червени вина, розето  е единствения  позволен  стил вино, произведено в Tavel САО с повече от половината от AOC производството, направено от местните винопроизводителни “ кооперативи .Според вино експерт Карън Макнийл , на Tavel е „южна Франция е самозван капитан  на розе“. Това се дължи отчасти на своята дълга история на производство на розовото вино  и близостта му до туристически-богати райони на Южна Франция, където, като провансалски розета, Tavel розетата  често се сервират на плажа по кафенета с изглед към Средиземно море.

3_chateauneuf-du-pape

Намиращ се на 10 мили югозападно от Châteauneuf-дю-Pape САО , от другата страна на река Рона , САО има повече от 950 хектара (2347 дка), засадени лозя. Вината на Tavel са доминирани от южняшкото  винено грозде Гренаш, което прави до 60% от купажите. Съгласно законите AOC останалия купаж трябва да бъде най-малко 15% Cinsault ,а в процентния  остатъка от виното е позволено да се включат Carignan, Сира, Bourboulenc , Calitor , мурведър и Picpoul .

Докато Tavel розе може да се направи като се използва методът на saignee и контакт с кожата, традицията в региона е да се направи един вид сътрудничество -закваска с двата червени и бели  вида грозде, което съчетава елементи от двата метода.  Гроздето  се зарежда в пълнозърнести клъстери, в резервоар, всичкото заедно, където  под тежестта на собственото си тегло/гравитачно/ гроздето се пресова леко  и сокът се процежда надолу към дъното.  Една част  сок получава  кратък контакт с кожата  на смачканите  червени зърна на дъното преди леко оцветения  гравитачно движещ се сок да се източи, като saignee, и виното след това ферментира  както обикновено.  Този метод  за произвежда това, което Карън Макнийл описва като „здраво вина със силен, пикантен зърнен  вкус.“

Gigondas_by_JM_Rosier

Други розета от Рона  

Извън Tavel, розета се произвеждат  в значителни количества  в  Gigondas САО в източната част на долината на Рона.  Тук най-малко 15% от виното трябва да бъде направено от Сира и мурведър с Гренаш ,който му е позволено да прави до 80% от купажа и Cinsault и Carignan с  незначителни роли.  В съседство на юг в Vacqueyras AOC розетата, представляват само около 4% от годишното производство като се използват същите гроздето като Gigondas.

От другата страна на реката от Châteauneuf-дю-Pape точно на север от Tavel е Lirac САО , които, подобно на южната си  съседка, има дълга история на износ на сухи вина розе към Съединените щати и Обединеното кралство. Макар често засенчена от съседна Tavel някои критици, като например вино експерт Оз Кларк, описват ги да имат  забележими ягоди във вкуса и  е „breezier, по-освежаващо“, отколкото Розето на  по-видните  си съседи.Въпреки това, розетата  обикновено представляват по-малко от една пета от годишното производство на този регион. Тук в песъчливата почва на брега на Рона, Гренаша прави до 40% от купажа с Cinsault, мурведър, Сира и Carignan  за изработване на остатъка.

Loire discover

Loire регион

Rosé има дълга история в долината на Лоара, особено  във  виното  Anjou региона около град Анже , където съществуват две САО, розе d’Anjou и Каберне d’Anjou. Първото, направено от Groslot (Grolleau) грозде, което често е събрано до много високи добиви около 50 хл / ха, има тенденция да бъде по-леко  и често сладко. Последното, направено  от Каберне фран  и Каберне Совиньон, често сухи (макар че някои модели да са сладки), с грозде, което е ограничено отглеждано в  малки реколти  от не повече от 40 хектолитра. 

За Cabernet d’Anjou трябва да се отбележи, за неговите високи нива на киселинност, дават на  тези розета доста необичайната  способност да издържат в продължение на десетилетие или повече.

 По-голямата част от 20-ти век, е посветен на сладкото Rosé d’Anjou  и макар най-видното  Rosé като тенденция на потребителите да се премести в по-сухите версии на розе, АОС все още произвежда около 18 милиона бутилки вино годишно. В допълнение към Groslet, Gamay и Малбек също са разрешени сортове в виното.

 По-обхватно Розе де Loire наименование съществува, като включва вина, произведени от Анжу, Сомюр и Турен. Кабернето  трябва да съставляват най-малко 30% от сместа с Groslot, Pineau d’Aunis , Пино Ноар и Gamay ,с което е позволено да допълва останалата част от купажа.  Според вино експерт Джансис Робинсън, вината винаги са сухи, с ниво на качество, което попада някъде между Rosé d’Anjou и Каберне d’Anjou. Вино експерт Карън Макнийл описва Розе де Loire като плодово  с леки  черешови аромати и умерена киселинност.

rosechampagne-internal

Champagne

Розовите  Champagnes съставляват между 3-5% от годишното производство Champagne .Тези Champagnes са различни Блан де Ноир(бели от бяло или бели от черно грозде) с това, че шампанското розе са често забележимо и умишлено цветни, с нюанси, които обхващат от „бебешко розово“ до мед и сьомга, докато Блан де Ноир са бели вина със само понякога бледо  оцветяване, което може  да варира от „бяло-сив“ до лека сьомга цвят. Този цвят традиционно идва от много кратък контакт с кожата на черно грозде (Пино Ноар и Пино Meunier ) по време на пресоването, така  че производителят на  Champagneвече е решил да премахне  всякакви техники за обезцветяване.  Въпреки това, много от съвременните шампанско розе се произвеждат като редовни Champagnes, но са по-късно „дооцветявани“ чрез добавяне на червените Пино Ноар вина за крайното  вино.Според вино експерт Карън Макнийл, някои производители  от Шампан смятат този втори метод  за натрупване на  повече потенциал за  възрастовата  способността на виното. 

В Aube отдела, отделна AOC  апелация за Rose ,произведени около община Riceys е създадена за розе, произведени по метода на saignee от изключително Пино Ноар .  Произвежда се само по време на най-топлите, ripest реколти на Champagne (с  често по-малко от 7500 бутилки средно), Розе де Riceys може трудно да се намери. Според вино експерт Джансис Робинсън, Розе де Riceys могат да бъдат някои от „най-сериозните рози“ на Франция, докато експертът Оз Кларк ги описва като „чудати“ вина, с плътен  вкус и със златно розов цвят.

540x358xcarcassonne-2.jpg.pagespeed.ic.HOH2Pf4eK7

Други френски региони

В Лангедок-Русийон , най-големият производител на вино розе във Франция, розетата са направени по много начини и от най-често срещаните розе винени сортове грозде. Това се дължи на големото  използването на наименование ЗГУ .

Във вино Jura региона, Arbois САО се правят  много бледи, розови червени вина, които често са объркани с розета  от Пино Ноар и местните Poulsard сортове. Но региона също прави бледи истински  розета  от същите сортове грозде, които се пресоватт само след няколко часа на контакт с кожата

 В Beaujolais розетата  са изработени от гроздето Gamay ,използвайки същите карбонови техники на мацерация  като за червените вина с изключение на това, че сокът е на самоток в резервоара и периодично  се източва по време на процеса, за да се избегне извличането на твърде много цвят и феноли.

В Бордо, производство на розово вино е разрешено  в системата на  AOC-апелациите, използвайки същите сортове, както за червено вино-Каберне Совиньон, Мерло , Каберне Фран, Малбек, Пти Вердо и Карменер .

Следва продължение…

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish