Фамилна винарна Бендида – Rose Wine Expo 2017

BENDIDA  WINERY  е  разположена в плодородната Тракийска низина в село Брестовица – столицата на виното в България и е само на 18 км югозападно от град Пловдив.

От 1936 г. Винарната е приютила фамилната ни история за правене на вино и нейното съвременно продължение.

ИСТОРИЯ

Започва с производството на първото вино от  Методи Портев. След 1944г. при промяната на политическия режим  в страната  процесът е прекъснат. Днес неговият внук, наследил името и страстта му към виното, възстановява старата каменна винарна, като запазва автентичния вид на сградата, но с ново оборудване.

ВИНОПРОИЗВОДСТВО

Сега ние баща и дъщеря сътворяваме  вина от българските сортове Рубин и Мавруд, типични за Пловдивски регион, а също така Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран.

Особено внимание обръщаме на сорта РУБИН, който вирее най – добре в Брестовица, а вината от него са наситени и плътни, с интензивен плодов аромат.

Всяка година внимателно подбираме гроздето и го берем  ръчно в касетки. Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана и се осъществява с минимална машинна намеса. Всеки процес е обгрижван от нас.

Ние не филтрираме червените вина, стараем се да запазим максимално натуралния вкус и уникалността на виното.

Най – добрите вина отлежават във френски и американски дъбови бъчви.

Нашата идея е да произвеждаме качествени наливни и бутилирани розе и червени вина в лимитирани  и колекционни серии.

Технолог : Елизабет Портева

Капацитет на винарната : 25 тона ( 30 000 бутилки).

БЕНДИДА

БЕНДИДА е тракийска богиня на плодородието, лова и луната. Името й произлиза от „свързвам“, „съединявам“ и затова се приема  за покровителка на брака и зачатието. Смисълът на дейността ни е семейството да остане свързано чрез виното, а вдъхновението на предците ни  продължено.

Богинята Бендида е била почитана в Тракия. Покрай реките Марица и  Струма  е имало храмове и празници в нейна чест. По политически причини култът към нея е приет и в Древна Гърция.

Интересен факт е, че в далечното минало Платон е описал в „ Държавата“, че след 430 – 429г. преди  Христа в храма на Бендида – Пирея в края на май или  началото на юни са се провеждали Бендидии – надбягвания с коне и факли в чест на богинята, по време на които виното заема важна роля в ритуалите.

Регион

БРЕСТОВИЦА, ТРАКИЙСКА НИЗИНАБрестовица е известно винарско село и е символ на българското червено вино. Тук са намерили благодатна почва двата местни сорта – Рубин и Мавруд. Това е уникален микрорайон, обозначен на картата на България със своите специфични природни дадености.

Селото се сгушило в северното подножие на Западните Родопи на височина 297 м. Климатът е преходно континентален. Най – разпространени почви са канелено – горските, светлокафявите горски и планинско – ливадните.

Тук са засадени много лозя, които открай време са основен поминък за хората. От септември до края на октомври атмосферата е приятно приповдигната и носи особено приятно чувство с аромат на гроздов сок.  Гроздоберът привлича гости, които с удоволствие се включват в магията да се прави вино.

Със своите 5 винарни селото е изключително привлекателно за винен туризъм. От 2015 година Брестовица е столица на виното в България.

Скоро отвори врати Музей на виното в реставрираната Влахова къща.

От дълги години на 14 февруари се чества Трифон Зарезан – най – големият празник на селото. Заслужава си да бъдеш част от този вълнуващ обичай, да зарежеш лоза, да излееш вино до нея върху земята  и да опиташ вината на избите в Брестовица.

Контакти

Bendida Winery
Брестовица, ул.Велчова Завера №12
Община Родопи, Област Пловдив
Фирма: Фамилна винарна Портеви ООД
ЕИК: 202955452
МОЛ: Методи Портев
Банкова сметка: Обединена българска банка
BG70UBBS80021045987440
Лице за контакт:
Елизабет Портева – технолог и собственик,
тел.: 0887 911 188, porteva@bendida.eu
Методи Портев – собственик, тел.: 0887 822 543
 
BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish